PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, 17. 3. 2011 Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
Advertisements

MLÁDEŽ v AKCI program EU pro neformální výchovu a vzdělávání.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Ruzanna Sargsyan dobrovolnice z Arménie Jeďte jako DOBROVOLNÍCI do celého světa!
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Městská poliklinika Praha Městská nemocnice následné péče Název projektu Celoživotní.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Projekt partnerství škol Comenius Comenius School Partnership Mezinárodní projekt spolupráce mateřských škol „Okno do světa“
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
RENOMIA, a.s. Pavla Homolková
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Projekt MODEL = Mobility Opportunities for DisablEd Learners Příležitosti mobilit pro handicapované.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
ERASMUS.  Obor předškolní pedagogika je vyučován pod Fakultou sociálních studií (Department of Social Education) v malebném městě Odense  V závislosti.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Celoživotní vzdělávání dospělých Grundtvig Projekt EU.
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Akce 2 – Evropská dobrovolná služba EDS je součástí programu EU Mládež v akci Akce 1 - Mládež pro Evropu Akce 2 - Evropská dobrovolná služba Akce 3 -
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
CESTOVNÍ RUCH.
5 P Inex SDA. Inex SDA - Brno Vysíláme dobrovolníky za zkušenostmi na mezinárodní projekty po světě a umožňujeme setkávání různých pohledů na svět, pochopení.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
PAS MLÁDEŽE Youthpass Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro mentory)
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Ing. Dagmar Parmová. Kdo jsme? Asociace průvodců České republiky, r. s. 460 individuálních členů z celé ČR, 22 přidružených členů (právnické osoby) –
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period
INEX – Sdružení dobrovolných aktivit. Dobrovolnické příležitosti Více než dobrovolnických projektů po světě. krátkodobé (14–21 dní) Workcampy střednědobé.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Dobrovolníci v neziskovém sektoru Historické kořeny dobrovolnictví Dobrovolnictví vzájemně prospěšné Dobrovolnictví veřejně prospěšné Terminologické rozdíly:
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Kdo jsme? je největší studenty řízená organizace na světě.
Rating hl.m.Prahy aktualizace – únor 2010
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Prezentace pro účely informační schůzky s cílovou skupinou
Název projektu: Ve škole po škole
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Co je program Mládež v akci?
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Stáž Slovensko – Mechanik opravář motorových vozidel
Transkript prezentace:

PŘÍLEŽITOSTI V MEZINÁRODNÍM DOBROVOLNICTVÍ během ERD Eurocentrum Praha, Robin Ujfaluši, ředitel INEX-SDA

CÍLE A POSLÁNÍ podpora a rozvoj dobrovolnictví (národní i mezinárodní měřítko) dávat příležitost mladým lidem k seberozvoji, poznání jiných kultur a podpoře místních komunitních aktivit KDO JSME nevládní a nezisková organizace založena v roce 1991

CO NABÍZÍME VÍCE NEŽ 2000 DOBROVOLNICKÝCH PROJEKTŮ PO CELÉM SVĚTĚ krátkodobé (14-21 dní) - workcampy střednědobé (1-3 měsíce) - MTV (mid-term volunteering) - EVS (European voluntary service) - GLEN (Global education network) dlouhodobé (3 měsíce a více) - LTV (long-term volunteering) - EVS

Práce: je neplacená, dobrovolníkům je však zajištěno ubytování a stravování (díky dotacím MV přispíváme i na očkování aj.) většinou nepředpokládá zvláštní kvalifikaci nebo předchozí zkušenosti; důležitá je motivace, zaměření práce od sociální přes nejrůznější typy stavebních, renovačních, archeologických prací a prací v přírodě či na farmách až po umělecké činnosti nebo práce v kulturní oblasti – VYCHÁZÍ Z MÍSTNÍCH POTŘEB/AKTIVIT CO DOBROVOLNÍKY ČEKÁ Dobrovolníci pracují obvykle 6 hodin denně, 5 dní v týdnu.

A kromě práce… Volný čas: neformální mezikulturní vzdělávání alternativní poznávání cizí země a kultury možnost poznat nové přátele z celého světa možnost získat zkušenosti v daném odvětví a zlepšit se v cizím jazyce (zpravidla angličtina)

43 tuzemských projektů (2-3 týdny) 460 zahraničních účastníků a 80 tuzemských vedoucích odpracovaných hodin (2009) 1.Mosty k přírodě - péče o ŽP 2.Jeden druhému - sociální programy 3.Setkávání v krajině - rozvoj venkova a místní tradice 4.Ruce a historie – péče o památky WORKCAMPY V ČR

Lokalita: Renovace hradu Hartenberg Malá vesnička nedaleko Karlových Varů Workcampy zde mají velkou tradici Doba trvání 2 týdny Skupina 16 lidí a dva koordinátoři Jak vypadá workcamp v Čechách

Účastníci z celého světa Skupina mladých lidí Účastníci

Partneři a místní

Renovace hradu Práce Manuální práce, zdění, odklízení suti...

Ročně vyšleme cca 700 dobrovolníků WORKCAMPY v zahraničí

GLEN PROJEKTY V ROZVOJOVÝCH ZEMÍCH

GLEN – Global Education Network of Young Europeans evropský projekt budování kapacit mladých lidí v oblasti rozvojové spolupráce a vzdělávání – uplatnění v praxi v českých vládních i nevládních institucích dobrovolník z Německa a z ČR jedou společně na 3 měsíce na projekt v Africe nebo Asii, ponávratové aktivity spolupráce 11 organizací z 11 evropských zemí ( SRN, Polsko, ČR, Slovensko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Malta, Slovinsko, Francie ) hrazeno z programu MZV zahraniční rozvojové spolupráce GLEN PROJEKTY V ROZVOJOVÝCH ZEMÍCH

DĚKUJI ZA POZORNOST