Zpráva o stavu akvária č. 5 Radim Slabý Martin Musil Jindřich Hušek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Říjen 2007 Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor GALAXY SÉRIE 2007 Anketa – spokojenost závodníků.
Advertisements

Čas Karel Kovář.
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Dráha, rychlost, čas.
Použité statistické metody
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Abiotické podmínky prostředí
Michal Ondřej Terka Market. SPŠ Karviná Měříme dlouhodobě Jak využít naměřená data? Zateplená škola Rorýsi – léto A co v zimě? Jak jsme na toto téma.
Země.
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Test akutní toxicity na rybách
Měření teplot v průběhu jednoho týdne..  Ráno: L+N 2°C  Odpoledne: L 10°CN 9°C  Po celý den bylo slunečno a bezvětří  Nejteplejší den z celého měřeného.
Biotopy ČR.
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Globální oteplování Vít Kmoch.
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Charakteristika ekosystému
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Jak založit nové akvárium.
Základy automatizace Martin Šťastný ME4B.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Pěstování akvarijních rostlin
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Říjen
Rostliny - význam a jejich dělení.
Nejstarší doklady o chovu ryb v zajetí, pravděpodobně čistě užitkovém, se dochovaly z poloviny 3. tisíciletí př. n. l. ze sumerského města Lagaš v jižní.
Charakteristiky variability
Chyby jednoho měření když známe
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Makrozoobentos a klasifikace toků Jarkovský J. 2,3, Kubošová K. 2,3, Zahrádková S. 1, Brabec K. 1, Kokeš J. 4, Klapka R. 2,3 1) Ústav botaniky a zoologie,
Salinita půdy = množství rozpustných solí v půdě - nadbytek solí zhoršuje fyzikální, chemické a biologické vlastnosti půdy a snižuje její úrodnost.
Aplikační potenciál keratinových vedlejších produktů masného průmyslu
Temperované ladění.
Měření fyzikálních veličin
Atmosféra.
Vývoj krajiny v kvartéru
Digitalizace výuky Příjemce
Pěstování akvarijních rostlin
Atmosféra Adéla Hegarová.
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
Mikrostruktura W pseudoslitin pro extrémní aplikace David Heralecký Daniel Švarc Jan Vokoun.
Atmosféra Země a její složení
Základní pojmy organické chemie
Metody hydrogeologického výzkumu V.
Seminární práce z předmětu pěstování akvarijních rostlin
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Charakteristiky variability VY_32_INOVACE_M4r0120 Mgr. Jakub Němec.
ABY NAŠE OČI NETRPĚLY, JE TŘEBA, ABYCHOM TRÁVILI SVŮJ ČAS V PROSTŘEDÍ, KTERÉ JE VHODNĚ OSVĚTLENÉ. OSVĚTLENÍ JEDNOTLIVÝCH PROSTOR SE ŘÍDÍ TĚMITO NORMAMI:
Hajduk, Davídková, Bendová, Dočkalová, Schůtová, Krátký Utíká ti trepka.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Mars Jindra Kučerová. Obsah  Základní údaje  Nitro Marsu  Povrch Marsu  Atmosféra  Voda na Marsu  Měsíce Marsu  Závěr  Zdroje.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Jednovýběrový a párový t - test
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název prezentace (DUMu): Voda
zkoumáme vodní prostředí
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Vzduch Vzduch.
zpracovaný v rámci projektu
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Zpráva o stavu akvária č. 5 Radim Slabý Martin Musil Jindřich Hušek

1. Charakteristika akvária a pěstované druhy Akvárium číslo 5 se nachází na vrchní polici, ve vzdálenosti 25 cm od zářivky. Výška vodního sloupce je 12 cm a plocha hladiny 39 x 29 cm. V akváriu se nachztí emerzní rostliny (Cyperus gracilit, Cyperus eragrostis, Kelengia monocephala) a vodní rostliny (Salvinia natans, Utricularia vulgaris)

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody 20. října bylo zahájeno sledování a vývoj změn ve fyzikálně – chemických vlastnostech vody v akváriu číslo 5. Měřeny byly hodnoty pH, obsah kyslíku, teplota, vodivost, tvrdost vody, příkon záření a ozářenost. Veličiny se měřili 5 x v různých místech akvária v odpoledních hodinách.

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody Při zahájení měření (20. října) se pH vody pohybovalo okolo 7,85, teplota v průměru 20,16 ˚C vodivost se rovnala 448 µS/cm a obsah kyslíku se pohyboval okolo 10,82 mg/l což se v převodu rovná 123 %. Uhličitanová tvrdost se rovnala 8˚ dKH a celková tvrdost 14 ˚ dKH. 10. listopadu se pH pohybovalo okolo 6,93, teplota 21,6 ˚C, obsah kyslíku se rovnal 12,2 mg/l (přesycení 163,3 %) a vodivost 395 µS/cm. Při posledním vyhodnocování byly naměřeny hodnoty pH 6,19, teplota 21,75 ˚C, kyslík 13,8 mg/l (přesycení 164,29 %) a vodivost 353 µS/cm.

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody Vzniklé podmínky vodním rostlinám z hlediska ekologických nároků celkem vyhovují. Salvinia i Utricularia mají rády kyselejší prostředí při teplotě vody od 18 do30 ˚C. Kilingia monocephala mírně zasychá. Nedoporučujeme vysazovat náročnější druhy ryb kvůli náhlým změnám pH a kyslíku. Doporučujeme pouze druh Betta spendens a Poecilia sp. pro jejich široké ekologické valenci.

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody Dne jsme do akvária nasadily pár živorodek lesklých (Girardinus metallicus) abychom zjistily, zda tyto nenáročné ryby budou schopny v této vodě přežívat. Již po čtrnácti dnech se ukázalo, že podmínky jsou zcela vyhovující a tyto ryby rostou rychleji než v ostatních akváriích, i když je jim předkládáno krmivo jen zcela výjimečně..

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody Dne 8.12 jsme ještě před výměnou části vody a vyčištěním akvária od řás a odumřelých rostlinných částí provedly další řadu měření. Naměřená teplota se rovnala 21,9 ˚C, obsah kyslíku – 8,6 mg/l, pH se rovnalo 8,53 a vodivost činila 570 µS/cm. Zde je názorně vidět výrazné kolísání pH a obsahu kyslíku, oproti předchozím měřením. Tyto hodnoty byly naměřeny ve odpoledne. Naše ryby ale tyto změny snáší vcelku bez problémů

2. Fyzikálně – chemické vlastnosti vody Dne jsme provedli poslední sérii měření s následujícími průměrnými hodnotami: t – 21,6, O 2 – 12,2 mg.l -1, pH – 8,9, vodivost µS.cm - 1. Závěry: Podmínky v akváriu jsou následující: teplota je téměř konstantní okolo 21°C, u hodnot O 2 jsme nezaznamenali výraznější rozdíly, pohyboval se okolo 10 mg.l -1 a vždy šlo o přesycení, pravděpodobně proto, že jsme měřili vždy odpoledne. Hodnoty pH byly rozkolísané v závislosti na rostlinné boimase. CO 2 se pravděpodobně nestíhal asimilací odčerpávat. Vodivost byla v celku vysoká a kolísala v závislosti na pH a obsahu O 2 vs. CO 2.

Díky za pozornost