Reaktivní stromy. Motivace Existují algoritmy, které jsou schopny generalizovat výskyt i tvar jednotlivých objektů obsažených na mapě s daným měřítkem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafové algoritmy.
Advertisements

© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Soubory a adresáře Soubor Adresář Kořenový adresář Stromová struktura
Úvod do databázových systémů
VY_32_INOVACE_59_Zoner_Callisto4_I. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Ostatní vnitřní komponenty
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
CENTRAL PARK NEW YORK
Red-Black Stromy Binární Vyhledávací Stromy, u kterých je časová složitost operací v nejhorším případě rovná O(log n)
Pole, ukazatele a odkazy
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
JavaScript - 5. část Pole Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně 0U2 - Základy informatiky a výpočetní techniky 2.
ADT Strom.
B-Strom.
Binární stromy, AVL stromy
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
B-strom je dynamická indexová struktura.
VY_42_INOVACE_396_MĚŘÍTKA MAP A PLÁNKŮ
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Objektové programování
KIV/PRO Cvičení Přátelské mince Mějme nově založený stát – Je potřeba vydat vlastní měnu – Uvažujme pouze mince, bankovky zanedbáme Vstup:
Stromy.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly III Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
OPAKOVÁNÍ VYPOČÍTEJTE IMPEDANCI SERIOVÉHO SPOJENÍ REZISTORU O ODPORU R= 10 Ω, INDUKTORU O VLASTNÍ INDUKČNOSTI L= 200 mh A KAPACITORU O KAPACITĚ C=220.
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
Kartografická generalizace
3.Definování rozměrů zobrazených předmětů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Draw – objekty Autor: Mgr. Vojtěch.
Měřítko plánu a mapy.
Rozhodovací stromy.
Uložení čísel v počítači Informatika pro ekonomy II doplněk.
Jan Šaršon Milan Jaška 1Dobývání znalostí, MFF UK, 2008.
Databázové modelování
Distribuované algoritmy - přehled Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Anotace Prezentace, která se zabývá opakováním podobných geometrických útvarů. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují podobnost.
AnotacePrezentace, která se zabývá měřítkem mapy. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci přepočítávají měřítka. Speciální vzdělávací.
Prostorové datové struktury
Rastrová grafika E4.
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Tisky parametry tisku tisk z modelu tisk z rozvržení.
POPR Počítačová podpora řízení Základní, rozšířené a pokročilé znalosti v Excelu.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 – aplikace informačních technologií Autor: Bc. Pavel Šiktanc Tvorba prezentace na iPadu Co se.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PRÁCE NA PLOŠE PC VY_32_INOVACE_08
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE
Geografická kartografie
STROMY A KOSTRY Stromy a kostry - odst. 3.2.
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
MINIMÁLNÍ KOSTRA V GRAFU
KRESLENÍ OBLASTÍ JANA ŠTANCLOVÁ
VYUŽITÍ ARCGIS API FOR JAVASCRIPT PRO PUBLIKACI MAPOVÝCH SLUŽEB ÚRM
CorelDRAW Úloha 4 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
12 nejlidnatějších měst světa Chcete vědět která to jsou?
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
POPR Počítačová podpora řízení
AVL a B-stromy cvičení Radek Mařík.
Transkript prezentace:

Reaktivní stromy

Motivace Existují algoritmy, které jsou schopny generalizovat výskyt i tvar jednotlivých objektů obsažených na mapě s daným měřítkem. Hodnotit tyto informace jen algoritmem nemusí být vždy rozumné.

Motivace Chci generalizovat mapu měst ve státě New York Ve státě New York jsou 4města s více než 500,000 obyvatel – New York (8,000,000) – Buffalo (1,200,000) – Rochester (1,000,000) – Syracuse (750,000) Hlavní město Albany má 96,000 obyvatel. Přesto má větší důležitost než např. Syracuse, mělo by se vyskytovat na více generalizovaných mapách

Úroveň důležitosti Každý objekt v mapě má přiřazeno číslo, úroveň důležitosti Posle úrovně důležitosti se určuje, které objekty budou ještě na mapě v daném měřítku zobrazeny Většinou se volí mezi 5 a 10 úrovni důležitosti. Tentýž objekt může být uložen v několika stupních generalizace s různou úrovní důležitosti.

R stromy

R - strom Každý uzel obsahuje buď – odkaz na objekt – Minimální ohraničující obdélník (MBR, 4 čísla) Nebo – Odkaz na m až M potomků – Minimální ohraničující obdélník (MBR, 4 čísla)

Reaktivní strom Každý uzel obsahuje buď – odkaz na objekt – Minimální ohraničující obdélník (MBR, 4 čísla) – Důležitost objektu Nebo – Odkaz na m až M potomků – Minimální ohraničující obdélník (MBR, 4 čísla) – Důležitost uzlu = důležitost potomků +1

Příklad

Kvantitativní vlastnosti Velikost každého uzlu – 4x4 bajty MBR – 1 bajt důležitost – 31 bitů odkaz – 1 bit příznak (uzel/list) Celková velikost záznamu 21 bajtů Počet uchovatelných objektů 2 31 ~ 2,000,000,000

Vykreslení objektů Chci vykreslit všechny objekty důležitosti ≥ D na ploše (xmin,ymin,xmax,ymax) Nastav se na kořen reaktivního stromu Je-li důležitost uzlu alespoň D Zasahuje-li MBR do obdélníka (xmin,ymin,xmax,ymax) – Jedná-li se o list, vykresli ho – Jedná-li se o vnitřní uzel, projdi všechny jeho potomky.