PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE P ŘEDNÁŠKA : O DBORNÁ P UBLIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI 7. února 2013.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
Jak se stát dobrým právníkem?
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
PHDZ2 Filozofie pro doktorské studium 2 1) Základní informace o organizaci studia 2) Úvod do komunikace vědy Zdeňka Jastrzembská
Absolventská práce.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
JAK SE MĚŘÍ KVALITA VĚDY ? Jaroslav Flegr: Pozor, Toxo. Box 28 Jak se měří kvalita vědy, str. 100.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Ovlivňuje pití piva kvalitu vědecké práce? Příkladová studie populace českých ornitologů Tomáš Grim Katedra zoologie, Univerzita Palackého, Olomouc, CZ.
Základy sociální psychologie
MAN 1. Seminář sociální psychologie se zaměřením na sport Marie Blahutková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.
Jak učit tvorbu www stránek Filip Procházka. Úvodem HTML není programovací jazyk, neobsahuje žádné programovací ani datové struktury, jejichž pochopení.
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Jak napsat zprávu z praxe
MMV ZS 2011/ Firemní kultura a interní komunikace PhDr. Iva Petrová Požadavky k akreditaci.
RLA66, Eleonóra Hamar Position paper Aneb písemný podklad k diskusi.
Úvod do psychologie Barbara Caková Carl Rogers – Sposob bytia.
Učitelská praxe 2 Mgr. Libuše VODOVÁ,Ph.D Katedra biologie PdF MU.
PaedDr. Eva Schneiderová NIDV. * Články * Aktuality aktuálních zpráv Aktuality * O nadání a nadaných – 12 článků O nadání a nadaných * Představujeme.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Úvod do psychologie Úvod do psychologie - cíle podnítit zájem Osvojení vědeckého způsobu uvažování (zdravý rozum x vědecká metoda) Jazyk vědy.
Články uznávané do RIVu (rejstřík informací o výsledcích)
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Obecná didaktika ÚVOD.
Z3090c Humánní geografie – cvičení
Projev a image prezentujícího
Seminář ze sociální psychologie
JOINME (Journal of Interactive Media)
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
VIKMA05 Organizace znalostí
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Doktorské studium na FLD
Úvod do psychologie
JOINME (Journal of Interactive Media)
Jak na články? Regionální konference 2009 Jan Šperl
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Funkční styl odborný.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Centrum kolegiální podpory CKP
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Transkript prezentace:

PSY 475 V ĚDECKÁ KOMUNIKACE Hana Macháčková Lenka Dědková Věra Kontríková Jan Šerek

C ÍLE KURZU Seznámení se se základy vědecké komunikace. Konkrétně: psaní článků, abstraktů, recenzí, grantových projektů, popularizací, prezentací. Současně – čtení a vnímání těchto textů. Více později…

P ŘEDSTAVENÍ - K DO JSME ? Pracovníci IVDMR. Oblast výzkumu: 1) Psychologie internetu 2) Politická psychologie

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD Existuje mnoho forem vědecké komunikace (mnohoznačný termín) Na více úrovních (např. odborník-odborník, odborník-laik…) Na více místech (knihy, časopisy, přednášky, kurzy, workshopy…) Na větší či menší úrovni odbornosti či obecnosti

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD Pokaždé se musíme sami sebe zeptat: s kým právě komunikujeme? Ke komu? Pravidlo číslo jedna – KDO je naším publikem? Učitelé na ZŠ Grantová komise Kolegové ze zahraničí, Významné současně je, KDE komunikujeme. V odborném časopise, knize, na konferenci pro psychology, na přednášce pro studenty… A samozřejmě PROČ a O ČEM komunikujeme.

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD Tyto otázky jsou samozřejmě velmi těsně spojeny. Všechny ovlivňují způsob, jakým komunikujeme, formu, v níž je komunikace vedena (psána), informace, které jsou v ní obsaženy Příklad: představte si článek o zvládání zátěže V časopise Respekt Pro pedagogy na SŠ S cílem přiblížit základní poznatky V časopise Journal of Adolescence Pro kolegy z oblasti psychologie a sociálních věd S cílem revidovat dostupnou odbornou literaturu

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD V kurzu se budeme zabývat především komunikací mezi odborníky Ale také částečný přesah – popularizace I v rámci odborné (vědecké) komunikace existuje mnoho faktorů, které musíme vzít v úvahu. Existuje mnoho pravidel (psaných i nepsaných) a doporučení, které bychom měli respektovat.

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY Často se mluví jednoduše o „odborných publikacích/článcích“ Ovšem existuje mnoho rozdílů i napříč odbornými časopisy – a v návaznosti také na publikace v nich Způsob, jakým píšete článek, závisí do značné míry na charakteru časopisu, v němž jej chcete publikovat.

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY – LIŠÍ SE Zaměření článků, které jsou ne/publikovány vědní oblast kvalitativní/kvantitativní studie empirické zkoumání teoretických otázek či spíše výsledky praktických intervencí

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY – LIŠÍ SE Kdo je čtenářskou obcí akademici vs. lidé z praxe (např. odlišná znalost konceptů, orientace v metodologických otázkách) psychologové vs. interdisciplinární pracovníci sjednoceni jedním tématem (v podstatě totéž)

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY – LIŠÍ SE Významné jsou také „formální“ rozdíly: Např. vyžadovaný/povolený rozsah studie o 2000 vs slovech (vs. magisterská práce o rozsahu slov)

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY – LIŠÍ SE Používaný styl (APA, MLA, Chicago, ISO…) – určují, jaké informace uvádíte (např. požadavky APA na uvádění empirických údajů; a vlastně celý APA manuál) todika/web/ebook_citace_2011.html V kurzu Vás seznámíme především s APA stylem – je ale nutné mít na paměti, že u různých časopisů jsou vyžadována i jiná formální pravidla a styly!

P ŘÍKLAD – ODBORNÉ ČASOPISY – LIŠÍ SE Další rozdíly… V recenzním řízení (pokud je) No review, peer-review, blind, double blind… Impaktem Indexací v databázích (Scopus, ISI…) Tomuto se ale budeme věnovat v jiné hodině.

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD K tématu typů časopisů (a otázce citování) se tedy ještě vrátíme na hodině věnované psaní odborných článků a recenzí. Důležité je uvědomit si, že vědecká komunikace (např. v podobě článku, nebo ale také například prezentace) se mění v závislosti na mnoha faktorech Například tedy podle toho, v jakém časopise chcete článek publikovat.

V ĚDECKÁ KOMUNIKACE - ÚVOD Začátkem je samozřejmě dobrý výzkum či teorie. Ovšem způsob, jakým je komunikujete dále, určuje ke komu se dostane a jaký bude mít dopad. Cílem kurzu je proto seznámit Vás se základy dobré/efektivní vědecké komunikace

C HARAKTER KURZU Kurz je založen především na výměně zkušeností. Interaktivní – nutná je aktivní účast, plnění úkolů. Seminární podoba kurzu – prostor pro diskusi. Cílem je seznámení se se základy vědecké komunikace – především tedy komunikace mezi odborníky (a konkrétně mezi psychology).

P OŽADAVKY Vzhledem k interaktivní podobě kurzu je základní podmínkou k absolvování kurzu Vaše aktivita: Aktivita v seminářích. Včasné a kvalitní plnění úkolů. Konkrétní požadavky jsou uvedeny v sylabu. Dále je nutná: Určitá znalost různých textů – články, knihy, recenze – a odborných časopisů. Dobrá znalost anglického jazyka.

P OŽADAVKY Konkrétní požadavky – viz sylabus: – abstrakt – první verze článku – odborná recenze knihy (max. 2NS) – recenze první verze článku jiného studenta (max. 2 NS) – druhá verze článku – recenze druhé verze článku jiného studenta (max. 2 NS) – odevzdání prezentace

O TÁZKY NA NÁS ?