SLUŽBY POJIŠTĚNÍ. Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Advertisements

Pojištění majetku a odpovědnosti za škodu města a jím zřízených příspěvkových organizací Bc. Miloslav Šalé jednatel společnosti RESPECT BRNO, s. r. o.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
OBČANSKÉ PRÁVO.
POJIŠTĚNÍ Základní pojmy Rizika a změny v rozpočtu domácností Typy pojištění Pojišťovna.
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
Pojišťovnictví Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Pojišťovnictví Charakteristika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_POJISTOVNICTVI_S.P.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Současné praktické aspekty pojistných produktů Pojišťovnictví, pojistné produkty, jistota, investování, finanční gramotnost, penzijní reforma, motivace,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_05 NázevPojišťovnictví Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPojišťovnictví.
Zprostředkovatelé v pojišťovnictví
Právní aspekty podnikání pojišťoven
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Komerční pojišťovna.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Právní procesy.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Ekonomické aspekty podnikání pojišťoven.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojišťovací a zajišťovací činnost.
Pojištění a jeho klasifikace Přednášky pro denní studium.
Zajištění - úvod 1. přednáška, Definice zajištění pojištění pojišťovny; nebo finančně ekonomická kategorie úzce spojená s pojištěním, z jehož.
Další teoretické souvislosti zajištění; klasifikace zajištění 5. přednáška,
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven.
OCHRANA INVESTIC A TRANSFERU KAPITÁLU systém garancí mezinárodně právního charakteru zaručujících investorům bezpečné a vhodné podmínky pro jejich investice.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Ing. František ŘEZÁČ MASARYKOVA UNIVERZITA T – 4 Ekonomické předpoklady podnikání pojišťovacího podniku.
POJIŠŤOVNICKÉ PRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph. D
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Regulace pojišťovnictví Stanovení určitých pravidel pro činnost subjektů působících v rámci odvětví pojišťovnictví Existence: -Regulace obecně -Specifický.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Předpoklady podnikání v pojišťovnictví JUDr. Ludvík Bohman.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ základní informace ke smlouvě
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Správa sociálního zabezpečení
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Obecné otázky pojišťovacího práva
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Komerční pojišťovna.
Obchodní právo Základní informace.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Ukazatele pojistného trhu
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Dohled v pojišťovnictví pojištění úvěrových rizik
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Solventnost pojišťovny
PVZ115D Pojistněprávní vztahy
Veřejné pojišťovnické právo
Transkript prezentace:

SLUŽBY POJIŠTĚNÍ

Princip pojištění vytváření finanční rezervy sloužící k úhradě potřeb nebo škod, které vzniknou pojištěným osobám z nahodilých událostí.

Pojištění je závazkovým právním vztahem, v němž mají účastníci rovné postavení, upravuje Občanský zákoník.

Pojišťovna právnická osoby s povolením k provozování pojišťovací činnost a činnostmi s ní souvisejícími. právnická osoby s povolením k provozování pojišťovací činnost a činnostmi s ní souvisejícími.

Zajišťovna právnická osoba česká nebo zahraniční s povolením MF ČR k provozování zajišťovací činnosti, pouze akciová spol, na provozování zajišťovací činnosti na území ČR zajišťovnou se sídlem v zahraničí se zákon o pojišťovnictví nevztahuje. právnická osoba česká nebo zahraniční s povolením MF ČR k provozování zajišťovací činnosti, pouze akciová spol, na provozování zajišťovací činnosti na území ČR zajišťovnou se sídlem v zahraničí se zákon o pojišťovnictví nevztahuje.

