Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 2.0 (První prezentace)
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Práce s okny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Textový procesor (MS Word)
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
PROSTŘEDÍ POČÍTAČE. ikony aplikací (programů) složka soubor pracovní plocha hlavní panel nabídka STARTspuštěné aplikace oznamovací oblast.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Vzhled prezentace - šablony
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
VY_I/2_INOVACE_64_WordPad
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
TEXTOVÝ EDITOR WORD CO SE NAUČÍME : 1. Základy psaní z klávesnice 2. Soubor 3. Velikost písma 4. Barva písma 5. Druh písma.
IT začátečníci - Word Modul 3.
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Hromadná korespondence, makro
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
TEXTOVÝ EDITOR.
TEXTOVÝ EDITOR (vkládání dalších objektů do textu a jejich vlastnosti, textové tabulky, šablony,) Lol.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Úprava textu - řádkování a odrážky.
Operace s grafickým objektem ve Wordu 2010
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Tvorba prezentace Rozložení snímků Vkládání obrázků do snímků
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Základní pojmy v informatice –II.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Práce s tabulkou v Excelu 2010
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/6.
VY_32_INOVACE_51_Microsoft_Office_2010. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní.
Tabulky v Microsoft Excel Vypracovala: Mgr. Drahoslava Drábková Dne: ICT2/1/3/15.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak učit tvorbu textových dokumentů
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
 produkt od firmy Microsoft  je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.  slouží k psaní textových dokumentů  funkce: -pořízení textu -pokročilá.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROSTŘEDÍ MICROSOFT WORD 2003
Formátování dokumentu
Počítačová grafika Zoner Callisto – tabulky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
Tvorba prezentace Vypracovala : Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
T EXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA )
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
PRACUJEME S TEXTY TEXTOVÉ EDITORY
Textový Editor.
WORDPAD Textový dokument.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Co se všechno naučíme??? Práce s textem Ctrl C Ctrl X Ctrl V
MS WORD 2010 – úvod do programu
Textový editor – Microsoft WORD 2007
Pracovní prostředí počítače
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Malování - uložení a otevření obrázku
Tlačítka pro zavírání a změnu velikosti
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Textové editory Výhody využití počítače k psaní textů Co jsou textové editory? Textový editor WriterSpuštění editoru Okno programu Writer

Výhody využití počítače při psaní Původně byly počítače určeny k výpočtům. V současnosti jsou hlavně využívány k psaní textů. Snadno napravíme chyby, na některé nás počítač sám upozorní. Lehce změníme pořadí vět či část textu použijeme v jiné práci. Text můžeme hezky graficky upravit (velikost a vzhled písma), důležité myšlenky zvýraznit barvou, tvarem písma či podtržením. K textu lze přidat obrázky, text na stránce urovnat. Největší výhoda: text si můžeme uložit a kdykoliv se k němu vrátit, upravovat ho a doplňovat. Hotový text můžeme vytisknout v libovolném počtu kopií, odeslat ho elektronickou poštou či zveřejnit na internetu pro ostatní čtenáře.

Co jsou textové editory? Textové editory jsou programy, které slouží: k vytváření, úpravám a tisku textových dokumentů. Ke své další práci budeme používat textový editor Writer z balíku OpenOffice. Jeho užití ve škole i doma je zdarma.

Textový editor Writer Je podobný textovému editoru WordPad, s kterým jsme již pracovali. Má však více funkcí při formátování a umožní nám využít více nástrojů.

Spuštění textového editoru Writer 1) Spustit ho můžeme z nabídky START – Programy – OpenOffice – Writer. 2) Ke spuštění můžeme využít ikonu na ploše monitoru. 3) Na stavovém řádku vpravo dole na monitoru nalezneme ikonu k rychlému spuštění. Najedeme na ikonu a stiskneme pravé tlačítko myši. Z nabídky vybereme Textový dokument a potvrdíme levým tlačítkem myši.

Okno editoru Writer V okně spuštěného programu Writer se objeví pracovní plocha, panel nabídek, panel nástrojů, formátovací panel, pravítko, posuvník, stavový řádek a textový kurzor na pracovní ploše. Už víme, že když najedeme myší na ikony v panelech, zobrazí se nám nápověda (co provede stisknutí příslušné ikony).

Okno editoru Writer panel nabídek panel nástrojů formátovací panel pravítko textový kurzor posuvník stavový řádek pracovní plocha

Vyzkoušejte si samostatně Práci v editoru Writer si vyzkoušíme při psaní lidové písně Kdybys měla, má panenko. Kdybys měla, má panenko 1) Spusťte si na počítači program Writer. 2) Prohlédněte si otevřené okno. 3) Zapište název písně. 4) Pište jednotlivé sloky. Všimněte si, že v každé sloce je stejný konec. Jak si úkol usnadníte? 5) Chlapec měl za kloboukem jalovec, otrhanou stodolu, záplatový kalhoty, za chalupou pšenici a pásal hříbata. 6) Napsanou píseň uložte do svých složek. Při ukládání si rozbalte nabídku u typů souborů. Všimněte si, že nabídka je mnohem větší než ve WordPadu. My budeme ukládat jako typ: Textový dokument OpenDocument (.odt).

Kdybys měla, má panenko Kdybys měla, má panenko, sto ovec, a já jenom za kloboukem jalovec, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, sto dvorů, a já jenom otrhanou stodolu, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, dukáty, a já jenom záplatový kalhoty, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, vinici, a já jenom za chalupou pšenici, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá. Kdybys měla, má panenko, půl světa, a já pásal u sedláka hříbata, nebudeš má, není možná, ani ti to, má panenko, Pánbůh nedá.