– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU září 2012 VY_32_INOVACE_OVY_090203 Vánočka – SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.
Dávkování surovin droždí čerstvé zlepšující přípravek cukr krupice sůl jemná melanž mražená citropasta mouka T512 voda pitná Dávkování surovin olej jedlý 1.0 Temperování Do díže se nadávkuje pneumaticky mouka, poté ručně navážené sypké a tekuté suroviny. Pitná voda se dávkuje také automaticky, její teplota lze upravit temperováním. Po v 2 minutách se přidává olej.
1. Dávkování surovin 2. Mísení, hnětení 3. Zrání olej jedlý 1. Dávkování surovin 2. Mísení, hnětení Po mísení a hnětení se těsto nechává zrát v díži při teplotě dílny. 3. Zrání
3. Zrání 4. Dělení, přetužení 5. Tvarování mouka na prášení Po zrání se těsto strojově dělí a přetužuje aby se dále mohlo na rohlíkovém stroji tvarovat na klonky(rohlíky) . 5. Tvarování Pletení vánočky – ukázka
5. Tvarování 6. Kynutí 7. Mašlování pára na zapařování 6. Kynutí Po vytvarování (upletení vánočky) přejíždí výrobky do kynárny, když vykynou ručně se mašlují melanží. melanž 7. Mašlování
7. Mašlování 8. Pečení 9. Chladnutí Vloží se do rotační pece a následně se nechají chladnout při teplotě dílny. 9. Chladnutí
9. Chladnutí 10. Balení 11. Ukládání do přepravek obalový materiál 10. Balení Vánočka se strojově zabalí do obalového materiálu a je ukládána do čistých přepravek vyložených papírem. papír do přepravek 11. Ukládání do přepravek
11. Ukládání do přepravek 12. Expedice 13. Doprava Výrobky uložené v bednách jsou dány na sebe a odeslány do expedice. 13. Doprava
CITACE ZDROJŮ Videozáznam – Pletení vánočky Vánočka ze šesti pramenů - YouTube [online]. 6.12.2010 [cit. 2012-09-05]. Dostupné z: http://www.youtube.com/watch?v=DTFuhhQ38Vs. Kanál uživatele daninkoci.