Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Ocel – složení, vlastnosti
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Ekvitermní regulace Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
MS-Excel – relativní a absolutní odkaz
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Výměna poškozených prvků střech
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Montáž bezpečnostního zařízení
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Koupelnové sestavy – umyvadla
Přehled instalačních systémů
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Teplovodní podlahové vytápění
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Technické materiály kovové
Souvislý příklad na zásoby
Soustavy dálkového vytápění
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Šikmé vzepření budov Střední odborná škola Otrokovice
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Transkript prezentace:

Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/9 Název DUM Kovové výrobky z oceli Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: přehled výrobků z oceli, které instalatéři používají běžně při instalacích plynovodu, vodovodu, kanalizace a topení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Trubky a tvarové kusy, otopná tělesa, kotle, topidla, čerpadla, kouřovody, expanzní nádoby, zařizovací předměty, doplňky ZP Datum 2. 11. 2012

Kovové výrobky z oceli Náplň výuky Trubky a tvarovky Otopná tělesa článková, desková, trubková Kotle, krbové vložky, topidla Čerpadla, ventilátory, kouřovody Konzoly, držáky, šrouby, objímky Nářadí, nástroje, stroje Expanzní nádoby, ohřívače vody Vany, dřezy a další ZP

Výrobky pro instalatéry Pro instalatéry se dělají výrobky zejména z těchto kovů: ocel; konstrukční, nástrojová litina; šedá, temperovaná měď a její slitiny; bronz, mosaz hliník Nejvíce výrobků je z oceli třídy 11, což je konstrukční ocel obvyklých jakostí určená k tváření.

Trubky z oceli Většina trubek a tvarovek se vyrábí z oceli se zaručenou svařitelností. Průměry trubek se označují v milimetrech nebo v palcích. 1“ = 25,4 mm. Běžné řady průměrů trubek: 3/8“ ½“ ¾“ 1“ 5/4“ 6/4“ 2“ Ve stejných průměrech jako jsou trubky se vyrábí také tvarovky.

Otopná tělesa Článková OT, desková OT i trubková OT se vyrábí z konstrukční oceli třídy 11. Jejich velikost je dána požadavkem, jaký mají mít tepelný výkon. Uvedená OT se vyrábí také z jiných materiálů, ocelová patří k těm cenově nejdostupnějším. Výhodou je jednoduchá výroba, přijatelná cena, možnost výroby v libovolných rozměrech. Nevýhodou ocelových OT je, že nejsou určeny pro vysoké tlaky vody v otopné soustavě. Ve výškových budovách se ve spodních patrech osazují OT ze šedé litiny, které snášejí vysoké tlaky.

Kotle pro ústřední vytápění Rozlišují se kotle článkové s litinovými články a trubkové s ocelovými trubkami. Kotle ocelové konstrukce musí mít plášť, rošt a hlavně všechny části, které jsou namáhány vysokou teplotou (jsou ve styku s plamenem) plechy, trubky a další části z oceli větší tloušťky. Některé plechy mají tloušťku i 5 mm. Kotle s tak tlustým plechem mají větší životnost, ale také velkou hmotnost. Velké ocelové kotle větších výkonů váží i několik stovek kilogramů.

Čerpadla Čerpadlo je jedním z výrobků, který se sestává z různých materiálů. Kryt může být z oceli, častěji však bývá odlévaný ze šedé litiny. Části čerpadel, které jsou ve styku s vodou se vyrábí z nerezové oceli, z bronzu či z mosazi. Některé části se vyrábějí z oceli třídy 11 – nejpoužívanější ocel. I čerpadla, jako mnoho dalších výrobků, mají některé své části vyrobeny z plastů.

Zařizovací předměty a jejich doplňky Některé zařizovací předměty (ZP) se vyrábějí z ocelového plechu. Tento plech může mít povrchovou úpravu glazurou nebo může být použit nerezový plech. ZP vyrobené z ocelového plechu se nazývají také antivandalové, protože je ztíženo jejich poškození. Pro ZP se vyrábí mnoho nejrůznějších doplňků. Protože ZP jsou většinou ve vlhkém prostředí, vyrábí se doplňky – madla, mýdelníčky, držáky na toaletní papír apod. z nerezového ocelového plechu.

Teplota oceli podle teploty

Obr. 11 Doplňky zařizovacích předmětů

Kontrolní otázky: Jaká je průměrová řada ocelových trubek? Jaká jsou výhody a nevýhody ocelových otopných těles? Jaké je vhodná tloušťka ocelového plechu pro kotle? Jaké materiály se používají při výrobě čerpadel? Které zařizovací předměty se vyrábějí z oceli? Které doplňky ZP se vyrábějí z oceli?

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 3: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 4: anonym, propagační materiály firmy Korado Obr. 5: anonym, propagační materiály firmy Nordgas Obr. 6: anonym, propagační materiály firmy Atmos Obr. 7: anonym, propagační materiály firmy Grundfos Obr. 8: anonym, propagační materiály firem Nordgas Obr. 9: anonym, propagační materiály firem Nordgas Obr. 10: anonym, propagační materiály firmy Sanela Obr. 11: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Propagační materiály firmy Korado [2] Propagační materiály firmy Nordgas [3] Propagační materiály firmy Grundfos [4] Propagační materiály firmy Sanela

Děkuji za pozornost 