Možnosti uchovávání časových sérií rastrových dat a jejich metadat v nich Bakalářská práce Zpracovatel : Pavel Ševčík Vedoucí práce : Ing.Antonín Orlík.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika.
ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA HELENA MYNAŘÍKOVÁ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Vývoj počítačové grafiky
Souborové systémy.
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Formáty grafických souborů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Vývoj počítačové grafiky
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
GRAFIKA.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Databázové modelování
Referát č.8 Daniela Venusová.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
Základní pojmy Grafiky
MAPOVÝ SERVER PRO MĚSTO VAMBERK Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička Ph.D. Řešitel: Jaroslav Poláček.
Základy HTML 1 Vložení obrázku. 2 Grafické formáty První předpoklad pro vložení obrázku do stránky je jeho uložení ve vhodném formátu. Prohlížeče podporují.
Změna datového modelu databáze Odry 2000 Autor: Kateřina Šimečková Vedoucí bakalářské práce: ing. David Vojtek.
Srovnání standardů CEN, FGDC ISO a ISVS pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Datový sklad pro DOPRAVOPROJEKT, s.r.o.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Jazyk XML v geoinformatice
Základní pojmy a principy
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Prezentace diplomové práce
Ověření Možnosti Využití Jazyka XML a Formátu SVG Pro Potřeby Metainformačního Systému CAGI Zpracovatel:tomáš duchoslav Vedoucí: ing. Jan růžička.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Základy VY_30_INOVACE_GR_781. CO JE TO GIMP ? Název vychází ze zkratky GNU Image Manipulation Program, což česky znamená GNU program pro úpravu obrázků.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Ivo Peterka FHS Grafické formáty pro WWW ● Pro vkládání obrázků do prezentací se používají následující formáty – Graphics Interchange Format.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
Grafické formáty Definují způsob popisu a uložení grafických dat
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bitmapový grafický editor
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
Základní pojmy z počítačové grafiky
GRAFIKA.
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Transkript prezentace:

Možnosti uchovávání časových sérií rastrových dat a jejich metadat v nich Bakalářská práce Zpracovatel : Pavel Ševčík Vedoucí práce : Ing.Antonín Orlík

Osnova o Seznámení s řešenou problematikou (data z meteorologických a jiných modelů, metadata) o Možnosti ukládání rastrových souborů (aktuální stav v řešené oblasti) o Volba vhodného grafického formátu o Návrh způsobu ukládání dat (rastrových souborů a příslušných metadat) o Ověřování možností zvoleného způsobu ukládání o Tvorba ukázkové aplikace (skriptu) o Přínosy, využití a celkové zhodnocení navrhovaného řešení

Časové série dat o Jedná se o data především z různých meteorologických a jiných modelů, ale i o data z družic, radarů a jiných zařízení o Jsou periodicky produkována a ukládána do rastrových souborů o Jedná se většinou o data ukládána do jediného kanálu formou indexovaných barev o Počet a objem dat neustále roste a vzniká tak potřeba jejich efektivní správy

Ukázka dat Model ALADIN (srážky) Model GFS (teplota 2m) CHMI (radar, srážky) METEOSAT

Metadata o Popisují vlastnosti a charakteristiky datové sady (obsah, kvalitu, původ, strukturu, referenční systém, distribuci, rozsah a další vlastnosti) o Je snaha sjednotit formu metadat, vznikají různé normy, standardy a vyhlášky o V této práci jsou použity tyto standardy o Standard pro metadata ISO19115 ( 2004) o Rozšiřující standard ISO/PDTS

Značkovací jazyk XML o Standardizovaný formát pro výměnu informací o Vyvinut a podporován konsorciem W3C o Nezávislost na platformě i na aplikacích o Text je chápán a organizován jako data, význam informací určují XML značky (tagy)

Možnosti ukládání rastrových souborů o Ukládání do relačních databází, které umožňují ukládání rastrových souborů do tzv. geodatabáze (ArcSDE, Oracle 9i) o Výhody : víceuživatelský přístup, ochrana dat, dotazovací jazyk atd. o Nevýhody : finanční náklady o Ukládání do souborového systému ve formátu vhodném pro ukládání tohoto typu dat o Nevýhody : velký počet souborů, neorganizovanost souborů atd.

