1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

Objektivní faktory.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Struktura obyvatelstva
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
MIGRACE A ROZVOJ Jiří NOVOSÁK. MIGRACE A ROZVOJ Rozvoj jako jedno z vůdčích paradigmat současného světa. Jak rozvoje dosáhnout? Rozvoj jako jedno z vůdčích.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_21-07 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorŠárka.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ceny nemovitostí a euro Pavel Kohout. Důsledky zavedení eura na peněžní zásobu Euro znamená ztrátu kontroly nad peněžní zásobou V malé otevřené ekonomice.
Investiční multiplikátor
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
geografie/věková pyramida ČR
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Stáří jako sociální událost
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Zdravotnický asistent, první ročník Diskriminace na základě věku Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie,
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Tržní prostředí.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty autor práce: (titul) Jméno a Příjmení vedoucí práce: (titul/y) Jméno a Příjmení (titul) (Vzorovou prezentaci.
Trh práce a politika zaměstnanosti
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Základní demografické struktury obyvatelstva a demografické stárnutí.
Spotřeba Největší součást HDP (kolem 50 %) Jedna z nejstabilnějších částí HDP Její podíl na HDP většinou proticyklický.
Populační vývoj Dobříšska
Hospodaření obcí v roce 2016
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Makrofinanční výsledky jednotlivých návrhů penzijní reformy
Teorie fiskálního federalismu
Domácnosti na úvěrovém trhu
Obyvatelstvo a sídla.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Zatížení domácností důchodců daní z přidané hodnoty
Transkript prezentace:

1 Riziko politické prosaditelnosti reformy penzijního systému Pavel Kohout

2 Vize: Evropa, 20. léta 21. století Vlivem demografického vývoje dochází k nebývalému posílení vlivu starších věkových skupin V rámci demokratického volebního systému získávají penzisté a lidé v předdůchodovém věku absolutní volební většinu Lidé v produktivním věku ztrácejí téměř jakýkoli politický vliv.

3 Past penzijního systému Hans-Werner Sinn a Silke Übelmesserová publikovali v roce 2001 článek, jehož český nadpis zní „Kdy Němce uvězní v pasti jejich penzijní systém?“ Otázka nezní „zda?“, nýbrž „kdy?“

4 Současný trend Do roku 2023 zůstane střední věk voličů v Německu pod „věkem indiference“, což znamená, že reforma penzijního systému je demokraticky prosaditelná. Po roce 2023 se Německo stane gerontokratickou společností, kde staří rozhodují o mladých. Pouze strach, že mladí mohou emigrovat (a snad jistý altruismus) zabrání důchodcům úplně „vysát“ produktivní generace.

5 Hrozba ekonomické emigrace Čisté přistěhovalectví Němců do Švýcarska (počet osob) Týká se osob s nejvyššími příjmy Zvyšování daní způsobuje odliv kapitálu, zpomalení růstu HDP a v konečném důsledku pokles daňového inkasa.

6 Věk indiference je definován tak, že rozděluje populaci na dvě části: mladší, která na reformě získá a starší, která prodělá. (Definováno pro reformu Riesterova typu – směrem k fondům.) Racionálně jednající jedinci pod věkem indiference by měli podporovat zavedení fondového systému

7 Střední věk voličů

8 Poslední šance pro reformu

9 Riziko prosaditelnosti reformy Z demografického vývoje vyplývají tři možné scénáře: 1. provést reformu urychleně 2. neprovést ji nikdy 3. upravit reformu tak, aby postihla především mladší ročníky Pouze první možnost znamená řešení Co platí pro Německo, platí v podstatě i pro nás

10 Doporučení Náklady reformy musejí být vyváženě rozloženy mezi všechny věkové skupiny Je nutné informovat mladší věkové skupiny o tom, co je čeká v případě neprovedení reformy: velký průšvih.