Principy interaktivního programu. Co je to interaktivní program? Jedná se o program, během kterého jsou třída i lektor v intenzivním kontaktu – nejedná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

 Mapování probíhalo od ledna do března 2013  Bylo zaměřeno na naplňování kritéria Pravidla ve třídách.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Základní informace o Tranzitní službě Přechod ze Školy do Práce.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Efektivnost řídící práce
Sylabus pro prezentační dovednosti III.
Vítáme Vás na semináři : Advokát a jeho klient Brno, dne Přejeme hezký a příjemný den !
Etická výchova Koncepce předmětu na Arcibiskupském gymnáziu v Kroměříži.
Spolupráce se školami a domovy mládeže Aneb jak to děláme v Pontonu….
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
Co manažeři očekávají od vzdělávání HR ŽIVĚ 14. prosince 2005 Tomáš Valenta Generali pojišťovna a.s.
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Hranice a nebezpečí distančního vzdělávání - kvalitativní výzva Mgr. Dušan Kučera, MBA.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Sebeuvědomění a sebekontrola
Motýlí efekt Systémový přístup a vize. Motýlí efekt.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Hodnocení IVP.
Minimální preventivní program školy
Přijímací řízení pro školní rok 2009/10 Osmileté studium.
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Diagnostika třídních kolektivů Práce s třídními kolektivy
Troubleshooting Hledání příčin poruch Metody pro určení proč něco nepracuje správně, nebo neposkytuje očekávané výsledky.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Pražské fórum primární prevence rizikového chování 2015 na téma agrese a agresivní chování PROGRAM ROZVOJE TŘÍDNÍHO KOLEKTIVU (PROTK)
Zkušenosti české a slovenské veřejnosti se systemickými konstelacemi - výsledky pilotního průzkumu PhDr. Vojtěch Černý, Ph.D. Mgr. Kateřina Grofová.
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Motivační dopis cíl dopisu: zapůsobit získat pozvání na rozhovor obsah dopisu: vysvětlení zájmu o práci forma dopisu: krátký text zásady při psaní: stručnost,
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
CZ.1.07/1.2.00/ Příjemce dotace: Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) OPU je nevládní neziskovou organizací, která se od svého založení v roce.
Řešení vrstevnických vztahů CZ.1.07/1.2.00/ /15/20161.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření:
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Název projektu: Moderní škola
Jedním z úkolů Mentora je dosažení profesionálního výkonu služby
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
19 0btížní lidé Cíle: Identifikovat obtížné lidi jak uvnitř týmu, tak mimo něj Porozumět tomu jak správně jednat s obtížnými lidmi.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Konference primární prevence PK
Práce se selhávajícím žákem
Prezentační a komunikační dovednosti
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Výměna dobré praxe v rámci projektu „Domovník-preventista“
Transkript prezentace:

Principy interaktivního programu

Co je to interaktivní program? Jedná se o program, během kterého jsou třída i lektor v intenzivním kontaktu – nejedná se tedy o přednášku (informace jsou předávány v interakci se žáky nejlépe skrze jejich osobní zkušenosti Jedná se o program, během kterého jsou třída i lektor v intenzivním kontaktu – nejedná se tedy o přednášku (informace jsou předávány v interakci se žáky nejlépe skrze jejich osobní zkušenosti Vnější uspořádání třídy – narušení běžného zasedacího pořádku (práce v kruhu nebo aspoň přesazení do předních lavic), Vnější uspořádání třídy – narušení běžného zasedacího pořádku (práce v kruhu nebo aspoň přesazení do předních lavic), Respekt k žákům – nevystupování z pozice moci Respekt k žákům – nevystupování z pozice moci

Nejčastější omyly Stání na stejném místě po celou dobu programu (tabule…) Stání na stejném místě po celou dobu programu (tabule…) Nedostatečná práce s neverbální komunikací (tichý, monotónní hlas…) Nedostatečná práce s neverbální komunikací (tichý, monotónní hlas…) Nepracování s projevy žáků během programu (nutná pedagogická zkušenost) Nepracování s projevy žáků během programu (nutná pedagogická zkušenost) „správné odpovědi“ – lektor předkládá vlastní názor a zkušenost jako jediné možné (ztráta kontaktu se třídou) „správné odpovědi“ – lektor předkládá vlastní názor a zkušenost jako jediné možné (ztráta kontaktu se třídou) Všeobecně přijímané mýty (třída musí být tichá, jinak se nic nenaučí, normální je nebrat drogy (což je chybný základ celé drogové prevence, Mgr. Radimecký: Ústní vzdělávání) aj. Všeobecně přijímané mýty (třída musí být tichá, jinak se nic nenaučí, normální je nebrat drogy (což je chybný základ celé drogové prevence, Mgr. Radimecký: Ústní vzdělávání) aj. Nedostatečná spolupráce se školou před a po programu (chybějící závěrečné zprávy a doporučení) – efekt programu tak často končí se zvoněním, nebo dokonce motivuje k opačnému chování. Nedostatečná spolupráce se školou před a po programu (chybějící závěrečné zprávy a doporučení) – efekt programu tak často končí se zvoněním, nebo dokonce motivuje k opačnému chování.

Jak poznáme dobře fungující preventivní program? Funguje u většiny tříd bez ohledu na osobu lektora Funguje u většiny tříd bez ohledu na osobu lektora Škola vyžaduje další spolupráci – fungující vztahy mezi školou a organizací poskytující programy – možná následná péče. Škola vyžaduje další spolupráci – fungující vztahy mezi školou a organizací poskytující programy – možná následná péče. Žáci dokáži konkrétně odpovědět, co se naučili a co si odnášejí. „Líbilo se mi to“ či „super“ naprosto nestačí. Žáci dokáži konkrétně odpovědět, co se naučili a co si odnášejí. „Líbilo se mi to“ či „super“ naprosto nestačí.

Na co je třeba pamatovat? Špatně fungující třídní kolektivy potřebují naši péči nejvíce, i když se s nimi nejobtížněji pracuje Špatně fungující třídní kolektivy potřebují naši péči nejvíce, i když se s nimi nejobtížněji pracuje Dobré je problémům předcházet, než je řešit (například šikana, k níž je organizace školou volána často velmi pozdě) Dobré je problémům předcházet, než je řešit (například šikana, k níž je organizace školou volána často velmi pozdě) Pro všechny typy prevence je nezbytná interakce. Pro všechny typy prevence je nezbytná interakce.

Přeji hezký zbytek dne