Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 3. dubna 2012
Advertisements

S- / SE- , Z- / ZE- , VZ- S / SE, Z / ZE
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis s, z, ú, ů.
Předpony s, z, vz.
VY_32_INOVACE_28_ČESKÝ JAZYK 5.ROČNÍK_PŘEDPONY S-,Z-
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Předpony s-, z-, vz- Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Olga Zehnálková Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_Čj, DUM 18
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
PŘEDPONY S-, Z-, VZ-,I.ČÁST
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje základní pravidla pro psaní předpon s/se, z/ze, vz. Žáci si hravou formou procvičí své znalosti.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU Náměstek ministra Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 8. dubna 2013, Praha Seminář k problematice.
Obohacování slovní zásoby Zpracovala: Mgr
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKY JAZYK_15
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Psaní Předpon.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_07 Název materiálu:Obtížné pravopisné jevy Tematická oblast:Český jazyk 1. ročník Anotace:Prezentace.
DVOJICE SLOV ROZLIŠENÉ JEN PŘEDPONAMI S-,Z- ,I.ČÁST
Digitální učební materiál
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Pravopis – předpony s-, z-, vz-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_339_Předpony s-, z- AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Předpony s-, z-, vz- Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předpony s-, z-, vz- Český jazyk, 5. ročník
Inzerát Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Líčení Zpracovala: Mgr
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Čím chci být Zpracovala: Mgr
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_12 Název materiáluTvarosloví:
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.03 Předpony s -z.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s ● Směr dohromady ● - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... ● Směr shora dolů, z porchu pryč ● - slízat,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Předpony – s-/z- Autor Fulínová Šárka.
Pravopis S / Z. Pravidla psaní předpony s Směr dohromady - sejít se, shon, sjet, sjednotit, sblížit se... Směr shora dolů, z porchu pryč - slízat, setřít,
Předpony s, z, vz Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pravopis vesele i vážně Datum vytvoření
Popis postavy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Leden 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk - 5.ročník
PŘEDPONY S, Z, VZ PŘEDLOŽKY S a Z
Pravopis S / Z.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
LEXIKÁLNÍ PRAVOPIS – ZDVOJENÉ SOUHLÁSKY, BĚ/BJE, VĚ/VJE, PĚ, FĚ, MĚ/MNĚ, Ú/Ů/URA, PŘEDPONY S, Z, VZ Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
PŘED PO NY S - Z - VZ - PŘED LOŽ KY S Z
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Digitální učební materiál
VY_32_Inovace_ odvozování předponami Český jazyk 7. ročník
Vy_32_Inovace_56_Předpony s, z, vz
S- Z- VZ Předpony s-, z-, vz- Větev se pod tíhou ovoce zlomila.
Digitální učební materiál
Téma: Předpony s-, z-, vz-, se-, ze-, vze-
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEDPONY S - Z - Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_ČJ.5.B Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Štěpánka Beranová Datum: Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr Předpony s-/z- Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k opakování učiva Předpony s-/z-, je tvořen výkladem a opakovacím cvičením.   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Předpony S- Se- Z- Ze- Vz-

S- Se- směr dohromady - sbalit, schůze, sbírat směr dolů – spadnout, sklouznout, shodit, snést směr z povrchu pryč – smazat, stírat

vždy se- s- sbohem, shora, shořet, skonat, skončit, spotřebovat, strava, spropitné, strávit, stěží

Z- Ze- změna stavu – zblednout, ztloustnou, zhubnout dokončení (výsledek děje) – ztroskotat, zkazit, zvadnout, zrekonstruovat

Vždy ze- z- způsobit, zkumavka, zkoušet, zpytovat, zpověď, způsob, ztratit, zcela, zpět, zblízka

Vz- vyjadřuje směr vzhůru – vzpažit, vztyčit

vždy vz- vztah, vztek, vzpomínat

Dvojice stěžovat(naříkat) x ztěžovat (činit obtížným) správa (majetku) x zpráva (informace) sbít (přitlouci k sobě) x zbít (někoho) sjednat (mír) x zjednat (pořádek) shlédnout (shora dolů) x zhlédnout (film) slíbat (líbáním setřít) x zlíbat (někoho) smazat (tabuli) x zmazat (umazat) směna (peněz) x změna (zaměstnání) smotat (svinout) x zmotat (poplést) svolit (souhlasit) x zvolit (vybrat) sběhlý (dolů, dohromady) x zběhlý (zkušený)

Doplň cvičení. _právce _psal _právu _těžoval si na svá _ranění _hlédli jsme film _pracoval těsto _hléhli jsme dolů a zatočila se nám hlava _učitel _jednal ve třídě pořádek _bral _červenalá jablka

Kontrola Správce sepsal zprávu Stěžoval si na svá zranění Zhlédli jsme film Zpracoval těsto Shlédli jsme dolů a zatočila se nám hlava Učitel zjednal pořádek Sebral zčervenalá jablka

Ber - neber Hruška _hnila a _cvrkla se _ředit _měs vodou _tvrdlý chléb se prodává se _levou Byl _těží _proštěn viny Počasí _působilo zemědělcům _trátu _krátit cestu _říceninu

Zdroje: KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 8. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus. 2004. ISBN 80-7238-419-8 HLAVSA, Z. a kol.: Pravidla českého pravopisu s Dodatkem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky. 1. vyd. Praha: Academia. 2003. ISBN 80-200-0475-0.