Seminář: Přínos NNO pro cestovní ruch ve Zlínském kraji Vila T. Bati, Zlín, Gahurova 292 23. listopadu 2011 Představení projektů Zlínského kraje v oblasti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

HARMONOGRAM DALŠÍCH KROKŮ A ŘÍZENÍ EKS CM 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Mgr. Milan Filip vedoucí Odboru strategického rozvoje.
ECVET v Programu celoživotního učení
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE 25. června 2013 KONFERENCE VELEHRADSKÝ DŮM CYRILA A METODĚJE Ing. Ladislav Kryštof Radní Zlínského kraje.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Seminář pro žadatele OPPS ČR-PR 2007 – 2013 Zpracovala: Bc. Jana Bartošková Datum: 25. října 2010.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPPS ČR-PR Operační program přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika Seminář pro žadatele Zpracovala: Jana Bartošková.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
Destinační management TO Poodří - Moravské Kravařsko Konference Kunín 9. června
Zlínský kraj a podpora cestovního ruchu Ing. Ladislav Kryštof člen Rady ZK pro oblast kultury a cestovního ruchu Vsetín
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika EU v období
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Bilaterální fond na programové úrovni opatření „B“
Závěrečná konference projektu
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Ing. Stanislava Správková
Program švýcarsko-české spolupráce Zlín
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Seminář: Přínos NNO pro cestovní ruch ve Zlínském kraji Vila T. Bati, Zlín, Gahurova listopadu 2011 Představení projektů Zlínského kraje v oblasti cestovního ruchu Ing. Martin Peterka Krajský úřad Zlínského kraje Odbor strategického rozvoje kraje

OBSAH 1. NECSTouR 2. „I Cammini d’Europa“ 3. Projekt „CERTESS“ 4. Projekt „RLZ v oblasti cestovního ruchu“

NECSTOUR Síť evropských regionů pro udržitelný a konkurenceschopný cestovní ruch

ZLÍNSKÝ KRAJ A NECSTOUR KROK ZA KROKEM:  Zlínský kraj ve spolupráce s ostatními moravskými kraji úspěšně realizoval projekt „Moravská jantarová stezka“ a chtěl tuto stezku rozšířit na mezinárodní úrovni. Zlínský kraj s 8 zahraničními partnery připravil projekt „Evropská jantarová stezka“ v rámci Programu STŘEDNÍ EVROPA  Zlínský kraj si uvědomil, že mezinárodní spolupráce je důležitá pro budoucí rozvoj  Ambice Zlínského kraje v mezinárodní spolupráci s regiony a destinacemi z jiných zemí Evropy  Zlínský kraj obdržel informace o plánovaných aktivitách sítě NECSTouR prostřednictvím Zastoupení Zlínského kraje v Bruselu o nově vzniklé síti NECSTouR v červnu 2008  Se sítí byly udržovány kontakty prostřednictvím Zastoupení Zlínského kraje v Bruselu  První meeting se sítí NECStouR proběhl během Evropského dne cestovního ruchu 2010 v Bruselu

ZLÍNSKÝ KRAJ A NECSTOUR MOTIVACE PRO VSTUP:  Nejvýznamnější síť zabývající se rozvojem cestovního ruchu v Evropě  Sdružuje významné regiony a také instituce v oblasti cestovního ruchu  25 regionů  30 veřejných a soukromých institucí  Úzká spolupráce s institucemi EU, mezinárodními sítěmi a dalšími důležitými organizacemi  Evropská komise  Evropský parlament  Rada Evropy  Aktivní při formování politik a strategií cestovního ruchu Evropské unie  Evropská politika cestovního ruchu  Indikátory pro měření destinačního managementu

