Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podmět a přísudek Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Advertisements

NÁZEV: VY_32_INOVACE_494_Slovesný způsob
Slovesa a mluvnické kategorie
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
89.1 SLOVESA – osoba, číslo, slovesný způsob, čas
Procvičujeme tvary sloves
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_590_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.06 Anotace: Prezentace je zaměřena na podmiňovací způsob u sloves. Obsahuje základní pravidla tvoření. Vzdělávací oblast: český.
Slovesa Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Poznáváme slovesa Slovesa vyjadřují děj..
Slovesa – způsob oznamovací
opakování a procvičování
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SLOVESA Mgr. Michal Oblouk.
Slovesa (verba).
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Slovesa.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovesný.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Opakujeme Slovesa.
SLOVESA Slovesný způsob a čas 6. ročník.
Slovesný způsob Český jazyk, 5. ročník VY_32_INOVACE_134, 7. sada, ČJ2
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Slovesa – osoba, číslo, čas
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují druhy zájmen, žáci si pak.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová Názvy částí těla – procvičování správných tvarů Český jazyk VY_32_INOVACE_478_24.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Žáci si na jednotlivých cvičeních upevní učivo o větách dle.
VY_32_INOVACE_30_ČESKÝ JAZYK_5.ROČNÍK_SLOVESA
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Za předpokladu použití psacích potřeb
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
TVARY PODMIŇOVACÍHO ZPŮSOBU
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Souvětí a jeho vzorce Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Slovesné kategorie praktické opakování 1. OSOBA a ČÍSLO 1.os. JÁ - nesu1. os. MY - neseme 2. os. TY - neseš2. os. VY - nesete 3. os. ON – nese3. os.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Slova ohebná 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_32_INOVACE_03-11 Ročník: 6., 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Tvarosloví.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Základní škola Unhošť Jazyk a jazyková komunikace
  Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor : Mgr. Jitka Kolářová
SLOVESNÝ ZPŮSOB PODMIŇOVACÍ
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
S L O V E S A Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk
Slovesa Bc. K. Matějková.
19 mluvnické kategorie sloves
VY_32_INOVACE_Sib_I_14 Slovesa
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_20
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Slovesný způsob Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Slovesa Název školy: Základní škola Zaječí, okres Břeclav
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Slovesa = slova, která vyjadřují děj, stav nebo změnu stavu
SLOVESA – SLOVESNÉ KATEGORIE
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová ANOTACE Prezentace seznamuje žáky s mluvnickými kategoriemi sloves. V jednotlivých cvičeních si žáci procvičí určování slovesných kategorií – osoba, číslo, čas, způsob. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Rozlišuje ohebné a neohebné slovní druhy. Určuje správně mluvnické kategorie sloves (osoba, číslo, čas, způsob). Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 5. ročník, předmět český jazyk Autor Mgr. Leona Jarošová Datum vzniku Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Slovesa – kategorie sloves Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ

SLOVESA Kategorie sloves Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Slovesa jsou ohebný slovní druh Časují se Vyjadřují co osoby, zvířata a věci dělají nebo co se s nimi děje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

U sloves určujeme osobu, číslo, čas a způsob. Osoby a čísla: jednotné množné 1. já my 2. ty vy 3. on, ona, ono oni, ony, ona Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Čas: 1. Přítomný- něco se děje 2. Minulý- už se něco dělo 3. Budoucí- něco se bude dít Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Způsob: jsou tři způsoby 1. Oznamovací 2. Rozkazovací 3. Podmiňovací Oznamovací - vyjadřuje oznámení (někdo něco říká) Rozkazovací - vyjadřuje rozkaz (někdo něco rozkazuje) Podmiňovací - (já) bych (my) bychom (ty) bys (vy) byste (on) by (oni) by i tvary abych, kdybych… U způsobu rozkazovacího neurčujeme čas. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Ke slovesům přiřaď čas. Koupal se- Pije - Šil- Napeče - Udělá - Koulují se - Hází - Krade - Plave - Potápěl se - Přejde - Zváží - Dostal - Dováží - Byl - Dává - minulý přítomný minulý budoucí přítomný minulý budoucí minulý přítomný minulý přítomný Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Urči osobu, číslo, čas a způsob.  Motej se -  Učil jsem se -  Připravíme se -  Napiš -  Motej se- os. 2, č. j., čas --, zp. roz.  Učil jsem se- os. 1, č. j., čas min., zp. ozn.  Připravíme se- os. 1, č. mn., čas bud., zp. ozn.  Napiš- os. 2, č. j., čas --, zp. roz. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová

Urči osobu, číslo, čas a způsob.  Lovil bych -  Jí -  Polykal -  Neházej -  Lovil bych- os. 1, č. j., čas --, zp. podm.  Jí- os. 3, č. j., čas přít., zp. ozn.  Polykal- os. 3, č. j., čas min., zp. ozn.  Neházej - os. 2, č. j., čas --, zp. roz. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Leona Jarošová