Kartografie – měřítko mapy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Podobnost Matematika – 9. ročník *.
Advertisements

* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Měření na mapách.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Výpočty s mapou Autor : Pavel Janečka.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
Matematika a její využití v geografii
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Měřítko mapy, plánu Matematika – 7. ročník
Poměr Výpočet vzdáleností
VY_42_INOVACE_396_MĚŘÍTKA MAP A PLÁNKŮ
Měřítko plánu a mapy Mgr. Petra Jelínková.
Mapa a buzola.
Cíl Start Cíl Start.
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Kartografie.
Procvičování – práce s mapou
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Poměr čísel a,b zapisujeme Poměr a : b můžeme zapsat ve tvaru zlomku
Měřítko plánu a mapy.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Slapové jevy Igor Dostal.
MAPY.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Poměr, měřítko SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj Anotace
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
AnotacePrezentace, která se zabývá celkovým opakováním poměru. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci opakují poměr. Speciální vzdělávací.
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Poměr Výpočet vzdáleností
Člověk a příroda Zeměpis Praktický zeměpis Měřítko mapy 4 VY_32_INOVACE_07 Sada 4 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
AnotacePrezentace, která se zabývá měřítkem mapy. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci přepočítávají měřítka. Speciální vzdělávací.
Půdy České republiky Igor Dostal.
Vzdělávací obor: Zeměpis Třída:VI. A Vyučující: Mgr
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
DRUHY MAP.
18.
S buzolou po Česku Autoři: Ondřej Bortník Tomáš Chytil Josef Dostál Lukáš Caletka.
Užití podobnosti v praxi Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_02_B_4_Užití podobnosti v praxi.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Napříč Evropou Matematicko- geografický projekt. Zadání úkolů 1. Podle daných indícií se pokuste zjistit a určit město, ve kterém se nacházíte 1. Podle.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R15_ Test-měřítko TEMA: Matematika 7.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
PODOBNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
Podobnost co už dovedeme
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Měřítko mapy, plánu Matematika 7. ročník
Obvody a obsahy 5. - určení z plánu
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Kartografie – měřítko mapy Igor Dostal

Obsah Druhy měřítek Délkové měřítko – příklady Měřítko mapy Druhy měřítek Délkové měřítko – příklady Plošné měřítko - příklady

Měřítko mapy Každá mapa má své určité měřítko, díky kterému lze vzdálenosti na mapě přepočítat na reálnou vzdálenost. Měřítko mapy udává poměr zmenšení délky měřené na mapě k délce ve skutečnosti (na elipsoidu). Víte, jak se nazývá kartografický obor zabývající se měřením na mapách?

Druhy měřítek číselná grafická 1:m úsečky se stejně velkými dílky

Délkové měřítko - příklady Zadání: 1. Na mapě ČR s měřítkem 1:3 000 000 je vzdálenost mezi Jihlavou a Libercem 5,3 cm. Kolik to činí ve skutečnosti? 2. Skutečná vzdušná vzdálenost z Uherského Hradiště do Brna je 75 km. Kolik to činí na mapě s měřítkem 1:1 500 000? 3. Americká města Chicago a Denver jsou na mapě s daným měřítkem vzdálena 3 cm. Skutečná vzdálenost těchto měst je 1 500 km. Určete měřítko mapy.

Délkové měřítko - příklady Řešení: 1. měřítko 1:3 000 000 1 cm na mapě odpovídá 30 km ve skutečnosti, tzn. 5,3 cm … 159 km Skutečná vzdálenost Jihlavy a Liberce je 159 km. 2. Měřítko 1:1 500 000 1 cm na mapě odpovídá 15 km ve skutečnosti, tzn. 75 km … 5 cm Uherské Hradiště je od Brna na této mapě vzdáleno 5 cm. 3. 3 cm … 1 500 km 1 cm na mapě odpovídá 500 km ve skutečnosti Měřítko této mapy je tedy 1:50 000 000.

Plošné měřítko - příklady Zadání: 1. Na mapě s měřítkem 1:500 000 je zobrazeno jezero o ploše 4 cm². Jakou rozlohu má toto jezero ve skutečnosti? Řešení: 1 cm na mapě odpovídá 5 km ve skutečnosti 1 cm² na mapě odpovídá 25 km² ve skutečnosti, tzn. 4 cm² odpovídá 100 km² Skutečná rozloha daného jezera je 100 km².

Plošné měřítko - příklady Zadání: 2. Ve skutečnosti má přehrada rozlohu 24 km². Kolik to činí na mapě s měřítkem 1:200 000? Řešení: 1 cm na mapě odpovídá 2 km ve skutečnosti 1 cm² na mapě odpovídá 4 km² ve skutečnosti, tzn. 24 km² odpovídá 6 cm² Na mapě s daným měřítkem zabírá přehrada plochu 6 cm².

Plošné měřítko - příklady Zadání: 3. Určete měřítko mapy, na které zaujímá přírodní rezervace 12 cm². Skutečná rozloha této rezervace pak je 108 km². Řešení: 12 cm² na mapě odpovídá 108 km² ve skutečnosti 1 cm² na mapě odpovídá 9 km² ve skutečnosti 1 cm na mapě odpovídají 3 km ve skutečnosti Měřítko této mapy je tedy 1:300 000.

Seznam použitých zdrojů ŠÁRA Pavel [odpovědný red.]. Školní atlas Česká Republika a Evropa. Vizovice: SHOCart, 2005. ISBN 978- 807-2242-474. Školní atlas světa. Redaktor Pavel Šára. Vizovice: SHOCart, 2004, 112 s. Školní program. ISBN 80-722-4031- 5. Použity kliparty z MS PowerPoint.