Volba vhodného grafického formátu Požadavky : o Neproprietální, obecný formát (není výhradně svázán s nějakým programovým produktem, který jej omezuje) o Podpora bezztrátové komprese obrazu o Možnost zápisu více rastrových souborů do jednoho souboru jako samostatné kanály

Volba vhodného grafického formátu Erdas Imagine (.img) o Podporuje plnou paletu barev o Umožňuje vkládání více kanálů o Podporuje ukládání informací o referenčním systému BIL, BIP, BSQ o Umožňují také vkládání více kanálů o Podporuje ukládání informací o referenčním systému (soubor s příponou.hdr) PNG (Portable Network Graphics) o Vznikl jako nástupce formátu GIF o Podporuje barevnou hloubku až do 48. Bitů o Je možné ukládat pouze 4 kanály do jednoho souboru.

Volba vhodného grafického formátu GeoTIFF o Je podporován většinou aplikací v GIS o Podporuje plnou paletu barev o Schopnost přirozené reprezentace dat a rozsáhlých rastrových obrazů o Možnost uložit téměř jakýkoliv formát bez ztráty informací o Umožňuje přímý zápis informací o referenčním systému a vkládání meta-tagů.

Návrh způsobu ukládání Skládání rastrových obrazů Struktura.tif souboru struktura Tiff souboru Jednotlivé rastrové záznamy uložené jako samostatné kanály Hlavička souboru, metadata a metadata o platnosti, souřad. systém… GeoTiff soubor 02_30.tif 02_00.tif tif

Ověřování zvoleného způsobu ukládání Grafická knihovna GDAL o Umožňuje provádět mnoho operací s rastrovými daty a formáty (čtení, zápis, transformace, konverze a další) o Je volně ke stažení (open – source) o Je využívána v mnoha aplikacích (GRASS, QGIS, FWTools, UMN MapServer a další) o Obsahuje mnoho programových komponent (gdalinfo, gdal_translate, gdal_merge a další)

Ověřování zvoleného způsobu ukládání Driver: GTiff/GeoTIFF Size is 400, 300 Coordinate System is Metadata: Base metadata= Chanel 1 Validity= :00: :30: :20:31 Chanel 2 Validity= :30: :00: :22:21 Chanel 3 Validity= :00: :30: :27:21 Chanel 4 Validity= :30: :00: :28:11 Chanel 5 Validity= :00: :30: :29:11 Corner Coordinates: Upper Left ( 0.0, 0.0) Lower Left ( 0.0, 300.0) Upper Right ( 400.0, 0.0) Lower Right ( 400.0, 300.0) Center ( 200.0, 150.0) Band 1 Block=400x20 Type=Byte, ColorInterp=Gray Band 2 Block=400x20 Type=Byte, ColorInterp=Undefined Band 3 Block=400x20 Type=Byte, ColorInterp=Undefined Band 4 Block=400x20 Type=Byte, ColorInterp=Undefined Band 5 Block=400x20 Type=Byte, ColorInterp=Undefined Základní metadata Metadata týkající se platnosti Jednotlivé kanály uložené v souboru

Návrh automatizace správy dat o Ke knihovně GDAL je možné přistupovat přes API (C/C++, Perl, Python) o Jako programovací jazyk byl zvolen Python o Bylo navrženo několik skriptů, které automatizují celý proces správy rastrových dat v časových sériích

Struktura navrženého řešení Vstupní soubor Adresář, soubor, kanál Hodnota pixelu na souřadnici Výstupní soubor

Výhody, přínosy, použití o Možnost užití v podstatě jakéhokoliv standardu pro metadata ve formátu XML o Omezení počtu uchovávaných souborů o Nezávislost na použité platformě o Možnost dalšího rozšíření a možnost implementace skriptů do jiných systémů o Skripty byly odzkoušeny na datech z modelu GFS a datech z radiometeorologického měřené (CHMU)

Použité zdroje informací

Děkuji za pozornost