1 Zlato – (nej)vzácnější nerostná surovina světa 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU www.bohatstvizeme.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Advertisements

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Ekonomicko-společenská část soutěže POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU.
Uran – kontroverzní nerostná surovina
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
Těžba nerostných surovin ve světě
Registrační číslo projektu
Vytvořil František Macek Lubomír Skokan.  Nerostné bohatství je souhrn věci, které potřebujeme k životu. Nejčastěji jde o stavební materiály(Mramor,pískovec,kámen….)rudy.
Šifrátor 1.0 (zatím) Projekt do předmětu Komprimace dat a kryptologie , Brno Martin Chodúr.
Společenské a hospodářské prostředí
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Těžba diamantů Adam Maryniok kvinta A.
Nerostné suroviny ČR Vojtěch Hrazdíra 3.C.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_14 Asie - Jihovýchodní Asie
NEROSTY A HORNINY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Název prezentace v zápatí1 Program workshopu „Bohatství Země“ ESF MU, Lipová 41a, Brno Učebna P101 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Práce geologa v terénu.
Jižní Amerika průmysl Eliška Synková 2.G.
Matematická část1 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU
Těžba nerostných surovin
Nerostné suroviny Zemská kůra je zdrojem minerálů a hornin Pokud je průmyslově využitelné,označujeme je jako nerostné suroviny Minerály jsou ovšem často.
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
Nerostné bohatství na zemi
Název prezentace v zápatí1 Uhlovodíkové systémy – ropa a zemní plyn … 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU.
Společenské a hospodářské prostředí
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Krajina a životní prostředí
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Životní prostředí a chemie
Hospodářství.
Příroda,Povrch a Nerostné suroviny v Jihočeském Kraji
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová.
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. Úvod 6% zemského povrchu přibližně 1/5všech lesů největší „lékárna světa“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_16_Kovy budoucnosti Téma:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu v deváté třídě na základní škole. Zeměpis –
11. STŘEDNÍ AMERIKA PEVNINSKÁ ČÁST VY_32_INOVACE_12_Z5
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 - PŘ – RUDY 2- DRAHÉ KOVY Autor: Denisa Štelzigová.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_307_ČR nerostné suroviny Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Svět techniky Ostrava a jeho přínos podpoře podnikavosti žáků
Nerudní suroviny 5. ročník
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_32_INOVACE_01_32_NERUDNÍ SUROVINY
Krajina České republiky
Těžební průmysl AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
RUDY A DRAHÉ KOVY Filip Svoboda.
Soutěž Bohatství Země 2018 Geologická část Vojtěch Wertich
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Autor: Olga Kociánová Datum (období): září 2011 Ročník: 5
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

1 Zlato – (nej)vzácnější nerostná surovina světa 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM POTENCIÁLU MU Zlato – (nej)vzácenější nerostná surovina světa

2 Proč je zlato tak výjimečné? je opravdu vzácné (klark 0,003 ppm) kostka o hraně 21 m – tun představuje veškeré zlato vytěžené za lidskou historii je velmi „těžké“, ale zároveň měkké a dobře se zpracovává váha klasické cihly je 5 kg, pokud by taková cihla byla ze zlata, vážila by 50 kg Zlato – (nej)vzácenější nerostná surovina světa

Jak doopravdy vypadá zlato a ruda zlata 3 viditelné zlato – v přírodě velká výjimka! (Vzorek z Jílového u Prahy) Dnes se nejvíce využívá a těží ruda, kde zlato nevidíme. Ruda obsahuje pouze několik gramů zlata v tuně, ale zato tvoří rozsáhlá ložiska ruda zlata z ložiska Mokrsko (2 g/t) Zlato – (nej)vzácenější nerostná surovina světa

Průzkum a trendy v těžbě zlata 4 role geologa v průzkumu – vzorkování a analýza půdy – mapa půdní metalometrie následuje vrtný průzkum a modelace ložiska a těžba – často metodou otevřených dolů (open pit) Newmont ® – Martha Mine – Nový Zéland Zlato – (nej)vzácenější nerostná surovina světa

5 Děkuji za pozornost Zlato – (nej)vzácenější nerostná surovina světa