Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
České země v pravěku Doba kamenná
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
6. ročník Pravěk a starověk
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Doba kamenná určeno pro 4. ročník ZŠ
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Identifikátor materiálu: EU
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
6. ročník Pravěk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Paleolit 6. ročník.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Původ a vývoj člověka III
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Život člověka v době kamenné
Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_05_Lidské rasy
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Člověk rozumný (Homo sapiens)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nejstarší lidé dnešního typu
6. ročník Pravěk.
6. ročník Pravěk.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
HOMO SAPIENS SAPIENS NEJSTARŠÍ LIDÉ DNEŠNÍHO TYPU Vědci předpokládají, že před 200 tisíci lety žil v Africe náš předek. Jeho potomci se pod tlakem změn.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_14
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Základní škola, Hradec Králové
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
(Homo sapiens) 200 tisíc let před n. l tisíc let př. n. l.
Doba kamenná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
Transkript prezentace:

Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens číslo:VY_32_INOVACE_26_04 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

Metodický list –anotace: Didaktický učební materiál Člověk současného typu – homo sapiens sapiens slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Metodické pokyny jsou uvedeny na jednotlivých stranách. Pokud není uvedeno řešení správných odpovědí na otázky a úkoly, vyplývá z textu prezentace.

Člověk současného typu – homo sapiens sapiens Člověk současného typu - homo sapiens sapiens se vyvinul z člověka rozumného zhruba před 40 tis. lety v Africe a rozšířil se odtud do Evropy a Asie, postupně pak osídlil i Ameriku a Austrálii. Různé životní podmínky způsobily, že se lidé začali odlišovat např. barvou vlasů, pletí, jazyky, jimiž se dorozumívali. V důsledku toho rozlišujeme různé lidské rasy.

PAMATUJ!!! Všechny rasy jsou rovnocenné, žádná se nemá nadřazovat nad jinou. Vysvětli pojem rasismus. Vyjmenuj lidské rasy. Znáš nějaký příklad z historie, kdy došlo k rasismu?

Řešení – správná odpověď: RASISMUS = rasová nesnášenlivost, nadřazenost jedné rasy nad jinou. Lidské rasy: bílá (europoidní), žlutá (mongoloidní), černá (negroidní) a australoidní. Např. za 2. svět. války – Hitler nechal vyvraždit Židy, Rómy…

Obživa a obydlí Hlavním zdrojem obživy těchto lidí byl stále lov velkých zvířat (např. mamutů, medvědů, sobů atd.) Maso se naučili sušit a udit do zásoby. Zvěře byl dostatek, ale tlupy za ní musely putovat. Tam, kam se zvěř vracela, zakládali stálejší tábořiště. Stavěli si chaty z velkých kostí zvířat a kůlů, které byly zahloubeny do země a pokryty kůžemi. Vodu si přinášeli v koženém měchu či v dřevěných nádobách.

Nové nástroje a zbraně K lovu se používaly nové dokonalejší zbraně – luky, šípy a kostěné harpuny. Kamenné nástroje začali vyrábět pomocí čepelové techniky. Z čepelí se zhotovovaly např. hroty šípů, škrabadla, rydla a další nástroje.

Čepelová technika Čepel byl úzký a tenký úštěp oddělený od kamene. Čepele se získávaly tak, že byly oddělovány od kamene pomocí hole, na niž výrobce naléhal celým tělem. Hrot hole býval z tvrdé kosti. Později byla používána kostěná či parohová palička, kterou byl pazourek osekáván do tvaru pyramidy a z ní pak odráženy dlouhé ostré čepele.

Přirozená dělba práce Práce byla rozdělena mezi muže a ženy podle jejich schopností. Ženy se staraly o oheň, péči dětí, o přípravu pokrmů a sběr plodin. Muži se zabývali lovem. Upevňoval se rod (= pokrevně příbuzní lidé), členové byli rovnoprávní, dorozumívali se dokonalou článkovou řečí. Stalo se pravidlem, že pohřbívali zemřelé.

Vznik náboženství Lidé se setkávali v přírodě s jevy, které si nedokázali vysvětlit např. bouře, blesky, povodně… Z nevědomosti začali věřit, že působení přírodních živlů je dílem duchů. Z touhy získat si jejich přízeň je začali uctívat a přinášet jim oběti a dary. Způsob přinášení darů se postupně změnil v složité obřady, tajemné rituály. Tak vzniklo primitivní náboženství.

První umělecké projevy U člověka dnešního typu se projevila schopnost kreslit, malovat, rýt, z kostí vyřezávat či z hlíny modelovat postavy lidí a zvířat, tak vznikly první umělecké výtvory. Ty hrály i důležitou roli při náboženských obřadech. V jeskyni Niaux [nio] ve Francii nebo v jeskyni Altamira ve Španělsku se dochovaly kresby a malby zvířat.

Kresby z jeskyně Altamira

Otázky k zopakování: Proč došlo k přirozené dělbě práce mezi mužem a ženou? Popiš, jak vzniklo náboženství. Jaké umělecké výtvory vznikaly? Jak se živil člověk dnešního typu? Jak žil člověk dnešního typu? Jaké nástroje a zbraně používal? Jak se jmenuje technika opracování kamene, kterou používal člověk dnešního typu?

Zdroje a citace: MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis: pravěk a starověk pro základní školy. Vyd. 4., v Práci 1. Praha: Práce, 1995, 71 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN 80-208-0337-8. BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4. Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Altamira [online]. c2014 [citováno 16. 06. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Altamira&oldid=11358253> Obrázky ze strany 16 byly staženy 23. 9. 2013: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Altamira%2C_bison.jpg/320px- Altamira%2C_bison.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/51/Altamira%2C_bison%2C_museum_02.JPG/320 px-Altamira%2C_bison%2C_museum_02.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Altamira_4.jpg Obrázky z Klipartu