Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: září 2012 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_9 Téma: Prase divoké Ročník: 1. a 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 prase divoké Divoká prasata žijí ve skupinách asi po 20 kusech. Mají skvělý sluch a čich. Pohybují se ve starých listnatých lesích s možností bahenních koupelí. Ve dne odpočívají. Večer a v noci hledají potravu. Na jejich jídelníčku jsou kořínky, bobule, lesní plody, hmyz i mršiny. Jsou to všežravci. Na svých výpravách za potravou často rozrývají půdu. obr. 1 Prase divoké v oblíbené bahenní koupeli.

4 Jak žijí ? Samec se nazývá kanec, samice bachyně a mláďata selata. Bachyně s houfem mláďat bývá velmi nebezpečná. Dokáže divoce zaútočit jsou-li selata v nebezpečí. Selata poznáme podle hnědobílých pruhů na hřbetě. Dospělí mají hnědočerné štětiny a nápadné nahoru zahnuté nebezpečné špičáky. Pouze staří samci žijí samotářsky. obr. 2 Ve dne odpočívají.

5 buk lesní a dub letní obr. 4 obr. 3

6 otázky: Kde žije prase divoké? Můžeme ho potkat v lese?
Jak se nazývá samec? Jak říkáme samicím a mláďatům? Čím se živí? Jsou to masožravci, hmyzožravci, všežravci nebo býložravci? Je to nebezpečné zvíře? Ve starých listnatých lesích. Ve dne ne. Kanec. Bachyně a selata. Žere kořínky, lesní plody, bobule, hmyz i mršiny. Všežravci. Ano. Především samice s mláďaty.

7 použitý materiál: Obrázek č. 1- BARTZ, Richard. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 2 - DF7II. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 3 - STUEBER, Kurt Stueber. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Obrázek č. 4 - THOMÉ, Prof. Dr. Otto Wilhelm. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google