VY_32_INOVACE_PR Anotace - v prezentaci se žáci seznamují se zástupcem řádu sudokopytníků prasetem divokým Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Advertisements

Registrační číslo CZ.1.07/1.400/
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Lesní obratlovci – savci
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Prase divoké Latinský název tohoto zvířete je Sus scrofa
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Pří_181_Rozmanitost přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Pojmenuj domácí zvířata
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.14 Anotace: Prezentace popisuje význam lesa, faunu a floru lesa. Vzdělávací oblast: Význam lesů Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk:
Hospodářská zvířata Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Řád: sudokopytníci.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNIC
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Pří_181_Rozmanitosti přírody_Prase divoké Autor: Mgr. Eliška Galíková
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
I like, but I don´t like Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s listnatým stromem lípou srdčitou Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Pří_179_Rozmanitost přírody _ Srnec obecný Autor: Mgr. Eliška Galíková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace – Sudokopytníci
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_PR Anotace - v prezentaci se žáci seznamují se zástupcem řádu sudokopytníků prasetem divokým Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis, způsob života Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - divočák, kňour, kanec, svině, bachyně, sele, sudokopytník Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 1,9 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová.

Prase divoké Divoké prase neboli divočák je lesní živočich. Patří do řádu sudokopytníků. Jejich noha má 4 prsty, na 3. a 4. jsou kopýtka, která lze od sebe mírně oddálit, což sudokopytníkům umožňuje jistěji našlapovat, rychleji běhat a udržovat lépe rovnováhu než lichokopytníci. Proto byli sudokopytníci schopni osídlit rozmanitější obydlí. Žijí od luk až po vysokohorské skalnaté terény. 1.

Řád sudokopytníků má tři čeledi: prasata - s výraznými tesáky turovití - s rozmanitými dutými rohy jelenovití - s rozličnými plnými parohy, které každoročně shazují 2.

Popis Velikost: Délka těla je cm, výška ramenou u dospělých samců až 1 m. Hmotnost: samice do 160 kg, samci až 200 kg. V některých chladnějších oblastech mohou dosahovat hmotnost vyšší až 350 kg, naopak v teplejších oblastech na jihu Evropy jsou drobnější, sotva poloviční. Smysly: zrak je slabý, spoléhají na výborný sluch a čich.

Zbarvení: Barva kolísá od téměř černé nebo šedočerné přes rudohnědou nebo hnědožlutou (souvisí s místem pobytu a barvou půdy).Srst tvoří silné a pevné štětiny. 3.

Znaky: Výrazná je prodloužená hlava zakončena rypákem. Mláďata = selata jsou typicky podélně pruhovaná. Samci( = kanci = kňouři) jsou mohutnější než samice( = bachyně = svině). Kanec má výrazné zuby špičáky, které jsou jeho nebezpečnou zbraní

Výskyt: Nemají zcela vyhrazené nároky na místo, kde žijí. Vyhýbají se pouze zcela holému porostu. Nejvhodnější pro jejich život jsou vlhké smíšené lesy, kde nacházejí potravu i úkryt. 6.7.

Vyskytují se v tlupách založených na rodinných svazcích. Základem je bachyně s mláďaty, další zvířata se mohou volně připojit. Kanci se o mláďata nestarají. Stáda se pohybují na svém teritoriu, pokud není pronásledováno. Zde tráví denní odpočinek, leží v úkrytu nebo se válejí v bahně. Za potravou vycházejí až k večeru. Při přemnožení mohou napáchat škody na polích. 14.

Potrava: Divočáci jsou opravdoví všežravci. S oblibou se na podzim stahují do míst, kde je hodně žaludů a bukvic. Žerou i jiná semena a polní plodiny, kořínky, červy a drobnou zvěř. Loví krysy, myši i hady, požírají i mršiny. Při vyhledávání potravy rozrývají svým rypákem rozsáhlá místa v lesním porostu. 12.

Zajímavosti: Mláďata si u matčiných struků vytvoří jakési pořadí při krmení. Mají řídkou srst, proto vyžadují péči matky více a déle než ostatní sudokopytníci. Prasata si libují v dotyku s ostatními členy, otírají se o sebe, navzájem se čistí, spí vedle sebe i poskládáni přes sebe. Dožívají se věku okolo 20 let. Jsou lovnou zvěří. 13.video krmení selatkrmení selat

8.

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: lang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suhlende_Bache_mit_Frischlingen.JPG?use lang=cs JPG?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bia%C5%82owieski_Park_Narodowy03_22. JPG?uselang=cs 7. shttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:S._cali._%26_bday_pics_213.jpg?uselang=c s G?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Keiler_Schnauze_und_unterer_Eckzahn.JP G?uselang=cs 10. shttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Animaldentition_susscrofa.png?uselang=c s C3%84pfeln.jpg?uselang=cshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wildschein_in_der_Suhle_ruhend_mit_% C3%84pfeln.jpg?uselang=cs