Opakovače a mosty Lenka Břenková 4.Z1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické prostředky počítačových sítí
Advertisements

Síťové prvky.
LOKÁLNÍ POČÍTAČOVÉ SÍTĚ
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.
Připojení k internetu.
Síťové karty, parametry
Informatika Počítačové sítě.
Fyzická topologie sítí
Počítačové sítě.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet VI. - Twisted-Pair-Ethernet.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
PC SÍTĚ I.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
Návrh počítačové sítě malé firmy
Vysvětlit způsob zapojení sítě peer to peer a sítě klient–server - pojmy LAN a WAN - znát základní technické díly, nutné pro výstavbu sítě (síťová karta,
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Linková (spojová) vrstva
Ethernet Ethernet je jeden z typů lokálních sítí, který realizuje vrstvu síťového rozhraní využívá topologii sběrnice, což znamená že sdílené médium, kde.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí Maturitní téma č.6.
Aktivní prvky pracující na síťové vrstvě. směrovač „chytrý“ přepínač Síťová vrstva: zařízení pracují podobně jako předešlá, pouze s tím rozdílem, že využívají.
Síťová karta Network Interface Controller MAC adresa Konektory
Síťové prvky.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
Firewall.
Topologie lokálních sítí Ing. Zdeněk Votruba Topologie sítí LAN (způsob, jakým jsou jednotlivé stanice mezi sebou propojeny) V současné době se používají.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Aktivní prvky pracující na linkové vrstvě. můstek přepínač Zařízení pracující na této vrstvě využívají schopnost učit se MAC adresy uzlů v různých segmentech.
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Počítačové sítě Základní prvky
Aktivní prvky pracující na fyzické vrstvě. opakovač převodník rozbočovač Prvky na této vrstvě pracují pouze se signálem na síti. Přijatý signál, který.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_170_IT9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orientace v principech, možnostech a praktickém využití počítačových sítí.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Počítačové sítě Základní pojmy.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Internet.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
Počítačové sítě Katharina Kočí.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_02.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1 Počítačové sítě I 9. Internetworking Miroslav Spousta, 2005,
VY_32_INOVACE_8_10_Počítačové sítě
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_14
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Počítačové sítě.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I.
Počítačové sítě.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
P čítačové siete Lokálne počítačové siete (LAN)
Transkript prezentace:

Opakovače a mosty Lenka Břenková 4.Z1

Funkce opakovače - schéma Obsah Síťový Hardware - schéma Opakovače Funkce opakovače Funkce opakovače - schéma Typy opakovače Instalace opakovače Mosty Funkční schéma mostu Lokální sítě Funkce mostů Směrovací tabulka Algorimy Zdroj informací

Síťový Hardware - schéma

Opakovače jsou obousměrný číslicový zesilovač slouží k propojení dvou částí lokální sítě, pracující s různými kabely podle jednotlivých vrstev OSI Modelu, opakovač pracuje v nejnižší, tj. fyzické vrstvě OSI Modelu

Funkce opakovače používáme jej jako prostředek pro zvětšení vzdálenosti, jíž jsme schopni lokální sítí obsáhnout nejedná se o propojení dvou různých lokálních sítí, ale o tvorbu jedné větší lokální sítě z menší sítě v případě Ethernetu můžeme propojit segment pracující s tenkým koaxiálním kabelem (10BASE2) se segmentem s tlustým koaxiálním kabelem (10BASE5)

Funkce opakovače - schéma

Typy opakovače existují také opakovače s více porty (tzv. multi-port repeaters) porty umožňují současné připojení více ethernetovských segmentů příkladem je opakovač tzv. 10 BASE-T rozbočovač

Instalace opakovače při instalaci nesmí dojít ke vzniku uzavřených smyček v tom případě by v opakovačích znovu a znovu obnovovaná data neustále kroužila takto vytvořenou smyčkou - dokonce v obou směrech důsledkem by došlo k „zahlcení“ sítě - tzv. datové bouře - data storm

Mosty pracují na rozdíl od opakovačů na zcela jiném principu jsou používány pro spojení dvou různých lokálních sítí, tj. ve fyzické a linkové vrstvě jsou zařízení, které jsou součástí obou sítí, z nichž obsahují části, kterými se tyto sítě liší

Funkční schéma mostu

Lokální sítě přes mosty neprojdou všechny data, ale pouze ta, která jsou určena stanicím nacházejícím se na druhé straně mostu potom lokální data zůstanou lokální a nepřekáží v jiných částech sítě

Funkce mostu most přijme data z lokálních sítí, uloží je do pomocné vyrovnávací paměti, prozkoumá a rozhodne, zda je má ignorovat, nebo doslat do druhé sítě pracuje na líti LAN 1 i LAN 2 nezávisle je v podstatě pouze další šíťovou stanicí vystupuje jako jakási přestupní komora, v níž se mohou přenášena data vyhnout

Směrovací tabulky - schéma

Algoritmy mosty umožňují při spojování lokálních sítí vytváření více násobných cest tyto cesty jsou ošetřeny speciálními algoritmy, např. Spanning Tree Algorithm umožňují mostu rozhodnout, zda má data propustit, či jde o data, která mají projít jiným mostem tak lze vytvořit síťovou topologii se záložními mosty, které převezmou funkci základního mostu

Zdroj informací www.centrum.cz www.seznam.cz www.atlas.cz