Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Způsob zápisu JavaScriptu do dokumentu  JavaScript se do webové stránky dá zapsat třemi způsoby:  Pomocí značek do proudu dokumentu  Pomocí značek s.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
2009 Webové stránky Základy tvorby webu. V roce 2009 vytvořil Martin Horák.
Tvorba webových stránek
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Formuláře jsou důležitou součástí stránek, slouží:  k přihlašování k některým stránkám (eshopy, bakaláři, diskuze na webu apod.)  k odeslání údajů do.
Formuláře Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Formuláře lze nalézt téměř na každém webu. Použití formulářů: Použití formulářů: Blog Blog Uživatelské.
Internetové stránky a Internetový prohlížeč
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 6
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
Tvorba webových aplikací
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
PROGRAMOVÁNÍ V PHP PERSONAL HOME PAGES. 2 PHP JE SKRIPTOVACÍ JAZYK PRO TVORBU DYNAMICKÉHO WEBU A JEHO POČÁTKY SPADAJÍ DO ROKU HISTORIE PAN RASMUS.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Základy algoritmizace a programování
FTP – přenos souborů Tato služba se používá pro přenos souborů pomocí přenosového protokolu FTP. Pro tuto službu existují speciální klienti, kteří se dokáží.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
PHP – Základy programování
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Dílna Caché II. CSP pro pokročilé Tomáš Vaverka. Zdroje HTML Tag Reference v sekci Reference Material v dokumentaci Caché HTML Tag Reference v sekci Reference.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
WWW – hypertextový informační systém
HTML editory HTML editory se dělí na dva základní typy:
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Aplikační programy, programovací jazyky, formáty datových souborů
Základy syntaxe jazyka PHP PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. PHP JE TECHNOLOGIE BĚŽÍCÍ NA SERVERU. Typický PHP skript obsahuje: Typický PHP skript.
IBM Global Services Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architect, CISA © 2005 IBM Corporation Rizika napadení webových aplikací Konference ISSS 2005 Title.
PHP PHP - úvod - 02 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Úvod do PHP IZI 228.
Architektura počítače
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Tvorba webu Zdeněk Malý.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Cloud computing a ukládání dat Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk JavaScript
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Zabezpečení www stránek
Čo je PHP- PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) je populárny open source (prístupné zdrojové kódy) skriptovací programovací jazyk Používa najmä na programovanie.
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená, že běží na straně klienta. Veškerý kód zpracovává vlastní počítač. Používá se pro tvorbu dynamických webových aplikací. Je postaven na základech jazyka Java a C.

Výhody jazyka JavaScript JavaScript je jazyk jednoduchý na pochopení Veškeré skriptování vykonává na straně klienta. K činnosti nepotřebujeme server. Podobná syntaxe jazyku Java a C. Je to jazyk interpretovaný a objektový, tzn. že se nemusí kompilovat a využívá zabudovaných objektů v prohlížeči. Je k dispozici velké množství již hotového kódu

Nevýhody jazyka JavaScript JavaScript je jazyk interpretovaný Interpretovaný jazyk Je překládán až za běhu programu Je pomalejší, ale nemá tak velké formální požadavky Překládají se interpretrem, ten instrukce zároveň při překladu provádí a to vše na straně serveru. Jazyk JavaScript je závislý na daném prohlížeči Je tzv. case sensitivní. To znamená, že záleží na velikosti písma v zápisu kódu.

Nevýhody jazyka JavaScript JavaScript neumí přistupovat k souborům. Uživatel na svém počítači může JavaScript zakázat a tím dojde k nefunkčnosti webových stránek. Prohlížeč na straně klienta nemusí podporovat JavaScript. Neumí uložit žádná data (kromě cookies)

Nejčastější aplikace psané v JavaScriptu Vstupní kontrola formulářových dat Reakce na události vyvolané uživatelem Dynamické stránky Hodiny Dynamická změna obrázků apod.

Schéma komunikace PHP Skript se zpracuje v prohlížeči WWW prohlížeč Server WWW server HTTP Obr. 1 HTML+skript

Otázky k opakování 1. Vysvětlete co je to JavaScript? 2. Kde se zpracovává kód JavaScriptu? 3. Jaké jsou výhody JavaScriptu? 4. Jaké jsou nevýhody JavaScriptu? 5. Co znamená pojem interpretovaný jazyk?

Použité zdroje JANOVSKÝ, Dušan. JavaScript: „Návody na použití jazyka“ [online]. 9. února :30. Dostupný z WWW: Použité obrázky: Vlastní