ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
„Veterinární ekokodex“ Minimalizace a třídění odpadů, úspory energie, vody a zlepšení životního prostředí školy. Registrační číslo projektu: PF03-09/031.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Aktuální stav EVVO Společná prezentace MŠMT a MŽP.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
EVVO aktuální informace z MŽP Opava, Krajská konference k EVVO 22. dubna 2010 Mgr. Miroslav Novák, MŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta v Pardubickém kraji v roce 2010.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
EVVO v Karlovarském kraji
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
EVVO v Jihočeském kraji v roce 2010
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
EVVO v Ústeckém kraji Odlřichov v Hájích 29. –
EVVO v Jihomoravském kraji 2010
EVVO v Plzeňském kraji.
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
lenové NSZM ČR: Členové Služby pro členy NSZM ČR  Semináře a školení pro koordinátory PZM a MA21 Boskovice, říjen 2004 Chrudim, červenec 2004.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Setkání krajských zástupců EVVO 29. – 30. listopadu 2010 SEV – STŘEVLIK Oldřichov v Hájích.
Mgr. Jana Slaninová (OŽP) Ing. Stanislava Bulantová (OLVHZ)
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Jana Stará
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
MAP – Místní akční plán ORP RK
Strategické řízení a plánování
Individuální projekt OP VVV
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
5. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ února 2017.
Společné setkání „minitýmů“
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Kariérové poradenství a podnikavost
Řídicí výbor DDM Monet v Praze 12
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
Transkript prezentace:

ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI ENVIRONMENTÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVA A OSVĚTA VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Pracovní setkání zástupců MŽP, MŠMT a krajských zástupců EVVO STŘEVLIK, Oldřichov v Hájích,

Současnost  KÚSK – koordinace EVVO:  Odbor životního prostředí a zemědělství – EVVO 1 úvazek + zástup  Odbor školství a sportu – EVVO pouze v části 1 úvazku  Realizace EVVO a naplňování Koncepce:  prostřednictvím středisek a center environmentální výchovy  ve Středočeském kraji funguje 5 krajských středisek – od roku 2006 čtyři krajská střediska, k nimž v roce 2007 přibylo EKO Gymnázium Poděbrady (akreditované vzdělávání v oblasti EVVO)  krajská střediska dále koordinují činnost menších regionálních center a středisek a pokrývají tak svojí působností celé území Středočeského kraje

EVVO ve Středočeském kraji  plnění Koncepce EVVO na území Středočeského kraje krajskými středisky je zajištěno smluvním vztahem  zajišťování dlouhodobých aktivit:  poskytování informací o životním prostředí  ekoporadenství  kontrola a údržba naučných stezek  poskytování metodické pomoci  zajišťování jednotlivých služeb EVVO (cca 30 aktivit v roce 2010):  semináře pro veřejnost, veřejnou správu a podniky, výrobní dílny, Den Země, výstavy, soutěže, obnovy naučných stezek, výroba informačních materiálů apod.  hlavní náplň krajských středisek v oblasti školství:  metodická pomoc školám  pořádání soutěží pro školy  tvorba výukových programů a školních projektů  semináře a vzdělávací akce pro pedagogické pracovníky  vzdělávání školních koordinátorů EVVO  pedagogická konference

Co se podařilo v roce 2010 – OŽP  zrealizování cca 30 aktivit prostřednictvím krajských ekocenter  pokračování zprostředkování časopisu NIKA do ZŠ a SŠ  zachování krajského informačního systému EVVO - internetový portál  obnovení Krajské rady EVVO – poradní orgán  navázání spolupráce s lesními pedagogy (viz „Inspirace pro ostatní kraje“)

Co se podařilo v roce 2009/2010 – finanční zajištění EVVO z OŽP Co se podařilo v roce 2009/2010 – finanční zajištění EVVO z OŽP  Rozpočet Středočeského kraje:  zajištění EVVO a naplňování Koncepce Středočeského kraje prostřednictvím krajských středisek EVVO  celkové dotace v roce 2009: ,- Kč  Středočeský fond životního prostředí a zemědělství:  rok téma, žádost podalo 22 žadatelů, z toho 10 škol  dotace byla poskytnuta 16 žadatelům, z toho 10 školám  celkové dotace v roce 2010: ,- Kč

