Aminokyseliny a bílkoviny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aminokyseliny.
Advertisements

Aminokyseliny.
Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra © Letohradské soukromé gymnázium o.p.s.
Nukleové kyseliny AZ-kvíz
VODA Praha – město našeho života
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
T-exkurze podzim …  Moje nejoblíbenější předměty ve škole (navštěvuji gymnázium) jsou chemie, informatika a matematika.  Byla jsem nadšená, když.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Biologie buňky chemické složení.
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Vodíkové vazby (vodíkové můstky)
BÍLKOVINY (SLOŽENÍ) VY_32_INOVACE_3.3.CH3.07/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Kovalentní vazby H Atomy vodíku - chybí 1 elektron do plného zaplnění elektronové slupky.
Chemická vazba.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_32.
Nutný úvod do histologie
Biochemické metody separace proteinů
Slabé vazebné interakce
Chemická stavba bílkovin
Chemická vazba Vazebné síly působící mezi atomy
BÍLKOVINY (AMINOKYSELINY)
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly Johannes Diderik van der Waals ( – ) 1910 – Nobelova cena (za práci o stavové rovnici plynů a kapalin)
CHEMIE IMUNITNÍCH REAKCÍ
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Nekovalentní interakce
Stavební kameny a stavební zákony
FS kombinované Mezimolekulové síly
Metody imunodifuze a precipitace v gelech
Proteinové interakce Proteinové komplexy interaktom
Transkripční faktor je protein, který má schopnost spouštět či jinak regulovat transkripci DNA Zahrnuje proto jak specializované proteiny spouštějící transkripci.
(aminokyseliny, peptidy…)
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Chemická vazba III. část – slabé vazebné interakce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/5 Šablona:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
PROTEINY Řec. „proteios“=prvořadý Sloučeniny polypeptidového charakteru, které se nalézají ve tkáních všech živých organizmů syntéza: Rostliny + některé.
CHEMICKÉ VAZBY. CHEMICKÁ VAZBA je to interakce, která k sobě navzájem poutá sloučené atomy prvků v molekule (nebo ionty v krystalu) prostřednictvím valenčních.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – STRUKTURA, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
Chemické vlastnosti vlasu III.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Typy vazeb.
Typy molekul, látek a jejich vazeb v organismech
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Chemické vlastnosti, struktura a interakce nukleových kyselin
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
02-Peptidy a bílkoviny FRVŠ 1647/2012
Stavební kameny a stavební zákony
Mezimolekulové síly.
Organická chemie Martin Vejražka.
Bílkoviny.
1 2 FIGURE 1.
Transkript prezentace:

Aminokyseliny a bílkoviny

Peptidová vazba Aminokyselina Aminokyselina Peptidová vazba

Peptidová vazba

Peptidová vazba spojuje aminokyseliny do řetězců bílkovin

Aminokyseliny se kladně nabitým polárním postranním řetězcem (se zásaditým postranním řetězcem; zásaditým = tj. vážícím vodíkové ionty)

Aminokyseliny se záporně nabitým polárním postranním řetězcem (s kyselým postranním řetězcem)

Aminokyseliny s nenabitým polárním postranním řetězcem

Aminokyseliny s nepolárním postranním řetězcem

Polární a nepolární postranní řetězce kolem peptidové páteře bílkovin

Iontové, vodíkové a van der Waalsovy vazby určují 3D strukturu bílkoviny

Ve vodném prostředí polární postranní řetězce bílkoviny vytvářejí vodíkové můstky s vodou, nepolární (hydrofóbní) postranní řetězce jsou uvnitř „sbalené“ bílkoviny

Priony Jedna molekula bílkoviny může při přiblížení ovlivnit prostorové uspořádání druhé molekuly. Příkladem kdy to může vést k patologickým důsledkům jsou priony.

Jednou z typických 3D struktur v bílkovinách jsou šroubovnicové struktury: tzv. alfa-šroubovnice Alfa.helix Animace: 5,54 MB

Druhou z typických 3D struktur v bílkovinách jsou skládané páskové struktury: tzv. beta-pásky Beta –skládaný list Animace: 3,83 MB

Kostrový model 3D uspořádání

Stužkový model znázornění 3D uspořádání

Drátový model znázornění 3D uspořádání

Struktura bílkovin v proteinové databázi 3D struktura bílkovin spolu s jejich vzájemnou interakcí umožňuje realizaci nejrůznějších funkcí („nanostroje“) Animace: 0,98 MB Tzv. kalotový (kuličkový) model znázornění 3D uspořádání Struktura bílkovin v proteinové databázi Animace: 7,42 MB

Figure 2-9 (1 of 6)

Figure 2-9 (2 of 6)

Proteiny

Protein Interactions Soluble and insoluble Binding Selectivity Specificity Affinity

Selective Binding: Induced-Fit Model The induced-fit model of protein-ligand binding Figure 2-16

Factors that Affect Affinity Isoforms Activation Cofactors Lysis Figure 2-18

Modulators Alter Binding or Activity

Competitive Inhibition Figure 2-19

Allosteric Modulation Figure 2-20a

Allosteric Modulation Figure 2-20b

Physical Regulators Temperature pH Concentration of protein Concentration of ligand

Summary Atoms in review Four types of chemical bonds Four kinds of biomolecules Aqueous solutions and pH Proteins in focus Vodíkové ionty