Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

Vstupní analýza Vilém Čekajle
Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Hodnocení výsledků projektu ForTech Zpracoval:
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Ing. Jan Světlík Prezident MSSK. Vybrané ukazatele – makroekonomického prostředí ČR Současný stav klastru Nová vize rozvoje Nové Vítkovice.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
OSVČ v evidenci úřadu práce
Projekt Svět techniky Obsah 1. Časová osa 2. Mise a cíle Světa techniky 3. Obsah Světa techniky 4. Next steps 2.
Bariéry a příležitosti rozvoje strojírenských oborů v regionu Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Bariéry a příležitosti.
„Vzdělávejte se pro růst
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Středočeský kraj Socioekonomická sféra Michael Ruml.
Kvalifikovaných pracovních sil pro strojírenství Mynářová Lenka květen 2008 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM FONDEM PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ A MINISTERSTVEM.
79. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Předkládá: Řídící tým Představenstva „Hospodářská politika a zaměstnavatelské vztahy“ ve složení: Ing.
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Ruská federace x WTO a OECD
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu Praha, Ing.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
v centrum celoživotního vzdělávání
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Význam odvětví cestovního ruchu pro české hospodářství
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Aktuální údaje o stavební výrobě a bytové výstavbě Tisková konference Stavebnictví.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
OBCHOD JAKO VÝZNAMNÝ ZAMĚSTNAVATEL Seminář Udržitelnost pro výrobu a obchod Marta Nováková prezidentka SOCR ČR.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Vytvoření společné platformy podpory technického vzdělávání se zapojením všech stupňů vzdělávání, zaměstnavatelů a dalších subjektů.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
statutární náměstkyně hejtmana
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
213. ŽOFÍNSKÉ FÓRUM KDO ZASTAVÍ PROPAD STAVEBNICTVÍ?
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální inovační strategie
Makrotrendy Zlínského kraje
Index exportu
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Index Exportu Ing. Otto Daněk – místopředseda AE.
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Obsah 1. Moravskoslezký kraj v číslech 1.1. Vývoj v kraji 1.2 Pozice kraje v ČR 1.3 Zaměstnavatelé v regionu 1.4 Značky spojené s regionem 1.5 Investice v regionu 1.5.1 Vývoj investic v kraji 1.5.2 Oborová struktura investic 1.5.3 Geografická struktura investic 2. Pozice strojírenství v kraji 3. Podpora strojírenství ze strany MSK 3.1 Prioritní oblasti 3.3 Projekt ForTech 2007-2008 4. Závěr Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje 1

1. Moravskoslezský kraj v číslech 1.1 Vývoj v kraji Rok 2007 Index 2007/2006* 10 696 Volná pracovní místa 135,5% Zaměstnanost Uchazeči na 1 volné pracovní místo 6,2 v roce 2006 10,8 Dokončené byty 1 958 120% Bytová výstavba Rozestavěné byty 13 072 110,8% MSSK se na průmyslové výrobě v MSK podílí 10% Průmysl Tržby a prodej výrobků a služeb 357. 947 mil.Kč 102,6% Základní stavební výroba 21. 337 mil. Kč 107% Stavebnictvi Stavební práce 27. 950 mil.Kč 116,6% Celkem příjezdů 643 948 osob 105,7% Cestovní ruch Z toho zahraničí 132 223 osob 117,4% Přistěhovalci 7 350 141,3% Počet obyvatel Vystěhovalci 7 448 116,3% Mzdy Průměrná měsíční mzda 20. 560 Kč 107,3% * Výsledky jsou bez výroby Hyundaie a jeho subdodavatelú Zdroj: ČSÚ 2008 2 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

1.2 Pozice kraje v ČR *Průmysl *Export Moravskoslezský kraj se na průmyslové výrobě v ČR podílí 13% *Průmysl 2 místo mezi kraji v ČR (za Středočeským krajem) *Export * Výsledky jsou bez výroby Hyundaie a jeho subdodavatelú Zdroj: ČSÚ, 2008 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje 3

