VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vodní svět.
Advertisements

Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Vy_32_INOVACE_ZB04_1764TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Pro č práv ě hotelový porcelán?. N ě co málo o G. Benedikt G. Benedikt je č eská porcelánka, kterou vlastní č eský majitel, její historie se za č ala.
Keramické a sklářské tříleté učební obory
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ SOUSTRUŽENÍ V. Ing. Iveta Mičíková
Technická kontrola a evidence.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba vápna(STA25) Ing. Naděžda Bártová.
PRAVÝ LEPT.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
Pálení porcelánových výrobků.
VADY DEKORACE.
Řešení problémů s vlhkostí a radonem s naším systémem IGLŮ
STAVEBNICTVÍ Vytápění Otopná tělesa – rozdělení (STA 42) Konvektory
Pece pro výpal keramických výrobků
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ V. Ing. Iveta Mičíková
OCELOTISK.
Glazování.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku
Pece kontinuální (s nepřetržitým provozem) Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Rozdělení keramiky podle nasákavosti střepu
Keramický výrobek.
DEKORACE TISKEM.
Točení na hrnčířském kruhu
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Materiál používaný při dekorování keramiky
Projekt Modernizace výuky všeobecně vzdělávacích a odborných předmětů
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
DEKORACE EM.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
Lití do uzavřených forem
NAPODOBENÝ LEPT.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
Pece pro výpal surovin Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ELEKTRICKÁ.
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Izolace-tep. izolace v domov. rozvodech1 VY_32_INOVACE_478.
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Světlé plynové infrazářiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV59 Název školy.
Vytápění Elektrická topidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Energetické suroviny Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_13_PŘ5 _Energetické suroviny - uhlí TémaPŘ 5 Název školyPlavská.
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Druhy topidel VY_32_INOVACE_18_354
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Zařízení na pečení a smažení
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Základy chemických technologií
Základní škola speciální, 2. stupeň Člověk a příroda Mgr. Eva Lichá
Transkript prezentace:

VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ

Všechny keramické výrobky dekorované barvami, drahými kovy, obtisky, nebo jinými dekoračními materiály a postupy se musí vypálit. Vypálením se dekorační materiály vytaví a pevně spojí s glazurou.

Keramické pece by měly být: Energeticky úsporné s rovnoměrně rozloženou teplotou. Možností optimálního využití pecního prostoru a automaticky řízenou vypalovací a chladící křivkou.

Pece Stolové Komorové Vozokomorové

STOLOVÉ PECE

Plynová stolová pec Zdroj : Ruční malba – autoři Jiří chládek a Roman Široký ; ISBN 86-86821-12-9

Pec pro výpal dekorovaných výrobků naglazurovými a vtavnými barvami. Vypalovací teplota 750 – 1300°C. Vysoká flexilibita pece je dosažena vysokým počtem zabudovaných tepelných a regulačních skupin. Nakládací stoly jsou opatřeny pálícími pomůckami a stojánky.

Rychlovýpalná pec Zdroj : Ruční malba – autoři Jiří Chládek a Roman Široký ; ISBN 86-86821-12-9

Infračervená malokapacitní pec do teploty 900°C. Topné elementy s reflektory v podlaze pece. Pálící cyklus pod 3 hodiny.

KOMOROVÉ PECE

K zažíhání dekorů se převážně používají periodické pece. Jsou komorové pro výpal do 1000°C. Objem se pohybuje od o,5- 2 m kubických .

Elektrická komorová pec

Výpal do 900°C. Automaticky řízený výpal. Topné spirály jsou uloženy na keramických topných trubicích. Otop z pěti stran. Několikavrstvá tepelná izolace z lehčených žáruvzdorných materiálů. Automaticky řízená odvětrávací klapka.

Školní zažíhací pec

Malá komorová pec

VOZOKOMOROVÁ PEC Pecní agregáty vozokomorové používají speciální vylehčené pálící pomůcky stavebnicového typu, které umožňují nakládku a vykládku mimo pecní prostor.

LOŽENÍ VÝROBKŮ DO KOMOROVÉ PECE Dekorované výrobky se vkládají do prostoru pece na pálící desky. Děrované desky jsou z AKC oceli. Staví se na stojky ( štendry) z žáruvzdorného keramického materiálu. Výrobky se v peci nesmí dotýkat. Některé výrobky se prokládají trojnožkami.

Stojky

Prokládací trojnožky

Prokládání talířů

Naložená pec

Zažíhání Průměrná teplota zažíhání se pohybuje kolem 800°C. Pálící křivka je řízena počítačem. Výpal v komorové peci trvá přibližně 5 hodin. Při chlazení se pec pomalu pootvírá aby nedošlo k popraskání výrobků.

Kontrolní otázky

Otázka Jaké znáte pece pro výpal naglazurové dekorace?

Odpověď Pece pro výpal nagl. dekorace známe: stolové komorové vozokomorové

Otázka Jak se loží výrobky do komorové pece?

Odpověď Dekorované výrobky se vkládají do prostoru pece na pálící desky. Děrované desky jsou z AKC oceli. Staví se na stojky ( štendry) z žáruvzdorného keramického materiálu. Výrobky se v peci nesmí dotýkat. Některé výrobky se prokládají trojnožkami.

Otázka Jak probíhá zažíhání dekoru ?

Odpověď Průměrná teplota zažíhání se pohybuje kolem 800°C. Pálící křivka je řízena počítačem. Výpal v komorové peci trvá přibližně 5 hodin. Při chlazení se pec pomalu pootvírá aby nedošlo k popraskání výrobků.