SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sudokopytníci (Artiodactyla)
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Řád: SUDOKOPYTNÍCI.
Velbloud Dvouhrbý.
Medvědi.
Prase divoké Latinský název tohoto zvířete je Sus scrofa
Hroch obojživelný Tereza Thérová.
Předmět a očekávaný výstup
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Sudokopytníci.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ
Anakonda Velká.
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Tropický deštný les SAVCI.
ANTARKTIDA.
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
VY_32_INOVACE_Př – ž 6., 7.20 Anotace: Prezentace charakterizuje rozdíly mezi sudokopytníky a lichokopytníky. Podle obrázků popisuje jednotlivé zástupce.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
PTÁCI.
CHOBOTNATCI - největší suchozemští savci
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Psovité šelmy.
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
CHOBOTNATCI Adéla Kohoutová 3.G.
KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_sudokopytníci(nepřežvýkavci)  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
SUDOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Hmotnost těla opírají o dva prsty - třetí a čtvrtý. Prsty zakončeny rohovitými kopýtky. Většinou býložravci. 2 skupiny:
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVÍ OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SUDOKOPYTNÍCI? od sudého počtu funkčních prstů osa končetiny prochází mezi prsty Autorem materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Jitka Marečková Název: VY_32_INOVACE_14C_16_Savci _Sudokopytníci_nepřežvýkaví.
Zoo Praha - Hadi
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Klokani.
Živočichové u vody 3. ročník.
zpracovaný v rámci projektu
Anotace – Sudokopytníci
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Lenka Hrnčířová
VY_32_INOVACE_04-39 Ročník: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Sudokopytníci Michaela Pekařová; 3.B.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Běžci.
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
PLACENTÁLOVÉ SUDOKOPYTNÍCI.
Zoologická zahrada U kasy najdete občerstvení (k za koupení je např. párek v rohlíku) Cena zoo: dítě (do 15ti let) 120kč dospělí 180kč vyrobili:
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_Opak_Sudo_a_lichokopytnIci
Transkript prezentace:

SUDOKOPYTNÍCI asi 190 druhů opírají se o dva prsty, třetí a čtvrtý ostatní prsty zakrněly nebo úplně vymizely jestliže je vyvinut druhý a pátý prst, zvíře na ně nenašlapuje – jsou posunuty nahoru (kromě hrochů)

SUDOKOPYTNÍCI první prst (palec) chybí většinou býložravci (výjimky) dva podřády nepřežvýkavci přežvýkavci

SUDOKOPYTNÍCI Nepřežvýkavci jednoduchý žaludek chlup úplný mohutné prohnuté trojhranné špičáky přítomny i řezáky, zuby třenové a stoličky

SUDOKOPYTNÍCI ZÁSTUPCI: Prase divoké vyšší než prase domácí šedočerné tmavé zbarvení „černá zvěř“ bachyně (3 – 12 pruhovaných selat)

SUDOKOPYTNÍCI za noc desítky kilometrů dokážou přeplavat mohutný říční tok při hledání potravy – čich všežravec dospělí samci dorůstají 120 - 180 cm hmotnost 50 - 90 kg Ve Francii byl v roce 1999 zastřelen samec vážící celých 277 kg.

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI aktivní zejména v noci den tráví většinou odpočinkem vyhýbají se přítomnosti člověka žijí obvykle ve skupinách, které průměrně čítají 20, vzácně až 50 jedinců Jsou schopni vyvinout rychlost 48 km/h

SUDOKOPYTNÍCI Rozšíření

SUDOKOPYTNÍCI nejrozšířenější zástupce celé své čeledi patří – a to díky zásahu člověka - i mezi nejrozšířenější pozemské savce rozšíření se v průběhu staletí značně měnilo a v mnoha oblastech, kde byl dříve běžný (Dánsko, Egypt, Irsko, Norsko), byl vyhuben do některých byl naopak zavlečen a hojně se zde vyskytuje dodnes

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI většinu času ponořený do vody hmotnost až 3 tuny 2) Hroch obojživelný většinu času ponořený do vody hmotnost až 3 tuny mezi prsty krátké plovací blány ušní boltce a nosní otvory uzavíratelné Oči a nozdry na vrcholku hlavy

SUDOKOPYTNÍCI obrovské špičáky v dolní čelisti přeměněné v kly – až 70 cm býložravec v noci spásají porost na březích během jedné noci hroch ujde zhruba 10 km a sežere zhruba 40 - 60 kg potravy, což je při jeho váze relativně malé množství.

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI Hroší kůže je velmi citlivá na sluneční záření, proto vylučuje načervenalý mazlavý sliz, který pohlcuje UV záření a zároveň zabraňuje šíření bakteriální infekce. Díky červené barvě tohoto slizu se říká, že hroši potí krev.

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI Při vyschnutí dosahuje hroší kůže extrémní tvrdosti, proto se dříve využívala k broušení diamantů. Jeho „zívání“ je vypouštění přebytečných plynů vznikajících při trávení rostlinné potravy v žaludku.

SUDOKOPYTNÍCI nejraději se pohybuje ve vodě zhruba metr hluboké, vykukují pouze oči a nozdry dokáže výborně plavat (uplave až 30 km) je schopen se potopit na 5 minut, v extrémním případě se může potopit až na deset minut na souši se hroch také dovede pohybovat poměrně rychle (až 30 km/h)

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI velikost se udává do 460 cm váha samce se pohybuje mezi 1500 a 3200 kg samice váží do 1500 kg délka ocasu 35 - 50 cm hroši se v zajetí dožívají zhruba 45 let, nejstarší známý hroch se dožil 59 let

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI Žije v Africe poblíž řek, sladkovodních jezer zhruba do dvou tisíc metrů nad mořem. Dříve býval rozšířen prakticky po celé Africe, jižní Evropě a podle Bible i u řeky Jordán. Hroši žijí v symbióze s kaprovitou rybou Labeo velifer, která se přisává na hroší kůži a zbavuje ho tak ektoparazitů, ryba se odsává až když hroch opouští vodu.

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI

SUDOKOPYTNÍCI Hroch obojživelný je považován za jedno z nejnebezpečnějších afrických zvířat. Samci, nebo samice s mláďaty jsou velmi agresivní a bez varování útočí prakticky na jakéhokoliv vetřelce v jejich teritoriu.