Kateřina Kubáčková Michaela Kobrová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doprava Ivan Gros
Advertisements

VODNÍ DOPRAVA.
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
DOPRAVA.
Doprava.
Vliv dopravy na životní prostředí
Charakteristické znaky MHD
Geografie letecké dopravy ve střední Evropě
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
„BOHEMIA EXPRESS“ Speciální servis určený pro silniční dopravce a spedice součástí evropské sítě linek kombinované dopravy spojení Lovosic s 35 nejvýznamnějšími.
Doprava Vojtěch Růženec – Letecká doprava Zdeněk Suldovský – MHD
Služby železniční dopravy
Společenské a hospodářské prostředí
Dopravní služby v CR doprava = jeden z hlavních předpokladů rozvoje CR nové prostředky = nové činnosti ( lanovky, horská kola, skútry,…) -rozvoj regionů.
Doprava 25. listopadu 2005.
Komunikační předpoklady rozvoje cestovního ruchu
Registrační číslo projektu
Doprava.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Dopravní síť České Republiky
Letecká doprava. + rychlost, úroveň, služby - cena?, střední a dlouhé vzdálenosti nahradila mezikontinentální lodní d. celý svět v dosahu 24 hodin.
Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
Služby vodní dopravy a ostatní formy dopravy
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 DOPRAVA „ KREV HOSPOD Á ŘSTV Í“ 1.
Společenské a hospodářské prostředí. Doprava Obsah 1. Význam a postavení dopravy 2. Dopravní cesty 3. Osobní a nákladní přeprava.
Úloha dopravy v hospodářství
GEOGRAFIE DOPRAVY III. Martin VRZALA.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Elektronická učebnice - II
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ing. Jan KLAS VÝSLEDKY A VÝVOJ ŘLP ČR, s.p – 2015 Generální ředitel 10. listopadu 2015 PRAHA 13. ročník jednání s leteckými dopravci.
Doprava. Dělení dopravy 1.Pozemní – silniční, železniční, potrubní 2.Vodní - říční, námořní 3.Letecká 4.Speciální – přenos dat, zpráv, energie.
Železniční doprava Funkčnost – vize - budoucnost Inovace výuky regionálního rozvoje, CZ.1.07/2.2.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Severní Amerika – doprava Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-7 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
DOPRAVA VY_32_INOVACE_1C_13 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Doprava Slouží k přemísťování lidí, zboží, surovin a informací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Sedláček. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:DOPRAVA TÉMATICKÝ CELEK:Společenské a hos.
Doprava v Evropě Druhy dopravy Železniční Železniční Automobilová Automobilová Letecká Letecká Lodní Lodní Ostatní- lanová, potrubní Ostatní- lanová,
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název:VY_32_INOVACE_05_03A_Doprava v ČR Téma:Zeměpis České republiky.
Cestovní ruch I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Autor: Mgr. Radana Marelová
Severní Amerika globální aspekty ekonomického rozvoje doprava
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie
Historie železniční dopravy
osobní doprava patří do sféry služeb
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Doprava a dopravní služby
Severní Amerika – globální aspekty ekonomického rozvoje
Sortiment poskytovaných služeb v železniční dopravě; dopravní ceniny, tarify, slevy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana.
Dopravní ceniny, tarify, slevy, letový řád
Trasování a sestavení programu zájezdu
Dopravní služby v CR.
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Autor: Mgr. Helena Nováková
VY_52_INOVACE_65_Doprava v ČR
Transkript prezentace:

Kateřina Kubáčková Michaela Kobrová Geografie cestovního ruchu Dostupnost středisek cestovního ruchu – doprava v cestovním ruchu Kateřina Kubáčková Michaela Kobrová

OBSAH Doprava Dělení podle typu dopravní cesty Letecká doprava Železniční doprava Ostatní druhy dopravy Silniční Vodní Kontrolní kvíz

DOPRAVA = přemisťování objektů (předmětů, osob, zvířat, informací, energie) z jedno místa na druhé CR: pohyb osob složení: dopravní prostředky, dopravní infrastruktura, dopravní služby → kvantita a kvalita → vliv na CR

Dělení podle typu dopravní cesty LETECKÁ DOPRAVA + - přepravní rychlost - velké vzdálenosti - pohodlí a kultura cestování - bezpečnost a kapacita - spolehlivost - - závislost na počasí - závislost na jiné dopravě (vzdálenost letišť) - závislost na politické a ekonomické situaci (stávky, terorismus) - vysoké provozní náklady - omezená kapacita letišť - hluk

Členění letecké dopravy Z teritoriálního hlediska - vnitrostátní - mezinárodní - mezikontinentální Z hlediska pravidelnosti - pravidelná (podle leteckého řádu) - nepravidelná (= charterová, mimo pravidelné linky, např. pronájem CK) Dle typu letecké společnosti - klasická (spolehlivé) - nízkonákladová (víc a víc žádanější; omezený počet a váha zavazadel, pouze přímé lety, bez palubního občerstvení, nízká spolehlivost- zpoždění, úplné zrušení letu, nenávaznost letů, změny v ceně)

Letecké společnosti Nízkonákladové Klasické EasyJet ČSA (ČR) Click4sky Smart Wings Wizzair Sky Europe Ryanair (Irsko) ThomsonFly Jet2 BMIBaby Klasické ČSA (ČR) Lufthansa (Německo) Air France (Francie) British Airways (Anglie) Emirates Airlines (SAE) Southwest Airlines (USA)

