INFORMAČNÍ VÝCHOVA JAKO AKTUÁLNÍ DIMENZE PŘÍPRAVY UČITELŮ Rambousek Vladimír – Mošna František Pedagogická orientace 1999, č. 3, s. 17-27 ISSN 1211-4669.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

, Praha, Goethe institut Tereza Šmídová NÚV.
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
KRAJská konference UNIV 2 Kraje – jihomoravský kraj 29. a 30
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Práce v obchodním oddělení jako motivace a čest Praha, 21. 5
Vzdělávání a výcvik pro automobilový průmysl 2. ročník odborné konference Kroměříž, 10. března 2005.
Informační a komunikační technologie jako klíčový nástroj třídy budoucnosti Lucie Laitlová (DZS)
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Učitel. jeden ze základních činitelů výchovně vzdělávacího procesu, profesionálně kvalifikovaný pedagogický pracovník, který je spoluzodpovědný za: přípravu,
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

INFORMAČNÍ VÝCHOVA JAKO AKTUÁLNÍ DIMENZE PŘÍPRAVY UČITELŮ Rambousek Vladimír – Mošna František Pedagogická orientace 1999, č. 3, s ISSN A UTOR : Nováček Libor UČO: O BOR : Učitelství praktického vyučování F ORMA : Prezenční R OČNÍK : S EMESTR : 4 Masarykova univerzita

Klíčová slova Informační výchova informační a komunikační technologie příprava učitelů

Úvod Soudobé informační a komunikační technologie zdůrazňují rostoucí význam vzdělání a vzdělávání. Požadavky informační společnosti se spolu s novými technologickými možnostmi dotknou samé podstaty vzdělávacího systému, vynutí si úpravu stávajícího vzdělávacího modelu a promítnou se do změny obsahu a pojetí školy, práce učitele i přípravy na výkon učitelského povolání.

Standardně pojatá příprava učitelů pro klasicky pojatou práci školy již nemá perspektivu a bude nutně podléhat změnám. Standardně pojatá příprava učitelů pro klasicky pojatou práci školy již nemá perspektivu a bude nutně podléhat změnám. Učitelé musí být lépe připravováni pro to, aby porozuměli vlivu soudobých informačních a komunikačních technologií na společnost. Soudobé technologie vytvářejí otevřený globální informační a komunikační prostor vystavující učitele do nové pozice.

Informační společnost a vzdělávání Fenomén informace nabývá v současném světě na nebývalém významu. Informace, resp. Jejich vyhledávání, příjem, zpracování či využívání se dotýkají života všech lidí Tyto tendence ve společnosti implikují posun v kvalifikační struktuře a vzrůst významu vzdělání či spíše vzdělávání. Schopnost kontinuálního vzdělávání se tak stává podmínkou získání kvalifikace a ta opět podmínkou úspěšnosti jedince i celé společnosti.

Populace, která je nedostatečně či méně kvalifikovaná je a bude vytlačována do pomocných a podřadných funkcí. Společnost se může diferencovat na vzdělané a nedostatečně vzdělané. Ke stejným procesům však dochází a dále bude docházet i mezi celými národy či státy. Vyspělé, vzdělané a kvalifikované společnosti schopné velkých investic do technologií i vzdělávání svých členů se rozvíjí stále rychleji a tím se vzdalují zaostávajícím nerozvinutým společnostem

Vzdělanost, distanční a kontinuální vzdělávání Vzdělanost, distanční a kontinuální vzdělávání se stává nutnou podmínkou úspěchu. Distanční vzdělávání, jež bylo dříve na okraji pozornosti vzdělávacích systémů, se dere do popředí. Spojuje se s moderními technologiemi a v podobě long distance learning či on-line education realizovaného v rámci kurzů, vzdělávacích programů či celých virtuálních škol a univerzit. Současné systémy on-line learning podporují efektivní výukovou prezentaci, komunikaci i zpětnou vazbu. Poskytují rozsáhlé soubory výukových materiálů textově či mediálně orientovaných. Jsou interaktivní, včetně již existujících možností využití interaktivních videokonferenčních systémů.

Stoupající poptávka po vzdělávání a dostupnost zdrojů vzdělávání nutí k nabídce stále většího počtu vzdělávacích programů ve formě sítových aplikací. Naznačený tlak lze očekávat vedle kvalifikačních a rekvalifikačních kurzů především ve vysokoškolském a postgraduálním vzdělávání. Dostupnost informací vystavuje do nové pozice učitele i žáka. Učitel se může lépe připravovat, získávat nejrůznější materiály pro výuku, otevřít svou třídu světu a učinit svoji práci efektivnější. Stejné možností má však i žák. Ze školy i z domova může získat prakticky jakékoliv informace a s kýmkoli komunikovat. Současný učitel by se měl snažit spolupracovat s žáky, nebýt jednosměrným informátorem, ale konzultantem, rádcem a partnerem žáka.

Informační společnost a příprava učitelů Učitelé musí být připravováni pro to, aby porozuměli hlubokému vlivu soudobých informačních a komunikačních technologií na společnost, sféru výroby, práce, komunikace i vzdělávání. Pregraduální příprava v oblasti informační a komunikační technologie a informační výchovy by měla být šířeji koncipovaná. Způsobilost aktivně využívat informační technologie a realizovat moderní informační výchovu na školách, musí mít v současnosti možnost si osvojovat všichni učitelé, ať již v podobě složky všeobecné pregraduální přípravy či v rámci dalšího vzdělávání učitelů.

Závěr Informační výchova se stane dimenzí přípravy všech učitelů, dimenzí nového pojetí přípravy učitelů pro školu 21. Století