Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Ing. Miroslav Pivovarčík, MBA
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Rozmisťování, propouštění a penzionování pracovníků
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Úvodní pojmy Mobilita – typy a kritéria 3. Uvolňování pracovníků
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Hodnocení škol a školských zařízení
Personální informační systém
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PERSONALISTIKA Všechno v mém životě souvisí AC Education.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Struktura personální směrnice
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Personální management
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Zaměstnanecký benefit
Návrh struktury personálního spisu
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Moderní personalistika DS 2009/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Personální plánování.
Návrh struktury personálního spisu
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
PÉČE O PRACOVNÍKY.
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
NAUKA O PODNIKU I Odměňování práce.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Zaměstnanecký benefit
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Benefity.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Transkript prezentace:

Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa

Cíle personální funkce Obsahem personální funkce je problematika lidských zdrojů podniku Cílem řízení lidských zdrojů je zabezpečení potřebné kvantitativní stránky lidských zdrojů (počet, struktura a formální kvalifikace zaměstnanců) zabezpečení kvalitativní stránky (výkonnost, tvořivost, motivace a identifikace zaměstnanců s cíli podniku).

Obsah personální funkce A. Personální agenda v podniku B. Pracovně-právní agenda C. Budování kariéry a systémy vzdělávání D. Hodnocení pracovníků E. Mzdový a sociální systém.

A. Personální agenda Plánování počtu a struktury pracovníků: předpovídání potřeb pracovních sil (poptávky) analýza zdrojů pracovních sil (nabídky) zpracování plánu pracovníků (slaďování nabídky a poptávky) Získávání a výběr pracovníků definování požadavků hledání uchazečů výběr uchazečů.

A.1 Plánování lidských zdrojů Hlavní cíle plánování lidských zdrojů: získávání a udržování potřebného počtu pracovníků v potřebné kvalifikační struktuře předvídání a předcházení problémům souvisejícím s potencionálním přebytkem nebo nedostatkem pracovních sil snižování závislosti na vnějších zdrojích, a to zejména u klíčových profesí, které jsou na trhu pracovní síly nedostatkové Procesy plánování lidských zdrojů: předpovídání potřeb pracovních sil (poptávky) analýza zdrojů pracovních sil (nabídky) zpracování plánu pracovníků (slaďování nabídky a poptávky).

A.2 Získávání a výběr pracovníků Hlavní typy procesů: definování požadavků hledání uchazečů výběr uchazečů Definování požadavků: pro pracovní místo, které má být obsazeno, jsou definovány požadavky, např. tělesné vlastnosti, kvalifikaci, schopnosti, motivaci, emocionální vlastnosti Hledání uchazečů (hlavní formy): inzerce, využívání služeb zprostředkovatelských agentur, využívání služeb poradenských organizací, spolupráce s úřady práce Výběr uchazečů – zpravidla na základě návrhu výběrové komise.

B. Pracovně-právní agenda Předmětem pracovně-právní agendy je: realizace právních a dalších úkonů souvisejících s uzavíráním, průběhem, změnou a ukončováním pracovně-právních vztahů plnění povinností, které má zaměstnavatel ve vztahu k příslušným státním orgánům.

B. Průběh pracovně právních vztahů Typy pracovně právních vztahů – zejména: pracovní poměr, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr Hlavní typy procesů: uzavírání pracovního vztahu průběh pracovního vztahu (prac. doba, dovolená, prac. kázeň) změny a ukončení pracovního vztahu Základním dokumentem je pracovní řád.

C. Budování kariéry a systémy vzdělávání Cíl: aktivní přístup k péči o zaměstnance – dosažení potřebné kvality zaměstnanců Řízení kariéry: plány osobního rozvoje pro vybrané skupiny zaměstnanců Systémy vzdělávání: analýza a definování potřeb vzdělávání stanovení forem a metod vzdělávání realizace vzdělávacích programů vyhodnocení efektivnosti vzdělávání.

C.1 Řízení kariéry Plány osobního rozvoje: jejich účelem je soustředit pozornost na takový rozvoj, který je potřebný pro zlepšení výkonu na stávajícím pracovním místě a na vytváření předpokladů pro povýšení daného pracovníka, resp. jeho převedení na pracovní místo vyžadující jinou, zpravidla vyšší kvalifikaci Obsah plánů osobního rozvoje: přehled aktivit zahrnujících různé formy vzdělávání, koučování, stáže v rámci podniku i mimo podnik, rozšiřování odpovědnosti apod. Organizační prvky plánů osobního rozvoje: pro které skupiny pracovníků se sestavují? kdo plány sestavuje (např. přímý nadřízený s metodickou pomocí person. útvaru).

C.2 Systémy vzdělávání Tři hlavní směry: zvyšování kvalifikace, rekvalifikace (přeškolování), manažerský trénink a koučink Fáze vzdělávacích procesů: analýza a definování potřeb vzdělávání, stanovení forem a metod vzdělávání, realizace vzdělávacích programů, vyhodnocení efektivnosti vzdělávání Formy a metody vzdělávání: vzdělávání na pracovišti, vzdělávání mimo pracoviště (školy nebo vzdělávací instituce), kombinace (instruktáže, pověření úkolem, realizace projektů atd.).

D. Hodnocení pracovníků Systém hodnocení: určení zásad a kritérií hodnocení pracovního výkonu a chování určení hodnotících pracovníků forma hodnocení (pohovor, dotazník …) využití výsledků hodnocení – zejména: přiznání nadstavbové složky mzdy přeřazení do jiné mzdové třídy poskytování zaměstnaneckých výhod sjednání jiného druhu práce...

E. Mzdový a sociální systém Účelem mzdového systému je poskytnout vnitřně vyváženou bázi pro motivování a odměňování zaměstnanců. Záměrem je podpořit cíle podniku formou vnitřně spravedlivé a navenek konkurenceschopné politiky odměňování Sociální systém se realizuje na základě obecně závazných předpisů i na základě vlastní iniciativy, s cílem zvyšovat motivaci a loajalitu zaměstnanců a posilovat pozitivní image podniku.

E.1 Mzdový systém Je definován vnitřním mzdovým předpisem Obsahuje zejména: určení základní složky mzdy pro různé kategorie pracovníků určení forem nadstavbových složek mzdy pro různé kategorie pracovníků a kritérií pro výpočet těchto složek (podíly na zisku, prémie, odměny, mimořádné odměny atd.).

E.2 Sociální systém (zaměstnanecké výhody) Obecné zaměstnanecké výhody – např.: příspěvek na stravování a zajišťování možnosti stravování v podnikové jídelně nebo podnikových kantýnách realizace vlastních kulturních, rekreačních a sportovních aktivit, nebo poskytování příspěvků na akce realizované externími subjekty. pomoc v tíživých životních situacích prostřednictvím poskytování bezúročných půjček, nenávratných půjček a právní pomoci Výhody týkající se vybraných skupin – např.: využití služebního vozidla pro osobní využití akciové opce mobilní telefon …