Klasické společnosti

Nízkonákladové společnosti

Úroveň a rozsah služeb Podle přepravní třídy: (F)First Class (C)Business Class (Y)Economy/Travel Class F a C velice podobné, místenkový systém (u F povinný), Y u nízkonákladových společností třídy se liší rozsahem a kvalitou služeb → cenou

Dělení podle typu dopravní cesty: ŽELEZNIČNÍ PŘEPRAVA + - hromadnost - bezpečnost (nižší nehodovost) - menší závislost na přírodních jevech (v porovnání s leteckou dopravou) - v provozu ve dne, v noci, ve všech ročních obdobích - plynulost (nehrozí zácpy) - pohodlnost, relativní rychlost - šetrnost k ŽP - - nedostupnost některých oblastí (vázána na existenci železniční sítě) - vysoká cena na dlouhé vzdálenosti (x krátké vzdálenosti) - hygiena a kultura cestování - nespolehlivost (zvlášť v ČR- stávky)

Členění železniční dopravy Z hlediska pravidelnosti - pravidelná (podle jízdního řádu, využívána v neorganizovaném CR- výlety, návštěvy, cesty na prázdniny) - přeprava rekreačními vlaky (soboty, neděle, svátky, k moři, do historických středisek) - přeprava na objednávku (mimořádně vypravenými vlaky; vyhlídkové a nostalgické jízdy, cesty na konzerty, fotbalová utkání)

Druhy vlaků Osobní vozy: pouze 2. třída, někdy i 1. Spěšné vlaky: zastavují jen ve významných stanicích, pouze 2., někdy i 1. Rychlíky: zastavují jen ve významných stanicích, vozy 1. a 2. třídy, někdy poskytováno občerstvení, možnost rezervace Expressy: dlouhé vzdálenosti, staví jen ve významných stanicích

Intercity : dlouhé vzdálenosti, 1. a 2 Intercity : dlouhé vzdálenosti, 1. a 2. třída, restaurační vozy, možnost rezervací Eurocity : hlavně do zahraničí, 1. a 2. třída, restaurační vozy, možnost rezervací EuroNight : pohodlné noční cestování do zahraničí, lůžkové a lehátkové vozy, 1. a 2. třída, občerstvení u průvodců, možnost rezervací SuperCity : nadstandartní služby, většinou pendolino, 1. a 2. třída, bistrovůz, roznášková forma zdarma, povinná rezervace

Specifické typy vlaků ŠINKANSEN Síť vysokorychlostních železnic na území Japonska 8 tratí Trasy na Honšú a Kjúšú Nejvyšší provozovaná rychlost 300 km/h

ORIENT EXPRESS Několikero železničních spojení mezi západní Evropou a Balkánským poloostrovem Proslulý románem Agathy Christie, Vražda v Orient Expressu Až do 2. sv. v.: luxusní linka Paříž – Konstantinopol Pozůstatek: nostalgická jízda Štrasburk – Vídeň

SILNIČNÍ DOPRAVA Ostatní druhy dopravy Přeprava osob, nákladu Kolová vozidla, osobní auta, autobusy, motocykly, trolejbusy, nákladní automobily Nejnebezpečnější způsob dopravy Dostupná, rychlá X znečišťuje ŽP, hlučná

VODNÍ DOPRAVA Plavba po vodních tocích, umělých i přírodních jezerech, mořích, oceánech i umělých plavebních kanálech a průplavech Nejčastější plavidla – loď (vor, ponorka) Dělení: Námořní a vnitrozemská (říční a jezerní) Osobní a nákladní Linková (pravidelná) x nepravidelná

KONTROLNÍ KVÍZ  Doprava se skládá ze 3 složek; dopravních prostředků, dopravních služeb a, z hlediska CR možná nejdůležitější, dopravní … Jedna z nejznámějších amerických leteckých společností, která se řadí mezi letecké společnosti klasické, se jmenuje … Přepravní třídu Business Class označujeme písmenkem …

Vlaky, které nás pohodlně přepraví přes noc do zahraničí, nazýváme … Největší naměřená provozovaná rychlost u japonského Šinkansenu je … Linka vlaku Orient Express měla vedle Konstantinopole svou druhou cílovou stanici v … Silniční doprava je považována z hlediska bezpečnosti a nehodovosti za …

ODPOVĚDI Doprava se skládá ze 3 složek; dopravních prostředků, dopravních služeb a, z hlediska CR možná nejdůležitější, dopravní … INFRASTRUKTURY Jedna z nejznámějších amerických leteckých společností, která se řadí mezi letecké společnosti klasické, se jmenuje … SOUTHWEST AIRLINES Přepravní třídu Business Class označujeme písmenkem … C

Vlaky, které nás pohodlně přepraví přes noc do zahraničí, nazýváme … EURONIGHT Největší naměřená provozovaná rychlost u japonského Šinkansenu je … 300 KM/H Linka vlaku Orient Express měla vedle Konstantinopole svou druhou cílovou stanici v … PAŘÍŽI Silniční doprava je považována z hlediska bezpečnosti a nehodovosti za … NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ

Děkujeme Vám za Vaši pozornost 