1.3 Zaměstnavatelé v regionu Názory obyvatel na nejvýznamnější zaměstnavatele v regionu Vítkovice 34% Reprezentanti strojírenských firem jsou vnímání jako nejvýznamnější zaměstnavatelé v regionu Mittal 30% TŽ 18% Tieto Enator 16% Asus 13% Tatra 13% Ostroj 9% ŽDB 6% Hyundai 5% N=1001 Zdroj: Výzkum postojů obyvatel MSK, 2008 4 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

V roce 2005 byla značka Vítkovice na 2 místě 1.4 Značky spojené s regionem Top 5 značek V roce 2005 byla značka Vítkovice na 2 místě Vítkovice 17% Radegast 14% Tatra 9% Mlékárna Kunín 7% Ostravar 5% N=504 Zdroj: Výzkum značek – Region of Origin, 2005, 2008 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje 5

Celkem v kraji zahájilo činnost 197 investorů ze 30 zemí 1.5 Investice v regionu 1.5.1 Vývoj investic v kraji Průmyslové firmy Celkem v kraji zahájilo činnost 197 investorů ze 30 zemí Developeři Výzkum, vývoj hi- tech 6 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Úplný seznam oborů čítá 60 typů různých výrob 1.5.2 Oborová struktura investic Top 3 odvětví Úplný seznam oborů čítá 60 typů různých výrob Počty investorů v MSK dle odvětví 7 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

1.5.3 Geografická struktura investic Počty investorů v MSK dle regionů 8 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

2. Pozice strojírenství v kraji Tradiční odvětví s dlouhou historii v kraji a současným dynamickým rozvojem Strojírenství Součást image kraje a klíčový zaměstnavatel Odvětví s největšími zahraničními investicemi v kraji 9 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

3. Podpora strojírenství ze strany MSK 3.1 Prioritní oblasti Prioritní oblasti Příprava lidských zdrojů Podpora inovací Podpora MSSK Prostředky z EU Prostředky určené pro rozvoj klastru – 1,4 mil. Za roky 2006 - 2008 Centrum exelence IT4 Inovatios Moravskoslezské vědeckotechnické centrum 10 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Naplnění cílů projektů 3.2 Projekt forTech 2007- 2008 Projekt byl zahájen v únoru 2007. Momentálně je ukončena druhá etapa a připravuje se třetí etapa. Cíle projektu Změnit postoje cílových skupin (učitelé, vých. poradci, rodiče, žáci) k technickým oborům. Poskytnout cílovým skupinám informace o perspektivách technických oborů. V koordinaci s dalšími subjekty (ÚP, zaměstnavatelé, školy) zabezpečit dostatek kvalifikovaných prac. sil v technických oborech. Naplnění cílů projektů Meziročně došlo ke změně postojů k technickým oborům u cílových skupin. (Oslabila se vazba na špatné prac. podmínky, těžkou manuální práci. Naopak narostly asociace s vazbou na konkrétní obory – informatika, strojírenství, elektrotechnika a stavebnictví). Aktivity ForTechu zasáhly všechny cílové skupiny a podařilo se předat cílovým skupinám informace o technických oborech. Nejúčinnějším nástrojem komunikace byly Tech Dny, www portál a PR. V regionu vznikla ojedinělá platforma partnerů ForTech, která se společně podílí na realizaci projektu. U strojírenských oborů došlo meziročně k 5% navýšení přijatých studentů. 11 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

4. Závěr Moravskoslezský kraj zažívá rozvoj, který v historii nemá obdoby. Další rozvojové projekty, které ovlivní život v kraji, jsou připraveny. Strojírenství je prioritní odvětví kraje. Je významné jak svými historickými kořeny , tak i současným rozvojem. Podpora strojírenství ze strany kraje směřuje do 3 základních oblastí: - lidské zdroje - inovace - podpora MSSK jako klíčového reprezentanta oboru 12 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Děkuji za pozornost Mgr. Pavel Drobil pavel.drobil@kr-moravskoslezsky.cz www.paveldrobil.cz 12 Zpracoval: Mgr. Pavel Drobil, Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje