Slovníček a osobnosti 6. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Starověký Řím - opakování
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Antická kultura.
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Vznik státních útvarů III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vznik státních útvarů II.
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Starověký Egypt.
Kultura starého Egypta
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
Starověký Řím 6. ročník.
Opakujeme starověk.
Jméno autora: Mgr. L.Krivjanský Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor:Dějepis Tematický okruh: Období antiky.

KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Peloponéská válka 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Dějepis Starověk – Řecko 3 Pavel Šupka
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ296 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s podmínkami jednotlivých typů travních.
STAROVĚK.
Starověké Řecko 6. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Krize a zánik republiky
Ovládnutí Itálie Římem
Klasické Řecko 5. – 4. stol. př. n. l.
Etruskové a založení Říma
Dějepis Starověký Egypt 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C57D6_Starověký Řím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Téma: RISKUJ - OPAKOVÁNÍ
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Božena Andrašková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
Hospodářství v římské říši v 1.st.n.l.
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Slovníček a osobnosti 6. ročník Dějepis VY_32_INOVACE_319, 16. sada, D ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování základních pojmů a důležitých osobností, probíraných v 6. ročníku. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák přiřazuje význam pojmů, rozlišuje významné starověké osobnosti podle okruhu působnosti. Pro koho je materiál určen  Žáci, základní škola, 6. ročník, předmět dějepis Autor  Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku  21. 4. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Slovníček a osobnosti 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? kult druid žďáření žrec oppidum keltský kněz keltské opevněné hradiště slovanský kněz, obětník náboženský obřad, uctívání něčeho vypalování lesa pro získání orné půdy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? rituál kočovník menhiry megality dolmeny pastevec, stěhující se se stádem za novou pastvou (též nomád) obrovské kameny a stavby z nich jednotlivé, svisle stojící megality obřad, většinou náboženský megalitické hrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Panovníci Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Kleopatra Egypt Aristoteles Řecko Hannibal Kartágo Leonidas Sparta Alexandr Makedonský Tiberius Řím Ašóka Indie Spartakus Řím Sokrates Řecko Pu-Abí Mezopotámie Caligula Řím Ovidius Řím Platón Řecko Herodes Judea Octavianus Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? despocie demokracie hieroglyfy epos tyranida vláda lidu nebo volených zástupců vláda v rukou jedince dlouhá báseň se složitým dějem panovník považován za boha, absolutní moc egyptské obrázkové písmo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? kapitulace filozofie kolonie nekropole konzul věda o vzniku světa, lidské duši, morálce, doslova „láska k moudrosti“ víc hrobek pohromadě (město mrtvých) osada, založená státem na cizím území vojsko složí zbraně, vzdá se nejvyšší státní úředník v Římě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Slavní Vojevůdci Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Tutanchamon Egypt Aristoteles Řecko Hannibal Kartágo Leonidas Sparta Alexandr Makedonský Attila Bič boží Ašóka Indie Spartakus Řím Sokrates Řecko Pu-Abí Mezopotámie Hippokrates Řecko Claudius Řím Platón Řecko Ježíš Judea Caesar Řím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? žoldák patricius plebejec kolón kolos prostý občan nižší vrstvy, neplnoprávný voják, bojující za pravidelný plat plnoprávný občan z vyšší společnosti socha obrovských rozměrů rolník, hospodařící na pronajaté půdě Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? mecenáš busta atrium inflace edikt socha hlavy + ramena a část hrudi významná veřejná úřední vyhláška pokles hodnoty peněz finančně podporuje umění a vědy vnitřní dvůr lemovaný sloupořadím Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Umělci a Filozofové Kliknutím odstraň osobnosti, které do skupiny nepatří: Homér Řecko Aristoteles Řecko Hannibal Kartágo Perikles Řecko Alexandr Makedonský Feidias Řecko Ašóka Indie Spartakus Řím Sokrates Řecko Myron Řecko Hippokrates Řecko Ovidius Řím Platón Řecko Ježíš Judea Archimedes Řecko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? legie citadela palisáda akropole gladiátor hradba z dřevěných zašpičatělých kůlů základní římská vojenská jednotka opevněný pahorek indických měst bojovník na smrt pro pobavení diváků opevněný pahorek řeckých měst Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

Co to znamená? adoptivní proskripce konzervativní konfiskace provincie veřejné vyhlášení nežádoucích osob dobyté území, závislé na Římu zabavení majetku státem osvojený, přijatý za vlastního snaží se zachovat osvědčené pořádky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková