Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paměť v počítači.
Advertisements

Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Pevné disky-rozhraní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Tato prezentace byla vytvořena
Informatika a výpočetní technika
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_143_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
SOLID STATE DISK - SSD.
Paměti RAM. 2 jsou určeny pro zápis i pro čtení dat. Jedná se o paměti, které jsou energeticky závislé. Z hlediska stavu informace v paměťové buňce jsou.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Paměťová média.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Paměti.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A14 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vnitřní paměti a jejich rozdělení. 2 Vnitřní paměti jsou ty, které jsou umístěny na základní desce mikropočítače nebo počítače. Vnitřní paměti se vyrábějí.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
Ondřej Šebesta. – Ka – Přístupová …... – přístupová rychlost – S /d – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A18 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Informatika - Paměti, ROM, RAM akademický rok 2013/2014
Architektura počítače
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika vnější paměti – paměťové karty, usb disky, ssd
Ondřej Šebesta. – Kapacita – přístupová doba – přístupová rychlost – Statičnost/dynamičnost – Energetická závislost – Přístup k paměti – Spolehlivost.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
2.2 Flash paměti. princip  podle způsobu zapojení paměťových buněk i principu jejich práce rozlišujeme mžikové paměti typu NAND  karty, USB disky, SSD.
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
P EVNÝ DISK Tereza Biskupová. * zkratka HDD, anglicky H ard D isk D rive *Harddisk je hlavní záznamové medium uvnitř počítače *Jsou na něm uložena všechna.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
VY_32_INOVACE_56_Pevný_disk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pevné disky Vít Polášek
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Využití v praxi operační paměti RAM
Paměť RAM.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Správa disků
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Paměti OB21-OP-EL-ELZ-MAR-U Ing. Josef Martinák ml.

Základní pojmy Uchovávají programy a data Uchovávají programy a data Dělíme na vnitřní a vnější Dělíme na vnitřní a vnější vnitřní (interní, operační) paměti: osazené většinou na základní desce. Bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. vnitřní (interní, operační) paměti: osazené většinou na základní desce. Bývají realizovány pomocí polovodičových součástek. Jsou do nich zaváděny právě spouštěné programy (nebo alespoň jejich části) a data, se kterými pracují. vnější (externí) paměti: realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média v podobě disků či magnetofonových pásek. Záznam do externích pamětí se provádí většinou na magnetickém nebo optickém principu. Slouží pro dlouhodobé uchování informací, přenos a zálohování dat. vnější (externí) paměti: realizované většinou za pomoci zařízení používajících výměnná média v podobě disků či magnetofonových pásek. Záznam do externích pamětí se provádí většinou na magnetickém nebo optickém principu. Slouží pro dlouhodobé uchování informací, přenos a zálohování dat. Cache paměti Cache paměti

Základní parametry pamětí kapacita: množství informací, které je možné do paměti uložit kapacita: množství informací, které je možné do paměti uložit přístupová doba: doba, kterou je nutné čekat od zadání požadavku, než paměť zpřístupní požadovanou informaci přístupová doba: doba, kterou je nutné čekat od zadání požadavku, než paměť zpřístupní požadovanou informaci přenosová rychlost: množství dat, které lze z paměti přečíst (do ní zapsat) za jednotku času přenosová rychlost: množství dat, které lze z paměti přečíst (do ní zapsat) za jednotku času statičnost / dynamičnost: statické paměti: uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí dynamické paměti: zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení. Informace v takových pamětech je nutné tedy neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě. statičnost / dynamičnost: statické paměti: uchovávají informaci po celou dobu, kdy je paměť připojena ke zdroji elektrického napětí dynamické paměti: zapsanou informaci mají tendenci ztrácet i v době, kdy jsou připojeny k napájení. Informace v takových pamětech je nutné tedy neustále periodicky oživovat, aby nedošlo k jejich ztrátě.

Základní parametry pamětí destruktivnost při čtení: destruktivní při čtení: přečtení informace z paměti vede ke ztrátě této informace. Přečtená informace musí být následně po přečtení opět do paměti zapsána. nedestruktivní při čtení: přečtení informace žádným negativním způsobem tuto informaci neovlivní. destruktivnost při čtení: destruktivní při čtení: přečtení informace z paměti vede ke ztrátě této informace. Přečtená informace musí být následně po přečtení opět do paměti zapsána. nedestruktivní při čtení: přečtení informace žádným negativním způsobem tuto informaci neovlivní. energetická závislost: energeticky závislé: paměti, které uložené informace po odpojení od zdroje napájení ztrácejí energeticky nezávislé: paměti, které uchovávají informace i po dobu, kdy nejsou připojeny ke zdroji elektrického napájení. energetická závislost: energeticky závislé: paměti, které uložené informace po odpojení od zdroje napájení ztrácejí energeticky nezávislé: paměti, které uchovávají informace i po dobu, kdy nejsou připojeny ke zdroji elektrického napájení.

Základní parametry pamětí přístup sekvenční: před zpřístupněním informace z paměti je nutné přečíst všechny předcházející informace přístup sekvenční: před zpřístupněním informace z paměti je nutné přečíst všechny předcházející informace přímý: je možné zpřístupnit přímo požadovanou informaci přímý: je možné zpřístupnit přímo požadovanou informaci spolehlivost: střední doba mezi dvěma poruchami paměti spolehlivost: střední doba mezi dvěma poruchami paměti cena za bit: cena, kterou je nutno zaplatit za jeden bit paměti cena za bit: cena, kterou je nutno zaplatit za jeden bit paměti

Srovnání parametrů pamětí

SSD Solid-state drive (zkratka SSD) typ datového média, které ukládá data na flash paměť. Solid-state drive (zkratka SSD) typ datového média, které ukládá data na flash paměť. Flash paměť (nebo jen flash) je nevolatilní (semipermanentní) elektricky programovatelná (zapisovatelná) paměť s libovolným přístupem. Flash paměť (nebo jen flash) je nevolatilní (semipermanentní) elektricky programovatelná (zapisovatelná) paměť s libovolným přístupem. Flash paměť se kromě SSD používá u paměťových karet a flash disků. Flash paměť se kromě SSD používá u paměťových karet a flash disků.

SSD Díky rozvoji flash pamětí a jejich parametrům se začalo uvažovat o nahrazení běžných HDD s magnetickým zápisem Solid State disky. Díky rozvoji flash pamětí a jejich parametrům se začalo uvažovat o nahrazení běžných HDD s magnetickým zápisem Solid State disky.

SSD Výhody SSD – nemají pohyblivé části (jsou naprosto nehlučné), nižší čas na alokaci dat (výrazně nižší přístupové doby), dosahují vyšších přenosových rychlostí, mají nižší hmotnost a výrazně nižší spotřebu elektrické energie, jsou odolnější proti otřesům a nárazům. Výhody SSD – nemají pohyblivé části (jsou naprosto nehlučné), nižší čas na alokaci dat (výrazně nižší přístupové doby), dosahují vyšších přenosových rychlostí, mají nižší hmotnost a výrazně nižší spotřebu elektrické energie, jsou odolnější proti otřesům a nárazům. Tyto parametry je předurčují k použití do notebooků, netbooků, PDA a podobných zařízeních, kde spotřeba a hmotnost hraje velkou roli. Tyto parametry je předurčují k použití do notebooků, netbooků, PDA a podobných zařízeních, kde spotřeba a hmotnost hraje velkou roli.

SSD Nevýhody SSD – omezená životnost (daná maximálním počtem zápisů do jednoho místa), operační systémy zatím nejsou schopny naplno využít jejich schopností (přistupují k nim jako k běžným HDD čímž degradují jejich výkon) Nevýhody SSD – omezená životnost (daná maximálním počtem zápisů do jednoho místa), operační systémy zatím nejsou schopny naplno využít jejich schopností (přistupují k nim jako k běžným HDD čímž degradují jejich výkon) Díky těmto nevýhodám a stále ještě velkému rozdílu v poměru výkon/cena oproti klasickým HDD je zatím úplné nahrazení nereálné Díky těmto nevýhodám a stále ještě velkému rozdílu v poměru výkon/cena oproti klasickým HDD je zatím úplné nahrazení nereálné

Použitá literatura TEXTY TEXTY