ZLÍNSKÝ KRAJ A SÍŤ NECSTOUR PŘÍNOSY PRO ZLÍNSKÝ KRAJ:  Spolupráce s regiony s větší zkušeností s rozvojem cestovního ruchu – významné turistické destinace  Spolupráce s veřejnými a soukromými institucemi (například Evropský institut kulturních cest)  Rozvoj cestovního ruchu – využití modelu sítě NECSTouR udržitelného a konkurenceschopného cestovního ruchu  Získání dobrých praxí a sdílení zkušeností v oblasti cestovního ruchu – databáze NECSTouR  Iniciativy EU – NECSTouR informuje o vyhlášených programech Evropské komise  Efektivní využití fondů EU – konzultace s odborníky projektového řízení  Spolupráce na nadnárodních projektech v oblasti cestovního ruchu  Členství v Řídícím výboru sítě NECSTouR

ZLÍNSKÝ KRAJ A NECSTOUR VÝZNAMNÁ DATA: 15. prosince 2010 Zastupitelstvo Zlínského kraje schválilo vstup Zlínského kraje do sítě NECSTouR. 31. ledna 2011 Zlínský kraj se stal oficiálně řádným členem sítě NECSTouR. První člen ze zemí střední a východní Evropy. 7. duben 2011 Zlínský kraj se stal členem Řídícího výboru sítě NECSTouR.

ZLÍNSKÝ KRAJ A NECSTOUR ROLE ZLÍNSKÉHO KRAJE V SÍTI NECSTOUR:  Člen Valného shromáždění  Člen Řídícího výboru  Aktivní účastník pracovních skupin  Poskytovatel zkušeností a nejlepších praxí  Iniciátor nových projektových záměrů  Oslovuje nové možné členy ze střední a východní Evropy s cílem zapojení do sítě NECSTouR  Prezentace sítě NECSTouR na významných akcích

ZLÍNSKÝ KRAJ A NECSTOUR DOSAVADNÍ PŘÍNOSY:  Účast na meetinzích, konferencích a pracovních skupinách  Euromeeting 2010  Zasedání Valného shromáždění sítě NECSTouR 2011  Konference Evropské kulturní stezky  Získání důležitých kontaktů pro rozvoj „Evropské jantarové stezky“ a dalších stezek procházejících Zlínský kraj  Rada Evropy  Evropský instiitut kulturních cest  Evropská asociace Via Francigena  Partner projektu „Evropské kulturní stezky: Přenos zkušeností, sdílení řešení“ s předkladatelem Evropský Institut kulturních stezek v rámci Programu INTERREG IVC  Předložení projektu „Rozvoj lidských zdrojů v oblasti cestovního ruchu“ s cílem přenést zkušenosti a nejlepší praxe v oblasti kulturních stezek od zahraničních partnerů  Vyhledávání partnerů pro přípravu projektů „Evropská jantarová stezka“ a „Stezka sv. Cyrila a Metoděje“

I CAMMINI d’EUROPA Evropská hospodářská zájmová skupina

ZLÍNSKÝ KRAJ A „I CAMMINI d‘EUROPA“ KROK ZA KROKEM: 27. října 2010 Zlínský kraj navázal první kontakt s touto organizací při příležitosti prezentace ZK na velvyslanectví v Římě 14. března 2011 Návštěva zástupců „I Cammini d’Europa“ ve Zlínském kraji 29. června 2011 ZZK schválilo č. usnesení 0510/Z16/11 Vstup Zlínského kraje do sítě „I Cammini d’Europa“ 6. září 2011 ZK, CCRVM a „I Cammini d‘Europa“ podepsali dohodu o přistoupení ZK do sítě „I Cammini d‘Europa“

ZLÍNSKÝ KRAJ A „I CAMMINI D‘EUROPA“ MOTIVACE PRO VSTUP:  „I Cammini d'Europa“ je mezinárodní síť podporovaná Evropským společenstvím  Má dlouholeté zkušenosti s realizací mezinárodních projektů v oblasti poutních stezek zaměřující se na dvě nejvýznamnější stezky, tj. Stezka sv. Jakuba a Františkánská stezka  Sdružuje 24 partnerů z řad regionů, provincií, místních akčních skupin a dalších institucí na rozvoji poutních stezek  Zapojení do mezinárodního projektu „I Cammini d‘Europa“  označuje stezky společnou značkou „Cammini d’Europa“  je nástrojem k propagaci zapojených území  podporuje konkrétní aktivity, které se ztotožňují s "I Cammini d'Europa" jako balíček kvalitních služeb pro široký okruh poutníků a turistů  vytváří silnou evropskou identitu, která je schopna zvýšit povědomí místních obyvatel s ohledem na jejich vlastní historické a kulturní kořeny  podporuje vzájemné vztahy mezi různými historickými a náboženskými stezkami a strategické vztahy mezi venkovskými a městskými oblastmi, které jsou jimi protnuty

