Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Voda ve všech skupenstvích
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Polární oblasti Anotace
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Pardubický kraj Anotace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Step Anotace Prezentace zpracovává informace o travnatých oblastech stepích. Obsahuje křížovku, fotografie zástupců fauny a původního obyvatelstva. Autor.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Východní Evropa – Ukrajina
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Savany Anotace Prezentace zpracovává informace o savaně. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie zástupců fauny. Autor Mgr. Hana Korečková.
Pohyb vody na Zemi.
Zpacoval:Miroslav Trumpeš
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
HYDROSFÉRA.
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Hydrosféra oceánská voda
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
Povrch České republiky
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
POHYB VODY NA ZEMI.
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Identifikátor materiálu: EU
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
Lesy – přírodní bohatství Země
Přírodní zdroje Česka Anotace
Indický oceán Anotace Materiál obsahuje zadání úkolů pro práci s atlasem. Vysvětluje, co jsou monzuny a tropické cyklóny. Součástí je mapa a fotografie.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
Jihovýchodní Evropa - Slovinsko
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Česká republika: vodstvo
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VY_32_INOVACE_
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Hydrosféra – vodní obal země.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na planetě. Autor Mgr. Hana Korečková Jazyk čeština Očekávaný výstup žák chápe význam vody na Zemi, umí vysvětlit systém oběhu vody na Zemi a objasnit základní pojmy, které se týkají vodstva Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova hydrosféra, oběh vody, pramen, ústí, povodí, úmoří, průtok Druh učebního materiálu prezentace Druh interaktivity kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 767 kB

Hydrosféra Všechna voda na naší planetě Bez vody by nebyl na Zemi život – je významným zdrojem nejen pro člověka. Proč je voda důležitá? K čemu ji potřebujeme? Jak ji využíváme? Ve skupinách vymyslete co nejvíce možností využití…

Význam vody Vodu pijeme, potřebujeme ji na mytí, pro zemědělství, průmysl, slouží nám k výrobě elektrické energie, rekreaci, dopravě,… Voda je na planetě nerovnoměrně rozložena (nedostatek x nadbytek - práce s atlasem) V jakém skupenství (podobě) se může vyskytovat? A kde se v těchto skupenstvích nachází?

Skupenství vody Kapalné skupenství – oceány, moře, vodní toky, jezera, umělé vodní nádrže,půdní a podzemní voda, bažiny

Pevné skupenství – ledovce Které oblasti světa jsou trvale pokryty ledem?

Plynné skupenství – vodní pára v atmosféře Doplň teploty, při kterých se mění skupenství vody: Led- kapalina-pára

Oběh vody na Zemi

Oběh vody na Zemi Na Zemi probíhá neustálý výpar vody z pevniny i vodních ploch. Vytvářejí se oblaka – vznik srážek – voda se vrací zpět na zemský povrch. Část srážkové vody se vsákne, část odteče a část se opět vypaří.

Spoj čarou: Pramen Ústí Povodí Rozvodí Úmoří Průtok Území, ze kterého voda odtéká do určitého moře Hranice mezi povodími Množství vody, které proteče místem koryta řeky za 1s Začátek vodního toku Místo, kde řeka předává vodu do větší řeky, jezera nebo moře Území, ze kterého je voda odváděna do určité řeky

Největší zásobárnou vody jsou oceány… Vypiš je podle velikosti (použij atlas). Největším oceánem je – Nejmenším oceánem je -

Zdroje: Fotografie, schéma: cs.wikipedie.org