PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Vypracovala Ludmila Kebzová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
[Obr. 13, 14] Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
VATIKÁN.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Věda a technika 17.století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Světová náboženství.
Vznik a vývoj náboženských představ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Název Obyvatelstvo – pohlavní, věková a náboženská struktura
Náboženství - křesťanství
Jméno autoraZdeněk Bártl název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Počátky křesťanství Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vymezením pojmu středověk, pojmy a informacemi o období.
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_154.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
KŘESŤANSTVÍ.
Oblast: Zeměpis 9. ročník
VY_52_INOVACE_03/2/9_ZEMĚPIS
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Rybářová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - opakování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
samostatný kraj i krajské město
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Ekologická katastrofa ARALSKÉHO JEZERA
Arabská říše 7. ročník.
Islámské umění.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_17 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Arabský svět, islám -žáci se naučí základní fakta o arabské společnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POČÁTKY ISLÁMU, VÍRA A TRADICE
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Téma (název prezentace)
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_141_Jihozápadní Asie
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______)  Jeho symbolem je chrám. Jak se jmenuje? __________________  Kdo je současným papežem? _____________  Jaké je národnosti? _____________  Jak se jmenoval jeho předchůdce? __________  Jaké byl národnosti? _____________ PAPEŽ VATIKÁN ŘÍM CHRÁM SV.PETRA BENEDIKT XVI. NĚMEC JAN PAVEL II. POLÁK Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Benedikt XVI. Jan Pavel II. Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Chrám svatého Petra Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Na světě existuje mnoho náboženství. O některých jste se již učili. Dvě nejznámější jsou islám a křesťanství. Doplňte tabulku a porovnejte je. Náboženství V koho věří Zakladatel Posvátná kniha Označení věřících Hlavní středisko křesťanství islám Bůh Alláh Ježíš Kristus Mohamed Bible Korán křesťan muslim Vatikán Mekka Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

křesťanství islám Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Ježíš Kristus Mohamed Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

bible korán Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

křesťané muslimové Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Mekka Vatikán Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

mešita křesťanský kostel Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Seřaď následující církevní hodnosti podle postavení, jaké mají v církevní organizaci od nejvyšší k nejnižší, a přiřaď k nim i pojmenování té části církve, kterou měli na starosti. biskup farář papež arcibiskup _____ - _________ - _________ - ________ - křesťanstvo farnost arcidiecéze diecéze _________ - ________ papežarcibiskupbiskupfarář křesťanstvoarcidiecéze diecézefarnost Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466

Zdroje obrázků JP2%20Scan%201.png ca%2C_Saudi_Arabia.jpg _mekka05_550x367_.jpg 5D2E0917A267/0/hranice_kost1_big.jpg V prezentaci jsou použity pohlednice ze soukromé sbírky J.Chejnové Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová, EU-OP VK-III/2 ICT DUM 466