domácí psi využívají lidi jako nástroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
KOMUNIKACE U PSOVITÝCH
Interpretace neuměleckého textu Popis, charakteristika I.
PES PŘÍTEL ČLOVĚKA…….A ČLOVĚK PŘÍTEL PSA LEDEN 2012 – KVĚTEN 2012.
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Naše zvolená průřezová témata
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
PŘEDKOVÉ ČLOVĚKA A JEJICH CHOVÁNÍ Předmět : Evoluční psychologie Vypracovala : Magdalena Nedvědová.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Proč psi někdy napadnou svého pána aneb – jak jsme zdegenerovali vlky aneb – jak člověk, komik této planety, utváří přírodu k obrazu svému.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Podle knihy Dobráci od přírody – Frans de Waal
Zvířata – Síla myšlení Zuzana Gissyová.
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
VÝSTUPNÍ HODNOCENÍ PRO ŽÁKY ZÁKLADNÍCH ŠKOL PhDr. Jana Nováčková Společnost pro mozkově kompatibilní vzdělávání
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: střední Afrika Doba vzniku: starověk Původní využití: lovecký pes Využití dnes: společník Průměrná délka života: 12 let Další.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Hlasová komunikace psů a vlků
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Curieová Sklodowská Marie
Historie je největší domestikovaná šelma a nejstarší domestikované zvíře vůbec, provázející člověka minimálně 14 tisíc let obecně se předpokládá, že se.
Etologie – chování živočichů
VY_32_INOVACE_PŘ.4.02-domácí zvířata-PREZENTACE
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/

Etapy vývoje člověka - křížovka
Pes domácí je potomkem vlka.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Reintegrace žáků s chronickým onemocněním zpět do škol projekt TIMSIS Action Comenius 2.1 Action Comenius 2.1 Doba trvání projektu: 3 roky Doba trvání.
- Hravost je jedním z důležitých předpokladů, jak se něčemu naučit - Zvídavému chování se odborně říká explorační – aktivní vyhledávání a zkoumání nových.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
CHOVANÍ ŽIVOČICHOVÉ Veronika Straková. PSY:  Pes je savec-původně masožravec, kvůli lidem všežravec  Šelma psovitá  Domestikovaný druh  Říše: živočichové.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
UČENÍ.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ: GESTALT PSYCHOLOGIE, TEORIE PROSTORU PROBLÉMU EXPERTI ROZHODOVÁNÍ: HEURISTIKY, TEORIE PODPORY, TEORIE UŽITKU CHYBY V ROZHODOVÁNÍ Řešení.
Zvířecí motivace ke hře Dagmar Stromšíková, 1. ročník, 2016.
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Pes domácí Prezentace o psech.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Inteligence,tvořivost, paměť
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Jak si můžeme být jisti, že Alex chápe popisky v jeho repertoáru?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Podmínky učení.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_10
Násilná osoba aneb co s ní
Psychologie dospělých
Poznávací schopnosti , vnímání - zrakové, sluchové
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
Etologie.
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Transkript prezentace:

domácí psi využívají lidi jako nástroje. Klára Večerková, psychologie, 1.ročník.

Soužití lidí a psů Celý svět Jaké dovednosti? Srovnávací experimenty (vlci, psi a lišky) Učení z chování lidí – domestikace Změny sociálního chování, ale i kognitivních schopností

Jak se ze psů stali nejlepší přátelé člověka? První společníci – 12 000-14 000 Neoblíbenější společníci – děti Odloučení – deprese a úzkost USA 10mil dolarů/rok Jak mezidruhový vztah vznikal? Genetika – vlci Dnešní lidé = pravěcí lidé => vlci -> psi X pronásledování vlků, zbraně, hierarchie? Jak se psi v obávaných vlků vyvinuli? Pochopení – změny během domestikace

Mají psi neobvyklé schopnosti k řešení problémů? Výzkumy – poznávací schopnosti psů a jiných zvířat – vztah lidí a psů 1998 USA, Maďarsko – nezávisle stejný závěr Potrava – neprůhledná nádoba – kde je? Signály – pomoc Bez opakování – první pokus =>využívání lidských signálů k učení se novým věcem X čich – kontrolní situace – bez lidských signálů – více chyb Specifická psí vlastnost? – primáti Šimpanzi – tucty pokusů, žádná generalizace, pohyb X statika Pes – čte signály – chování v různých situacích

Domestikace a kognitivní dovednosti psů Čtení lidských signálů – domestikace nebo dědičnost? Vlci – spolupráce při lovu – čtení signálů smečky, oběti USA – 7 vlků + 7 psů (pod kterou nádobou je potrava?) Vlci – volně v rezervaci – každodenní kontakt s lidmi, jako štěňata u lidí Vlci signály lidí nevyužívali X psi Maďarsko – vlci, kteří žili s lidmi => stejný kontakt s lidmi jako psi, se kterými byli srovnáváni – stejný výsledek

Domestikace a kognitivní dovednosti psů Využívání lidí k řešení problémů, na které sami nestačí (psi X vlci) Překážka mezi potravou – naučili se, jak odstranit Nový úkol – nešla odstranit => vlci – nové strategie X psi se vzdali, přiblížili k výzkumníkovi, koukali na něho a vyštěkávali  - využívali lidi, aby získali, co chtějí =>tato schopnost se vyvinula během domestikace

Domestikace a kognitivní dovednosti psů Získávají psi tyti schopnosti dlouhodobým kontaktem s lidmi? => dovednosti štěňat dramaticky rostou, jak vyrůstají Štěňata X dospělí psi (opět pod kterou miskou je potrava) Štěňata, která vyrůstala v kotci X v rodině Různě stará štěňata Stejné výsledky => zavrženo

Shrnutí Lidé + psi = starobylý a neobvyklý mezidruhový vztah Zájem vědců – jak spolu začali žít? Schopnost psů řešit problémy – předmět výzkumů Schopnost číst lidské signály Srovnání se šimpanzi = > neobvyklá schopnost u zvířat Srovnání s vlky => schopnost není typická pro psovité šelmy, ani není dědičná Štěňata => nevyvíjí se kontaktem s lidmi => neobvyklé schopnosti psů jsou důležitým předpokladem soužití psů a lidí

Děkuji za pozornost 