Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zprovoznění experimentu
Advertisements

Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
MCNP výpočty pro neutronovou a rentgenovou diagnostiku na aparaturách GIT-12 a PALS Ondřej Šíla.
Radiační příprava práškových scintilátorů Jakub Kliment Katedra Jaderné chemie FJFI ČVUT Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Fyzikální týden 2002 na FJFI ČVUT v Praze
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Radiační chemie – Katalyzátory Klára Opatrná Jakub Hofrichter.
RENTGENOVÁ FLUORESCENČNÍ ANALÝZA
kvantitativních znaků
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Je dán dvojbran, jehož model máme sestavit. Předpokládejme, že ve zvoleném klidovém pracovním bodě P 0 =[U 1p ; I 1p ; U 2p ; I 2p ] jsou známy jeho diferenciální.
Spektrum záření gama, jeho získávání a analýza
STROJÍRENSTVÍ Nedestruktivní zkoušky materiálů ST40 Kontrola a měření
Měření měrného náboje elektronu
Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. Naše hlavní úkoly jsou detekce alfa záření, změření spektra radioaktivních prvků a na konec vše porovnat s jinými metodami.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
8.5 Radioaktivita a ochrana před zářením
Měření a analýza tepelné kapacity YPd 5 Al 2 a NdPd 5 Al 2 Martin Duřt Milan Ročeň Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Jaderná energie.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Josef Dočkal, Růžek Lukáš. -Alfa Spektrometr -Vývěva -Cicero -Převaděč -Počítač -Zkoumaný vzorek.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Polovodičová spektroskopie
Dosah alfa částic v látce
Kvalitativní a kvantitativní analýza – chromatografie
N. Hlaváčová, Gymnázium Olomouc, Čajkovského 9 P. Vanický, Gymnázium Broumov.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Zdeněk Švancara Martin Pavlů Petr Marek Školitel: Bc. Miroslav Krůs
KDAIZ (Rentgenová fluorescenční analýza). Čím se tato metoda zabývá a k čemu ji využíváme? -Tato metoda se nejčastěji používá ke zjišťování složení materiálů.Je.
Gama záření z přírodních zdrojů Pavel Popp, Martina Vaváčková
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Rentgenová fluorescenční analýza Ráchel Sgallová Školitel Tomáš Trojek Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Využití radiotechnologie v onkologii
Rentgenfluorescenční analýza Barbora Vlková Pavel Čupr supervisor: Ing. Tomáš Trojek, Phd.
Termoluminiscenční dozimetrie
Rentgenová fluorescenční analýza
Analýza rentgenového spektra Cu a Mo anody
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
1 Spektroskopie záření  a  Autoři: Mencl Jakub Pekař Radek Przeczek Tomáš Štyndlová Kateřina Žďárská Romana Asistenti:Jakubek Jan, Ing. Kohout Zdeněk,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Rentgenfluorescenční analýza
Spektrometrie gama záření
Autoři: Supervizor: Ing.Jan Adámek Tomáš Odstrčil Jaroslav Petr
Spektrometrie záření gama
Denzitometrie Reflexní fotometrie
Analýza stříbrných mincí pomocí ionizujícího záření
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Helena Brandejská Josef Novák Michal Unzeitig Supervisor: Ing. Petr Průša Týden vědy na Jaderce Rentgenfluoresenční analýza, pomocník nejen při zkoumání.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Laserová difrakce pro měření velikost částic Ing. Jana Kosíková SUPMAT – Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů Registrační.
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Nedestruktivní zkoušky Jsou zkoušky bez porušení materiálu DRUHY NEDESTRUKTIVNÍCH ZKOUŠEK 1. POHLEDEM A POKLEPEM - ZVONY, KOLEJNICE. 2. RENTGENOVÁ ZKOUŠKA,
ZKOUŠENÍ MATERIÁLU Defektoskopie a technologické zkoušky.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Stavba atomu.
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
Rentgenfluorescenční analýza
e/m měření měrného náboje elektronu
Transkript prezentace:

Využití ionizujícího záření při měření vlastností materiálů

Metody používané v naší práci Začínáme se zabývat metodami, které mají využití v praxi. Které to jsou? A k čemu slouží?

1. Zjišťovat procentuální zastoupení jednotlivých prvků ve vzorku. 2. Rozpoznat vrstevní rozložení prvků ve vzorku. Rentgenová fluorescenční analýza:

Zjišťujeme procentuální zastoupení jednotlivých prvků ve vzorku Existují programy, které spočítají obsahy jednotlivých píků. Obsahy píků, odpovídají počtu zachycených částic (pro danou energii), stačí tedy jen dopočítat, kolik to je z celkové plochy všech píků. pík (Grafický výstup měření)

K-alfa (linie)K-beta (linie) Obě linie náleží jednomu prvku. Každá jen odpovídá elektronům o jiné energii. Jak zjistit rozvrstvení jednotlivých prvků ve vzorku, pokud není vzorek homogenní směsí? Existuje několik způsobů. Naučili jsme se dvě spolehlivé metody. První metoda je založena na principu, že K-alfa částice jsou emitovány hlavně z povrchu vzorku. A K-beta je z celého vzorku stále stejná. Tudíž čím bude prvek hlouběji, bude klesat počet zachycených částic K-alfa. Bude tedy klesat poměr, mezi liniemi K-alfa a K-beta. Druhá metoda funkuje na základě naklápění vzorku vůči paprsku záření. Čím více je prvek na povrchu, tím se s větším sklonem vzorku vůči paprsku, bude zvětšovat jeho tloušťka. Od vzorků více navrch, budeme zachytávat více emitovaných částic. Rozpoznáváme vrstevní rozložení prvků ve vzorku.

Jiné metody využívající ionizujícího záření - Měření tloušťky materiálů

Měření tloušťky pomocí záření je jednoduché. Stačí změřit, kolik zachytíme záření ze zářiče za určitý čas. Poté kolik zachytíme záření po průchodu vzorkem, za stejný čas. Hodnoty dosadíme do rovnic, které jsou známé a jsou závislé na druhu záření a měřeného materiálu. Měření tloušťky vzorků.

Zpracovali: -O.Polívka -G.Salajová Vedoucí školitel: -Ing. Tomáš Trojek, PhD