BÍLKOVINY http://www.moje-fitness.cz/images/76.jpg Proteiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY a jejich funkce v těle.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
PaedDr. Ivana Töpferová
HOBITI.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
„EU peníze středním školám“
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.1.10/
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
B ÍLKOVINY V LIDSKÉM TĚLE. OBECNĚ Nemůžeme v organismu nahradit jinými látkami ROSTLINY – jsou schopny vytvářet bílkoviny z anorganickým látek ( dusičnanů.
Ch_059_Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
α- aminokyseliny a bílkoviny
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BÍLKOVINY http://www.moje-fitness.cz/images/76.jpg Proteiny

Definice: Jsou to makromolekulární látky, které vznikají vzájemnou vazbou ( i mnoha tisíc) molekul aminokyselin. aminokyseliny jsou karboxylové kyseliny, které obsahují navíc skupinu –NH2 Obsahují vázané atomy C, H, O, N i S, P.

Význam a funkce: Některé aminokyseliny nejsou živočichové schopni vyrobit a proto je musí přijímat v potravě Jsou nezbytné k růstu a udržování všech tkání, od kostí a svalstva až k vlasům a nehtům. Navíc bílkoviny umožňují trávení, jsou nutné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi a jsou součástí hormonů, které udržují naši tělesnou výkonnost. Funkce v organismu: Stavební (kolagen, elastin, keratin) Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin) Zajišťující pohyb (aktin, myosin) Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory…) Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)

Bílkoviny jako potrava: živočišné zdroje: maso, mléko, vajíčka (a výrobky z nich) rostlinné zdroje: luštěniny (méně: obiloviny, brambory) Srážení bílkovin ohrožuje jejich správnou funkci v organismu a může vést až ke smrti, ale u potravy zvyšuje její stravitelnost. Srážení bílkovin může způsobit: vyšší teplota kyseliny hydroxidy sloučeniny těžkých kovů některé další látky Bílkoviny jsou nenahraditelná složka potravy, ale všeho moc škodí. http://www.studio-wellness.cz/files/images/img/dna2.jpg http://www.aktin.cz/webtemp/images/img-8.jpg