ZLÍNSKÝ KRAJ A „I CAMMINI D‘EUROPA“ PŘÍNOSY PRO ZLÍNSKÝ KRAJ:  Účastí kraje v „I Cammini d'Europa“ se pokrývá prezentace produktu poutní turistiky na veletrzích cestovního ruchu v Madridu, Paříži, Římě, Rimini, Miláně a Berlíně  Spolupráce s již zapojenými partnery do církevní turistiky  Získání dobré praxe a sdílení zkušeností v oblasti církevní turistiky  Zapojení se do projektů EHZS „I Cammini d'Europa“  Zapojení se do zpracování a realizace produktů cestovního ruchu a propagačních materiálů  Zapojení do studií a marketingových výzkumů  Vytvoření speciálního turistického balíčku pro území Zlínského kraje  Propagace územních produktů (gastronomie, řemesla, kultura) na výstavách a veletrzích  Využití obchodní značky kvality „I Cammini d'Europa“ na propagačních materiálech církevní turistiky

ZLÍNSKÝ KRAJ A „I CAMMINI D‘EUROPA“ ROLE ZLÍNSKÉHO KRAJE:  Podporovat akce pořádané "I Cammini d'Europa", s cílem zajistit nejlepší výsledky pro zlepšování, kulturní a turistickou propagaci a hospodářský rozvoj na svém území  Podporovat účast obcí nasvém území prostřednictvím jejich zapojení do projektu „I Cammini d’Europa“  V úzké spolupráci se sekretariátem „I Cammini d'Europa“ GEIE, působit jako kontaktní místo GEIE ve východní Evropě, a přispět tak k rozšíření sítě I Cammini d'Europa do dalších východoevropských zemí  Realizovat stezku sv. Cyrila a Metoděje v rámci sítě „I Cammini d‘Europa“

ZLÍNSKÝ KRAJ A „I CAMMINI D‘EUROPA“ DOSAVADNÍ PŘÍNOSY:  Prezentace ZK v marketingových materiálech „I Cammini d‘Europa“ (webové stránky, brožury atd.) ve většině evropských jazyků  Propagace produktů cestovního ruchu ve Zlínském kraji na mezinárodních veletrzích v Madridě, Miláně, Berlíně, Paříži, Římě a Rimini

Projekt „CERTESS“ Kulturní evropské stezky: Přenos zkušeností, sdílení řešení

PROJEKT „CERTESS“ Program: Operační program meziregionální spolupráce (INTERREG IV C) Prioritní osa: 2 Životní prostředí a ochrana před riziky Oblast podpory: 2.6 Kulturní dědictví a krajina Výzva: č. 4 Období realizace projektu: leden 2012 – září 2014 (33 měsíců) Stav projektu: ve schvalovacím procesu (výsledky – prosinec 2011) PARTNEŘI PROJEKTU (12) LUCEMBURSKO: Evropský institut kulturních stezekŠPANĚLSKO: Balearské ostrovy ITÁLIE: Region LázioLITVA: Region Klaipeda MALTA: Oddělení místní správyNĚMECKO: Ministerstvo cestovního ruchu POLSKO: Region GorrlicePORTUGALSKO: Ministerstvo cestovního ruchu RAKOUSKO: Region SalzburgČESKÁ REPUBLIKA: Zlínský kraj RUMUNSKO: Region SibiuŠPANĚLSKO: Region Andalusia

PROJEKT „CERTESS“ CÍLE PROJEKTU: Hlavním cílem projektu je zvýšení atraktivnosti území v zájmu podpory socio- ekonomického rozvoje a udržitelného cestovního ruchu prostřednictvím ochrany kulturního dědictví a krajiny podporující rozvoj cestovního ruchu se zvláštním zaměřením na integrovaný udržitelný a konkurenceschopný aspekt cestovního ruchu v Evropě. Specifické cíle projektu  Podpora rozvoje udržitelné a konkurenceschopné kulturní turistiky, kde aktéři sdílí a šíří společné metodiky a kulturní obsah  Podpora hospodářského rozvoje a zaměstnanosti v oblastech podél historických kulturních stezek pomocí obnovy stávajícího dědictví a hodnot a pomocí přidružených operátorů výroby a služeb zavést integrované řízení kvality s důrazem na eko-udržitelné postupy  Proaktivní podpora projektu za účelem udržení dlouhodobé a udržitelné povahy

PROJEKT „CERTESS“ AKTIVITY PROJEKTU:  Identifikace stávajících osvědčených postupů vyvinutých partnery projektu a z jiných zdrojů  Formulace inovačních modelů osvědčené praxe, a to i při použití stávajících směrnic EU, včetně převodu metodik (doučování, peer-to-peer review a výměna)  Formulace doporučení k přijetí inovačních nástrojů politiky na evropské, národní nebo regionální úrovni. Popis Implementačního plánu (jeden pro každý partnerský region) VÝSTUPY PROJEKTU:  Metodika mezinárodního srovnání praxe a politiky cestovního ruchu v jednotlivých regionech  Soubor nástrojů nejlepších praktik v oblasti výuky cestovního ruchu  Doporučení ke zlepšení regionálních politik v oblasti cestovního ruchu  Webové stránky včetně videozáznamu, kde budou informace o projektu  Informační letáky o projektu, medializace projektu v jednotlivých regionech

Projekt „ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ V OBLASTI CESTOVNÍHO RUCHU“

PROJEKT „RLZ V OBLASTI CR“ Program: Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 5 Mezinárodní spolupráce Oblast podpory: 5.1 Mezinárodní spolupráce Výzva: č. 77 Období realizace projektu: červen 2012 – květen 2013 (12 měsíců) Stav projektu: ve schvalovacím procesu (výsledky – leden 2012) Partneři projektu:  I Cammini d‘Europa G.E.I.E  Associazione Europea delle Vie Francigene

PROJEKT „RLZ V OBLASTI CR“ CÍLE PROJEKTU: Hlavním cílem projektu je rozvoj lidských zdrojů v oblasti cestovního ruchu prostřednictvím mezinárodní spolupráce Zlínského kraje se zahraničními partnery za účelem přenosu know- how a best practices v oblasti přípravy, realizace, řízení a rozvoje kulturních stezek do podmínek České republiky v souladu s cíli OPLZZ, podoblastí podpory 5.1 Mezinárodní spolupráce. Specifické cíle:  komparace know-how a dobré praxe v rámci rozvoje kulturních stezek se zahraničními partnery  zvýšení odbornosti lidských zdrojů v oblasti cestovního ruchu formou stáží u zahraničních partnerů  vytvoření nových příležitostí spolupráce se zahraničními partnery  přinést do Zlínského kraje zahraniční zkušenosti v oblasti rozvoje kulturních a poutních stezek

PROJEKT „RLZ V OBLASTI CR“ AKTIVITY PROJEKTU:  Identifikace stávajících osvědčených postupů vyvinutých partnery projektu  Identifikace inovačních modelů dobré praxe u zahraničních partnerů  Doporučení pro realizaci kulturních stezek v podmínkách České republiky  Diseminace zkušeností a know-how VÝSTUPY PROJEKTU:  Stáže u zahraničních partnerů  Sborník dobrých praxí  Metodický postup realizace kulturních stezek  Workshopy

Děkuji za pozornost. Martin Peterka Krajský úřad Zlínského kraje Odbor strategického rozvoje kraje tel.: