DMO OLGA BÜRGEROVÁ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Rehabilitace u CMP Zdeňka Dvořáková.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Vypracovala: Hana Zecková
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
Respirační handling u novorozenců, kojenců a batolat
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Miroslava Puszkarová Kazuistika osob s dětskou mozkovou obrnou (spastický typ), vývoj, edukace a péče.
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
autor: Boháčová Eva spoluautorky: Suchánková Iva, Slaviková Mária
Klinická propedeutika
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Glaukom MUDr. Eva Hendrychová, FEBO prim. MUDr. Břetislav Brožek, CSc.
Somatopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Rehabilitace spastické parézy
- definice, charakteristika, průběh
Dětský rehabilitační stacionář
HEŘMÁNEK DĚTEM Občanské sdružení HEŘMÁNEK DĚTEM funguje při Dětském denním rehabilitačním stacionáři (DDRS) v Hradci Králové Sdružuje děti, rodiče, zaměstnance.
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Diabetes v těhotenství
Dětská mozková obrna (DMO, morbus Little)
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Nejčastější poškození mozku u předčasně narozených dětí
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
Alzheimerova nemoc.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Screeningové vyšetření sluchu u novorozenců
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Preventivní programy v ordinaci PLDD
První prenatální diagnostika u choroby Charcot-Marie-Tooth typ 1A v ČR. P. Seeman 1, M. Čtvrtečková 1, A. Lipková 2 1-Klinika dětské neurologie 2. LF UK.
DMO Olga Bürgerová.
Pediatrie - dětské lékařství
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Olga Bürgerová.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
GENETICKÉ VADY.
Vývojová dysfázie.
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
KLINICKÝ OBRAZ KLÍŠŤOVÉ MENINGOENCEFALITIDY Václav Chmelík Nemocnice České Budějovice a.s.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
DMO dětská mozková obrna
Záchvatovitá onemocnění v ordinaci zubního lékaře
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Pedie Co mají společné?.
DMO (dětská mozková obrna)
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DMO OLGA BÜRGEROVÁ

Dětská mozková obrna (DMO; cerebral palsy, CP je zastřešující pojem pro označení skupiny chronických onemocnění charakterizovaných poruchou kontroly hybnosti, která se objevuje v několika prvních letech života a která se zpravidla v dalším průběhu nezhoršuje

DMO Dětská – období vzniku Mozková – příčina je v mozku Obrna – týká se hybnosti (mentálních funkcí, smyslů,epilepsie) Není vyléčitelná, ale neprogreduje Infekce matky v prvním trimestru,těžký porod,……………

patogeneze porucha vývoje nebo poškození motorických (hybných) oblastí mozku.

Formy forma spastická:u postižených jedinců jsou svaly ztuhlé, spastické, tato forma bývá dále rozdělována dle toho, které končetiny jsou spastické a označována jako paréza (oslabení) či plegie (ochrnutí). forma athetoidní (dyskinetická): při této formě jedinci pomalými kroutivými pohyby, které nemohou kontrolovat vůlí forma ataktická: v těchto případech DMO zasahuje zejména vnímání rovnováhy, hlubokou citlivost a pohybovou koordinaci smíšené formy: zde dochází ke kombinaci forem uvedených výše

PŘÍČINA nedonošenost, krvácení během těhotenství, těžká novorozenecká žloutenka,.... porodní - dlouhotrvající nebo překotný porod, poporodní - zánětlivé onemocnění CNS, těžší záněty plic, středního ucha a další asi do dvanácti měsíců věku dítěte.

PŘÍZNAKY Jemná motorika Chůze rovnováha Porucha mentálních fcí 1/3 Epileptické záchvaty ½ Růstové problémy Výpadek zorného pole Poruchy sluchu

Příznaky Abnormální pocity a poruchy citlivosti - nerozeznají míč a houbu pohmatem

Začátek choroby Kolem 1/2 roku přetáčení, sezení, lezení, smích nebo stoj a chůze Hypotonie, hypertonie,

LÉČBA Multidisciplinární tým Základní metodou léčby DMO je rehabilitace hybné poruchy, která musí být indikována dětským neurologem, co nejdříve po vyslovení podezření na riziko rozvoje DMO, v současné době v ČR převládá metoda reflexní lokomoce podle Vojty – vracet do funkce svaly, které nelze vůlí ovládat

Cvičí odborník, rodič 5 – 20 minut

Léčba Včasná identifikace rizikových dětí : anamnestické údaje - rodinná zátěž, průběh těhotenství, porodu a časného poporodního období. Podkladem musí být úplná dokumentace vedená gynekologem / porodníkem; objektivní vyšetření funkčního stavu dítěte pediatrem. V případě podezření na postižení nervového systému je nutné vyšetření dětským neurologem ještě před propuštěním z porodnice. Včasná identifikace počínajících poruch hybnosti a postury : screening psychomotorického vývoje dítěte podle Vlacha u všech dětí provádí praktický lékař pro děti a dorost (PLDD). screening posturálního vývoje podle Vojty u všech rizikových dětí a u dětí s podezřením na opožďování psychomotorického vývoje. Toto vyšetření doporučují PLDD a opakovaně provádějí dětští neurologové, pediatři specializovaní na diagnostiku časných poruch hybnosti, případně rehabilitační lékaři a fyzioterapeuti.

Léčba ergoterapie, logoterapie, sociální rehabilitace a jiné. opakovaná lázeňská léčba farmakoterapie je v léčbě DMO indikována pouze dětským neurologem ve spolupráci s ostatními odborníky. Specializované postupy (např. aplikace botulotoxinu) musí být indikovány na základě společného rozhodnutí týmu odborníků na specializovaném pracovišti

Canisterapie Psychika Rehabilitace - polohování Relaxace – pes má vyšší TT, svalové křeče