Tematická oblast: Dějiny hudebního umění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Baroko - vznik a vývoj opery
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
ICT 2 – 3 – 40 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vyšehrad
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_852_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Madrigal a Fuga.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_857_7TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
ICT – 2 – 3 – 39 Poslech - Bedřich Smetana - Má vlast - Vltava
Hudba Rakousko-Uherska Autor: Květa Stejskalová. Rakousko-Uhersko byl státní útvar, který existoval v letech 1867 – Rakousko-Uhersko byl státní.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Periodizace nonartificiální hudby
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_12 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Hudební výchova – 8. ročník TÉMA: Romantismus.
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_13:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: léta 20.století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Opakování Osmisměrka.
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_VLAST Výchova k.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.3 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Romantismus – symfonická báseň Typ: DUM - kombinovaný Předmět: Hudební výchova Ročník: 2. a 4. r. (6leté), 2. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Karla Demelová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2014

Metodický list Digitální učební materiál je určen pro žáky 2. a 4. ročníku šestiletého studia, a pro žáky 2. ročníku čtyřletého studia. Kombinovaný dum slouží jako podklad pro učitelův výklad a zároveň nahrazuje zápis do sešitu, tedy to podstatné, co by si žáci měli o probíraném tématu zapamatovat. Na závěr je zařazen zápis do sešitu a testík.

Romantismus Je umělecký směr konce 18. a počátku 19. století, který v hudbě kladl důraz na uvolnění hudebních forem. Základními kameny romantismu jsou cit, individualita a duše. Vznik nových hudebních forem, např. symfonické básně.

Symfonická báseň Patří mezi díla programní hudby. Má od svého autora určen jiný, nehudební program. Je zhudebněním určitého příběhu nebo obrazu. Námětem pro symfonickou báseň je nejčastěji nějaké literární či dramatické dílo, které má kořeny v lidové slovesnosti (pověst, obraz…).

Má vlast Je cyklus šesti symfonických básní s mimohudební tematikou. Autorem je Bedřich Smetana, nejvýznamnější český skladatel období romantismu. Inspirace českou krajinou, legendami a historií. Jednotlivé části Mé vlasti jsou Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor, Blaník.

Vznik symfonické básně Báseň vznikla v době dozvuků Národního obrození a zpočátku jej veřejnost nepřijala zcela za své. Má vlast byla vůbec první nahrávka, kterou zaznamenala Česká filharmonie na gramofonovou desku. Každoročně se hraje 12. května, v den výročí Smetanova úmrtí, jako zahajovací dílo festivalu Pražské jaro.

Tábor Smetana považoval dobu husitství za vrcholné období českých dějin. Podkladem básně je husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, který se objevuje po celou dobu skladby. Rytmus prvních slov Ktož jsú boží prochází celou skladnou jako hlavní heslo, tak jako znázorňoval neústupnost husitské povahy. Konec skladby dává tušit, že tak jako dějiny nejsou uzavřeny, i hudební líčení bude pokračovat.

Křížovka - legenda 1. druhá část symfonické básně, též řeka. 2. vlastní ženské jméno v symfonické básni. 3. křestní jméno skladatele Smetany. 4. zpěvohra. 5. umělecký směr, ve kterém vznikla symfonická báseň.

Křížovka V L T A Š Á R K B E D Ř I CH O P M N S U

Shrnutí do sešitu Je umělecký směr konce 18. a počátku 19. století, který v hudbě kladl důraz na uvolnění hudebních forem. Je cyklus šesti symfonických básní s mimohudební tematikou. Autorem je Bedřich Smetana, nejvýznamnější český skladatel období romantismu. Jednotlivé části Mé vlasti: Vyšehrad, Vltava, Z českých luhů a hájů, Šárka, Tábor, Blaník.

Zdroje Archiv autora. BERÁNEK, Vratislav. Hudební čítanka pro mládež. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, 1960.