registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Advertisements

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství ČR Anežka Loukotová.
Připravil: Jan Polehňa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Středočeský kraj.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Složitá a slavnostní menu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
výroba piva – kvašení a dokvašování
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Příprava humra červen 2013VY_32_INOVACE_TECH_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Mgr. Drahomíra.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_479.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
SEKVENCE - PŘÍKLADY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
OBĚH ÚČETNÍCH DOKLADŮ září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070104
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU - PŘÍKLADY 3. únor 2013VY_32_INOVACE_160307_Cyklus_s_podminkou_na_zacatku_Priklady Autorem materiálu a všech jeho částí,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Vsetín Město ve kterém žiji
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
malebný kraj na jihovýchodě Moravy
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Main region of south Moravia Michal Šoukal, Michal Matocha, Lenka Pokorná Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Ovocnářství na SLOVÁCKU
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Eva Procházková
Kamila Jurčeková a Nela Balcárková
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080107 VINAŘSKÉ OBLASTI ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

Českou republiku nově dělíme na dvě vinařské oblasti Českou republiku nově dělíme na dvě vinařské oblasti. Vinařská oblast ČECHY a vinařská oblast MORAVA. VINICE V ČR Osázené plochy vinic 18 395,2 ha Neosázené plochy vinic 1 251,5 ha Celkem je produkční potenciál vinic v ČR 19 646,73 ha

Vinařské oblasti obr. 1

VINAŘSKÁ OBLAST ČECHY Litoměřická, Mělnická. Vinařskou oblast Čechy tvoří dvě vinařské podoblasti: Litoměřická, Mělnická.

PODOBLAST LITOMĚŘICKÁ Vznikla sloučením původních vinařských oblastí mostecké, roudnické, žernosecké a disponuje 281 ha vinic. Zahrnuje obce Litoměřice, Most, Roudnice, Velké Žernoseky, Louny, Žatec a jejich okolí. Pěstované odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé. Z modrých odrůd se pěstuje hlavně Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

PODOBLAST LITOMĚŘICKÁ obr. 2

PODOBLAST MĚLNICKÁ K původní stejnojmenné vinařské oblasti byly přiřazeny vinařské oblasti čáslavská a pražská a disponuje 413 ha vinic. Zahrnuje nejen Mělník a okolí, ale i Brandýs nad L., Heřmanův Městec, Slaný, Kutnou Horu, Beroun, Kralupy nad V., Kladno a Prahu. Pěstované odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a tradiční odrůda Rulandské modré (Pinot noir), dovezená Karlem IV. z burgundské obce Chambertin.

PODOBLAST MĚLNICKÁ obr. 3

VINAŘSKÁ OBLAST MORAVA Vinařskou oblast Morava tvoří čtyři vinařské podoblasti: Slovácká, Mikulovská, Velkopavlovická, Znojemská.

PODOBLAST MIKULOVSKÁ Jako jediná zůstala v původním územním rozsahu a rozloha jejich vinic je 4 705 ha. Zahrnuje bioregion Mikulovská pahorkatina s vápenitými půdami v okolí Pálavy, Dunajovické vrchy a Valtickou pahorkatinu. Pěstované odrůdy Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Sauvignon, Chardonnay a Rulandské šedé. Z modrých odrůd jsou zde nejvíce zastoupeny Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe. V poslední době se zkouší ve větší míře Cabernet Sauvignon a Merlot.

PODOBLAST MIKULOVSKÁ obr. 4

PODOBLAST SLOVÁCKÁ Vznikla sloučením původních vinařských oblastí bzenecké, kyjovské, mutěnické, Podluží, strážnické a uherskohradišťské a její rozloha je 4 534 ha vinic. Řeka Morava rozděluje podoblast na dvě části. V popředí pak město Bzenec, známé Ryzlinkem rýnským pod místním názvem Lipka. Pěstované odrůdy Müller Thurgau a Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Rulandské bílé, Ryzlink vlašský a Chardonnay. Z aromatických odrůd Sauvignon a Muškát moravský. Z modrých odrůd zaujímají přední postavení Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Modrý Portugal i Cabernet Moravia.

PODOBLAST SLOVÁCKÁ obr. 5

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ Se svými 5 068 ha vinic je největší podoblastí České republiky. Velkopavlovická vinařská podoblast je srdcem výroby moravských červených vín na ploše 2099 ha, což je nejvíce ze všech moravských vinařských podoblastí. Pěstované odrůdy Svatovavřinecké, Frankovka a kromě Modrého Portugalu a Zweigeltrebe i André. Z bílých odrůd jsou tu hlavně Veltlínské zelené, Müller Thurgau. K ostatním bílým odrůdám patří hlavně Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a šedé, Chardonnay i Tramín.

PODOBLAST VELKOPAVLOVICKÁ obr. 6

PODOBLAST ZNOJEMSKÁ Vinaři na Znojemsku obhospodařují 3 460 ha vinic. Ve Znojemské podoblasti se projevuje západní proudění a dešťový stín Českomoravské vysočiny. Podoblast je hlavně známá bílými aromatickými víny. Bílé odrůdy jsou na ploše 2 365 ha. Pěstované odrůdy Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé. Z výrazně aromatických odrůd to je hlavně Tramín, Pálava a Muškát Moravský. Modré odrůdy jsou na ploše 1064 ha a to hlavně Svatovavřinecké, Frankovka, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

PODOBLAST ZNOJEMSKÁ obr. 7

Citace zdrojů Text: Vína z Moravy, vína z Čech. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.wineofczechrepublic.cz/2-oblasti-a-vinari-cz.html obr. 1: TURISTICKÉ REGIONY ČR [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.tourism.cz/encyklopedie/seznam.phtml?&id_statu=1&typ=166,300,301,374&id_mapy=43&lng=4&menu= obr. 2-7: O víně - OBLASTI [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://sommelieracademy.eu/view.php?cisloclanku=2007090006