Darwin a divoši Evoluční psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak se přiblížit k dětem psychologické poznatky ve výchově.
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
Proč je důležité studovat Principy
III/2 XV A
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
VILFREDO PARETO.
Rasismus.
Etologie K. Šejbová.
Analytická psychologie
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
1 K čemu ještě 8. návyk S.R. Covey „Od efektivnosti k velikosti, vyjímečnosti“ Obsah: 1.Proč 8. návyk 2.Rámcové objasnění 8. návyku 3.Úloha leadership.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
Filosofická antropologie Konrad Lorenz
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Společenské a hospodářské prostředí
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Průřezová témata.
Skupinové interview (Focus group)
„Řízení lidských zdrojů /HR/ je jedním z hlavních úkolů managera a nikdo to za něho nemůže udělat“ Roman Vacho© City Hotel Park Dolný Kubín.
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Filosofická antropologie, K. Lorenz - 8 smrtelných hříchů
Systém a evoluce rostlin
Environmentální etika
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Profesní etické kodexy
PRAVĚK 6. ročník.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
Jan Patočka moderní čs. filosofie „Kde se však mění svět a dějiny ? V 'nitru', lépe než v životě jednotlivce.“ Jan Patočka.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
Úvod k evolučnímu přístupu Vladan Hodulák. Dominantní paradigmata Společenské vědy mají dlouhodobě problém s uchopením prvku změny ve společenském vývoji.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace, Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_08_15A_Charles Darwin Téma: Přírodopis pro.
Motto: Nesobecká snaha potěšit druhé je začátkem našeho šťastného života.
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Zásady správné prezentace
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
náboženství staré Číny a Japonska
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SVĚTADÍLY - OLYMPIJSKÉ KRUHY
Filosofická antropologie
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Evoluční hledisko v sociální psychologii
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Osm dobrých rad, jak dělat doktorský výzkum
ETOLOGIE 8. ročník.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Základní filozofické otázky
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Darwin a divoši Evoluční psychologie Michaela Lipenská Tv – Bi 1. roč. navazující magisterský

Literatura Pan J. S. Mill ve svém proslulém díle „Utilitarianismus“ mluví o sociálním cítění jako „o silném přirozeném citu“ a jako o „přirozeném základu utilitární morálky“. Na předchozí stránce však říká, že „pokud, jak sám věřím, nejsou morální city vrozené, ale získané, nejsou proto o nic méně přirozené“. Jen váhavě si dovoluji nesouhlasit s tak vynikajícím myslitelem, je ale těžko nevidět, že u nižších živočichů jsou sociální city instinktivní neboli vrozené. A proč by tomu mělo být jinak u lidí ? O původu člověka (1871)

„Vymezení etiky“ Náš původ je tedy zdrojem našich zlovolných vášní!! – Ďábel v podobě paviána je naším dědečkem. Zápisník M (1838) Jinou otázkou je, co stojí za to, aby k tomu byli lidé vedeni – všichni se shodnou, že to je všeobecná prospěšnost. „Staré a nepoužitelné poznámky“ (bez data)

Charles Darwin * 1809 – ϯ 1882 Britský přírodovědec, zakladatel evoluční biologie Přírodní a pohlavní výběr Studium teologie na University of Cambridge 1831 výzkumná cesta kolem světa na lodi HMS Beagle

Darwin a primitivní společnost Setkání s divochy Darwin a primitivní společnost Divocí duchové z jiného světa Barbaři Neartikulovaná řeč Obydlí jako dětské letní přístřešky Pojídání stařen

Odlišnost a podoba v lidských kulturách „Nikdy bych býval nevěřil , jaký je rozdíl mezi divochem a civilizovaným člověkem. Je větší než mezi divokým a domestikovaným zvířetem…“ Darwin Přátelství Vzájemná štědrost Lidskost divochů a civilizační pokus „Není možné najít tři rasy, které by si byly tak vzdálené jako američtí domorodci, černoši a Evropané…“

Lidská biologie × Morální pravidla Geny pro morálku? Velký problém při popisu evolučního základu morálky je rozmanitost „Absurdní pravidla chování“ Lidská biologie × Morální pravidla „Sociální instinkty“

Sociální instinkty Evolucí člověka obohaceny, ale samotné starší jak lidstvo samo Sociální instinkty u zvířat (chování, vran, šimpanzi) „Snažíme-li se odhalit, jak evoluce vytvořila morální pohnutky, je nejdůležitější soustředit se na chování , které je jimi vyvoláno. Přirozený výběr nakonec posuzuje chování, ne myšlenky či city“. Morální zvíře (1994)

DĚKUJI ZA POZORNOST