Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS BÍLKOVIN I Katabolismus
Advertisements

BIOCHEMIE.
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VÝŽIVA – základní složky potravy
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Látkové složení lidského těla- prvky
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Nutný úvod do histologie
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Chemická stavba bílkovin
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
Další přírodní látky.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Úvod od biochemie biochemii lze rozdělit na popisnou a dynamickou
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
BÍLKOVINY Proteiny.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
12.1 Organické sloučeniny Organické (ústrojné) látky
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
Základy organické chemie
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Buňka  organismy Látkové složení.
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola, Hradec Králové
Lékařská chemie Aminokyseliny.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka Výživa a potraviny Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka http://web.expasy.org/spotlight/back_issues/030/

Bílkoviny (proteiny) Bílkoviny jsou složené převážně z atomů uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku (C,H,O,N). Vedle toho mohou obsahovat i jiné prvky, jako jsou fosfor P, železo Fe, síra S, selen Se, vápník Ca, hořčík Mg, atd.. Z chemického hlediska jsou základem bílkovin molekuly aminokyselin, které jsou na sebe vzájemně vázány tzv. peptidovou vazbou. (NH2 a COOH skupiny vytvářejí amidovou vazbou –NH–CO– (amidy). Proteiny mají často složitou molekulovou strukturu. Podle počtu aminokyselin rozlišujeme: oligopeptidy (2–10 aminokyselin) polypeptidy (11–100) proteiny (více než 100 aminokyselin) http://www.hillspet.cz

Struktura aminokyselin Aminokyselina je v chemii obecně jakákoliv molekula obsahující karboxylovou (-COOH) a aminovou (-NH2) skupinu.

Struktura proteinů http://scitechdaily.com

Struktura proteinů

Struktura proteinů http://www.futurity.org

Struktura proteinů http://web.expasy.org/spotlight/back_issues/030/

Struktura proteinů http://en.wikipedia.org

http://www.nature.com

Význam bílkovin ve výživě Kvalita bílkovin (řazeno od nejlepšího). Vaječná bílkovina Mléčná bílkovina Bílkoviny ořechů a semen rostlin Bílkovina masa

Význam bílkovin ve výživě Až na nepatrné výjimky jsou všechny proteiny ve všech živých organismech sestaveny z pouhých 20 druhů aminokyselin (biogenní minokyseliny). Bílkoviny mají složitou strukturu. Jsou součástí enzymů i mnoha hormonů. (melatonin, adrenalin, noeadrenalin, hormony štítné žlázy, ...). Deriváty aminokyselin, biogenní aminy, slouží kromě jiného jako neurotransmitery při nervovém přenosu (dopamin, noradrenalin aj.).

Význam bílkovin ve výživě Tvoří vazbu s tuky i sacharidy a jsou důležitou součástí při výstavbě buněk, tkání. Esenciálních aminokyseliny jsou takové, které člověk musí dostat potravou, protože si je nedokáže je v játrech vytvořit ze složek nebílkovinné povahy (transaminací). Lidský organismus je závislý na pravidelném a vyrovnaném přísunu aminokyselin, neboť dokáže v játrech vytvářet zásobu aminokyselin pouze na jeden den. Zbylé aminokyselin je organismus nucen odbourat.

Metabolismus a enzymy? Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny, které ovlivňují chemické přeměny v živých organismech. Určují povahu a ovlivňují rychlost chemických reakcí v těle. V lidském organismu je asi 3000 různých druhů enzymů a jsou pro zdraví člověka klíčové. Typickým příkladem jsou trávicí enzymy. Koenzymy jsou složené enzymy tvořené bílkovinnou částí označovanou jako apoenzym a nebílkovinnou složkou označovanou jako kofaktor obsahující například ionty kovů.

Konec prezentace Děkujeme za pozornost.