Předmět podnikání pojišťovny uzavírání pojistných smluv uzavírání pojistných smluv poskytování plnění z pojistných smluv poskytování plnění z pojistných smluv nakládání s aktivy, jejichž zdrojem jsou technické rezervy pojišťovny nakládání s aktivy, jejichž zdrojem jsou technické rezervy pojišťovny uzavírání smluv se zajišťovnami o zajištění závazků pojišťovny uzavírání smluv se zajišťovnami o zajištění závazků pojišťovny zprostředkovatelská činnost zprostředkovatelská činnost poradenská činnost poradenská činnost šetření pojistných událostí šetření pojistných událostí

Pojistné nebezpečí, pojistné riziko, pojistná událost možná prvotní příčina vzniku nahodilé skutečnosti, na kterou se pojištění vztahuje a s níž je spojen vznik škody nebo vyvolání potřeby finanční částky možná prvotní příčina vzniku nahodilé skutečnosti, na kterou se pojištění vztahuje a s níž je spojen vznik škody nebo vyvolání potřeby finanční částky

Asistence smluvně vymezená služba klientovi pro případ nepředvídatelných okolností, poskytuje přímo pojišťovna sama nebo prostř. Smluvního partnera 24 hodin denně. smluvně vymezená služba klientovi pro případ nepředvídatelných okolností, poskytuje přímo pojišťovna sama nebo prostř. Smluvního partnera 24 hodin denně.

Pojišťovací pool volné sdružení pojišťoven bez právní subjektivity založen za účelem provozování určitého druhu pojištění a za účelem získání, sjednání a organizace zajistného krytí pojišťoven sdružených v poolu v rozsahu rizik spojených s provozováním daného pojištění - za účelem rozložení pojistného rizika. volné sdružení pojišťoven bez právní subjektivity založen za účelem provozování určitého druhu pojištění a za účelem získání, sjednání a organizace zajistného krytí pojišťoven sdružených v poolu v rozsahu rizik spojených s provozováním daného pojištění - za účelem rozložení pojistného rizika.

Povolení k provozování pojišťovací činnosti na území ČR uděluje MF na území ČR uděluje MF min. výše základního kapitálu podle jednoho nebo více pojistných odvětví min. výše základního kapitálu podle jednoho nebo více pojistných odvětví

Význam a výhody pojištění vědomí, že existuje pojištění vědomí, že existuje pojištění stimul činnosti podniku stimul činnosti podniku institucionální investování institucionální investování

Historie českého pojišťovnictví do roku 1945 působilo v ČR více než 700 pojišťoven a pojišťovacích spolků do roku 1945 působilo v ČR více než 700 pojišťoven a pojišťovacích spolků 1945 znárodnění - zestátnění smluvního soukromého pojišťovnictví, zřízení Pojišťovací rady, podřízena MF 1945 znárodnění - zestátnění smluvního soukromého pojišťovnictví, zřízení Pojišťovací rady, podřízena MF pojišťoven, n.p.: pojišťovna Slávie, Slovan, Nemocenská poj.,Pražská poj., První československá pojišťovna pojišťoven, n.p.: pojišťovna Slávie, Slovan, Nemocenská poj.,Pražská poj., První československá pojišťovna

po únoru 1948 vytvořen jen jeden ústav - Československá pojišťovna se sídlem v Praze a pro Slovensko s ředitelstvím v Bratislavě pro pojišťování vnitrostátních i zahraničních rizik po únoru 1948 vytvořen jen jeden ústav - Československá pojišťovna se sídlem v Praze a pro Slovensko s ředitelstvím v Bratislavě pro pojišťování vnitrostátních i zahraničních rizik 1958 do SP začleněna První česká zajišťovací banka a vytvořena Státní pojišťovna, pojišťovací a zajišťovací podnik Praha 1958 do SP začleněna První česká zajišťovací banka a vytvořena Státní pojišťovna, pojišťovací a zajišťovací podnik Praha

zákon č.162/1968 Sb vznikly 2 samostatné podniky Česká a Slovenská státní pojišťovna, řízeny byly republikovým MF zákon č.162/1968 Sb vznikly 2 samostatné podniky Česká a Slovenská státní pojišťovna, řízeny byly republikovým MF nový zákon o pojišťovnictví č.185/1991 Sb. nový zákon o pojišťovnictví č.185/1991 Sb.

Zákon č.363/1999 Sb zkvalitňuje české pojistné právo, demonopolizace pojišťovnictví, rozšiřuje pravomoci státního dozoru při kontrole finančního zdraví pojišťoven a přibližuje se legislativě EU zkvalitňuje české pojistné právo, demonopolizace pojišťovnictví, rozšiřuje pravomoci státního dozoru při kontrole finančního zdraví pojišťoven a přibližuje se legislativě EU