Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Advertisements

Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Počítačová grafika.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Základy počítačů a kancelářský software
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
Analytické nástroje GIS
Mapy a geografické informační systémy
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Základní pojmy V informatice.
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
Gis pro krajinné ekology
Bitmapová (rastrová) grafika
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Bitmapová a Vektorová grafika
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika.
Vymezení základních geoprostorových dat na úrovni pozemkového datového modelu Doc. Ing. Václav Čada, CSc. Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných.
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
GRAFIKA.
doc. RNDr. František STANĚK, Ph.D.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Geoinformatika úvod.
Základní pojmy Grafiky
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Navigace a mapování pomocí GPS
Bitmapová (rastrová) grafika
GIS systémy a ArcGIS Engine
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Mělnické podzemí 3D Historická dokumentace Nové měření Použité metody
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Geografické informační systémy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952 Vytvořeno v rámci projektu SIPVZ 1357P2006 Zpracoval: Jiří Vorel (e-mail: jiri.vorel@alej.cz)

Geografické informační systémy (GIS)

Co je to GIS? GIS je novou informační technologií, která umožňuje zpracovávat, analyzovat a prezentovat uživatelům prostorová data ve spojení s daty popisnými.

Pojetí (chápání) GIS GIS je software – je to soubor programů pro správu a analýzu prostorových dat. GIS je aplikace – instituce si vytvářejí své vlastní GISy, např. GIS krajských úřadů GIS je technologie, nový vědní obor – řeší nejrůznější úlohy v přírodních, technických, společenských věd.

Historie GIS Vznik ve druhé pol. 20. stol.-začína období informační exploze a začíná prudký rozvoj počítačové techniky. Informace jsou převáděny do digitální podoby. Geografie – jeden z prvních oborů, ve kterém se GISy začaly uplatňovat. Důvod: Geografie se zabývá prostorovými vlastnostmi přírodních jevů.

GIS v geografii - definice Každý obor má svou vlastní definici GIS v závislosti na účelu, potřebách a cílech uživatelů. Pro uplatnění GISů v geografii: GIS je organizovaný, počítačově založený systém hardwaru, softwaru a geografických informací vyvinutý ke vstupu, správě, analytickému zpracování a prezentaci prostorových dat.

GIS v geografii - definice GIS je analytický nástroj, „supermapa“, ve které počítačové programy propojují geografické informace (údaje o umístění, lokalizaci objektů) s informacemi popisnými (údaje o vlastnostech objektů).

Základní složky GIS

Hardware Počítače Vstupní zařízení Výstupní zařízení Počítačové sítě digitizéry, tablety skenery digitální fotoaparáty a kamery Výstupní zařízení tiskárny plotry datové projektory Počítačové sítě

Software Musí umožňovat prostorové operace s geografickými daty !!! Základem softwaru GISu je geografická databáze – soubor strukturovaných dat, která se ukládají s určitou datovou strukturou.

Geografická data jsou uložena v geografické databázi! Klíčový prvek každého GISu. Geografie využívá geografická data. GEOGRAFICKÁ DATA GRAFICKÁ- POPISNÁ- PROSTOROVÁ ATRIBUTOVÁ DATA DATA Geografická data jsou uložena v geografické databázi!

Atributy Popisné údaje vztažené ke geografickým objektům, např.: názvy řek, nadmořská výška vrstevnic, objemy vodních nádrží,…

Prostorová data Přesně určují polohu daného objektu. Poloha geografických dat se zaznamenává pomocí souřadnicového systému, jako je např. zeměpisná poloha (šířka a délka),… Dva základní formáty: rastrový vektorový

Datový model GIS zpracovává a analyzuje prostorové informace a převádí je do digitální podoby. Tématicky blízké informace jsou ukládány do jednoho bloku – vrstvy. Tyto vrstvy jsou na sebe skládány jako sendvič a tvoří datový model.

Datový model

Způsoby zobrazování prostorových dat Rastrová Vektorová Většina geografických jevů se vyjadřuje pomocí základních geoprvků: Bod Linie Plocha

Vektorový formát prostorových dat Podstatou vektorových dat je vyjádření geometrické vlastnosti objektu (komunikace, lesa, domu,..) pomocí lineárních prvků. Bod – vyjádřen souřadnicemi x,y Linie – vyjádřena posloupností souřadnic x,y Plocha – vyjádřena uzavřenou posloupností souřadnic x,y Pro pořízení vektorových dat se používá digitizér!

Výhody vektorových dat Přesná pro měření ploch a délek – ideální pro tvorbu map, Úsporné ukládání – ukládají se pouze údaje o hranicích a nikoli to, co je za hranicemi. Vysoká geometrická přesnost

Rastrový formát prostorových dat Základem je překrytí studovaného objektu pravidelnou sítí – mřížkou. Objekt je pak popsán hodnotami, které jsou vztaženy k polím této sítě. Pole jsou souřadnicově uspořádána. 1 pole = pixel – „picture element“ Kvalita rastrových dat závisí na rozlišení rastru (velikosti pixlu). Pro pořízení rastrových dat se používá skener.

Pořizování digitálních geografických dat Rastrová data se mohou převádět do vektorových a opačně. Rasterizace – z vektorových dat získáváme rastrová Vektorizace – opak rasterizace

Literatura VOŽENÍLEK Vít (2000): Geografické informační systémy I. Univerzita Palackého v Olomouci, 173s.