Co se podařilo v roce 2010 – OŠS Co se podařilo v roce 2010 – OŠS  „1. setkání koordinátorů EVVO Středočeského kraje“ (2. část)  pořadatel: Klub ekologické výchovy, EKO Gymnázium Poděbrady  záštita: Středočeský kraj  cíle: 1) aktuální informace pro koordinátory na národní i krajské úrovni 2) prezentace publikace „Manuál koordinátora EV“ s komentářem 3) výměna zkušeností a prezentace činnosti koordinátorů EV na školách  navázání spolupráce s Fakultou prírodných vied UMB Banská Bystrica

Co se podařilo v roce 2010 – společnými silami OŽP a OŠS  navázání spolupráce se Vzdělávacím a rekreačním centrem Lesná, o.p.s. v Krušných Horách  zadání veřejné zakázky na zpracování nové Koncepce EVVO (duben 2010)  výběr zpracovatele Koncepce EVVO na období a uzavření smlouvy s termínem odevzdání do 31. října 2010!!! (červen 2010)  zpracování Koncepce EVVO do 31. října 2010  schválení Koncepce EVVO Radou SK dne 8. listopadu 2010  dne 1. prosince 2010 budeme doufat ve schválení Zastupitelstvem SK

Koncepce EVVO na období 2011–2020  zpracovatel: ZO ČSOP Vlašim  zpracovatel si vytvořil pracovní skupiny pro jednotlivé strategické oblasti Koncepce EVVO odpovídající cílovým skupinám  připomínkování návrhu Koncepce EVVO ze stran členů pracovních skupin, Krajské rady EVVO i objednatele  tři části Koncepce EVVO:  rozborová část (analýza s vyhodnocením plnění současné Koncepce EVVO a vyhodnocením potřeb a požadavků v oblasti EVVO v SK)  návrhová část (hlavní a dílčí cíle a opatření k dosažení cílů podle cílových skupin)  akční plán na 2 roky (konkrétní úkoly a doporučení pro jednotlivé aktéry EVVO a indikátory ke sledování jejich dosažení)  ekoporadenství zařazeno v Koncepci EVVO jako samostatná oblast

Co se nezdařilo v roce 2010  zrealizovat všechny plánované aktivity (např. dotazníkové šetření v oblasti podniků, soutěž pro školy, terénní pobyt pro školy – nezájem ze strany příjemců)  navázat spolupráci mezi OŽPaZ a OŠS po stránce finanční  více zapojit školy do využívání stránek  více zapojit školy do grantového řízení ze SFŽPZ

Co nás čeká?  nastavit systém realizace EVVO ve Středočeském kraji (zachování stávajícího systému x nový systém výběru krajských středisek; nastavení smluv k zajišťování plnění Koncepce EVVO atd.)  plnit úkoly nové Koncepce EVVO  výzva do grantového řízení SFŽPZ:  březen 2011 – „2. setkání koordinátorů EVVO Středočeského kraje“ (KEV)  březen 2011 – v rámci projektu EVVOLUCE seminář k výuce průřezových témat pro 1. st. ZŠ (OF ČR)

Inspirace pro ostatní kraje  XIII. Sněm lesníků 9. listopadu 2010 – „Komunikace lesníků s veřejností a lesní pedagogika jako její nástroj“  příspěvek krajského koordinátora SK – snaha o navázání spolupráce lesních pedagogů a krajských koordinátorů EVVO (propagace lesní pedagogiky, šíření informací, osvěta)   základní informace o LP (kdo, kdy, kde)  kontakt na konkrétního lesního pedagoga v každém kraji  volně stažitelné výukové materiály pro učitele, děti i veřejnost  rok 2011 byl vyhlášen OSN „Mezinárodním rokem lesů“  každoročně se koná „Týden lesů“ (2. květnový týden)

Krajský úřad Středočeského kraje – organizační zajištění EVVO Odbor životního prostředí a zemědělství Mgr. Linda Vančatová krajská koordinátorka EVVO Odbor životního prostředí a zemědělství   Bc. Miroslava Novotná Odbor životního prostředí a zemědělství   Odbor školství a sportu Ing. Mgr. Eva Urbanová Odbor školství a sportu  

Děkujeme za pozornost Krajský úřad Středočeského kraje Zborovská 11, Praha 5 - Smíchov