Spytihněv II..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemysl Otakar I..
Vratislav II. I.Český král.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Sázavský Klášter.
Bořivoj II..
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Svatý Václav Původ Český kníže Václav I. byl synem knížete Vratislava a jeho manželky Drahomíry, která byla dcerou knížete Havolanů (polabští Slované).
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Mgr. Michaela Psíková.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Vratislav II Petr Mrkvička.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Kníže Jaromír Přemyslovec
Dějepis Raný středověk 2.
Oprava testu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová 1756, Čáslav
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
První čeští králové Označení materiálu: VY_32_INOVACE_14_prvni_cesti_kralove.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma: Člověk a společnost,
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Ž IVOT K ARLA IV. Vojtěch Kubela Životopis Manželky Karlův most Královský erb.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovské Čechy Datum vytvoření
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Přemyslovci – knížata Jaromír a Oldřich
Počátky českého státu v stol.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Název školy: Základní škola Městec Králové
Vláda přemyslovských knížat
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název vzdělávacího materiálu
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Na cestě za královskou korunou
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
Karel IV. OTEC VLASTI
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Vypracovala Lenka Lorencová 2.A
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Přemysl Otakar I. Jiří Škeřík 2.A.
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
České země- 11.století Patricie Knoppová 2.B.
Transkript prezentace:

Spytihněv II.

* 1031, † 28. ledna 1061 byl český kníže, vládl v letech 1055 – 1061 byl nejstarší syn Břetislava I. a Jitky Nordgavské bratr svého nástupce Vratislava II., Konráda I. Brněnského a Oty Olomouckého, kteří vládli v moravských údělech, a Jaromíra, který se později stal biskupem jeho manželkou byla Ida Wettinská

jako dítě se Spytihněv stal v roce 1039 rukojmím Jindřicha III jako dítě se Spytihněv stal v roce 1039 rukojmím Jindřicha III., kterému se znelíbila expanzivní politika knížete Břetislava, ale po porážce při tažení do Čech byl vyměněn za německé pány o rok později byl ale Jindřich úspěšnější a Spytihněv putoval znovu jako záruka míru do německých zemí, není známo, jak dlouhou dobu tam strávil, ale ve Spytihněvových sedmnácti letech mu otec svěřil olomoucký úděl před svou smrtí ho Břetislav povolal do Čech na knížecí stolec a Moravu rozdělil mezi další tři syny

roku 1055 přijal Spytihněv po smrti otce od císaře Jindřicha III roku 1055 přijal Spytihněv po smrti otce od císaře Jindřicha III. Čechy v léno. Vzápětí zbavil své bratry údělných držav a podřídil Moravu přímé vládě a dle Kosmy dal všechny Němce včetně své matky ze země vyhnat. Dochované prameny tomu ale odporují. Kníže dal vyhnat zřejmě jen svou matku, protože bránila jeho mladší bratry. Sám Spytihněv měl německou manželku a ze Sázavského kláštera vypudil slovanské mnichy, které nahradili mniši němečtí, provádějící latinskou liturgii. roku 1057 Spytihněv II. založil litoměřickou kapitulu roku 1059 vrátil bratrovi Vratislavovi olomoucký úděl, aby otupil spojenectví mezi Svatou římskou říší a Uhrami poté, co se Vratislav II. oženil s Adletou Uherskou. Snaha o propůjčení královského titulu Spytihněvovi nevyšla, avšak za každoroční poplatek jednoho sta hřiven stříbra mu papež Mikuláš II. udělil právo nosit biskupskou mitru při vybraných církevních svátcích. Za jeho vlády došlo k přestavbě rotundy sv. Víta na Pražském hradě na románskou baziliku.

Spytihněv zemřel ve třiceti letech, po šesti letech vlády, stalo se tak 28. ledna 1061 po bojích u Hradce nad Moravicí je pohřben je ve Svatovítské bazilice jeho nástupcem a prvním českým králem se stal Spytihněvův bratr Vratislav II.