Ateroskleróza.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lněné semínko, jak ho možná neznáte
Advertisements

CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
Tuky ve stravování dětí
LIPIDY.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Hypolipidemika.
Poruchy metabolismu lipoproteinů
Pracovní podklady z přednášky pro 3. ročník
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HOBITI.
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Tělní tekutiny.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Abdominální tuk a metabolické riziko
KARDIOVASKULÁRNÍ CHOROBY A ATEROSKLERÓZA
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ATEROSKLERÓZA A INFARKT MYOKARDU. ONEMOCNÉNÍ CÉV Dělení podle patogeneze - Degenerativní - Zánětlivé - Mechanické - Funkční Dělení podle patogeneze -
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
2. část. TROMBOGENICITA Tendence ke zvýšené trombogenicitě hyperkoagulaci Hypercholesterolémie doprovázená hypertriglyceridémií zvyšuje riziko. ??? S.
Rizikové faktory Patogeneze AS
Superfoods superpotraviny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Pohyb a ICHS Matouš M. Klinika tělovýchovného lékařství Univerzita Karlova 2. lékařská fakulta Fakultní nemocnice v Praze – Motole.
Ateroskleróza.
ATEROSKLEROZA.
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
TUKY (LIPIDY).
Principy zdravé výživy
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Úloha alkoholických nápojů v prevenci srdečněcévních nemocí
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Atherosklerosa Jitka Pokorná.
Lipidy obecný popis.
Prevence metabolického syndromu
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
= přeměna látek a energií
Maso a masné výrobky Dodatky.
Ischemická choroba srdeční
Ischemická choroba srdeční I
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Ateroskleróza

Ateroskleróza (kornatění tepen) - usazování cholesterolu v cévách na podkladě poškození cévní stěny - tvorba tukového, ateromového, vazivového plátu - zúžení tepny a rozvoj ischemie

ENDOTEL LUMEN MONOCYT VĚTŠINA MONOCYTŮ NEADHERUJE OX - LDL LDL

VCAM ICAM SELECTIN ENDOTEL LDL OX–LDL PĚNOVÁ BUŇKA

LUMEN ENDOTEL ENDOTEL Oxidovaný LDL (OX-LDL) LDL MONOCYT MAKROFÁG PĚNOVÁ BUŇKA

Maturaci monocytu akcelerují chemotaktické molekuly MCP a MCSF produkované - endoteliální buňkou (MCP) - vlastním monocytem (MCSF)

Léze mají vysoký obsah - intracelulárně a extracelulárně umístěných lipidů - vysoký počet makrofágů

prasklá léze obnažuje subendoteliální kolagenní strukturu následuje zachycení několika trombocytů klinická komplikace obturováním lumen

RIZIKOVÉ FAKTORY NEOVLIVNITELNÉ: genetická zátěž věk pohlaví hyperlipoproteinémie (dyslipidémie) hypertenze inzulínová rezistence kouření

Etiopatogenetické faktory aterosklerózy   podmíněné geneticky + prostředím ·      kouření: kyslíkové radikály, hyperfibrinogenémie,  reaktivita trombocytů, polycytémie ·      inzulinová rezistence a hyperinzulinémie (růstový faktor) ·      hypertenze (permeabilita, remodealce, dherence, angiotenzin II) ·      hyperlipoproteinémie: cholesterol ( LDL, HDL) ·      lipoprotein(a): částice podobná LDL, navíc obsahuje strukturu inhibující fibrinolýzu a ovlivňující růst hladké svaloviny

·      dietní faktory -        tuky: mastné kyseliny (nenasycené – olejová ?), cholesterol -        alkohol (nižší dávky zvyšují HDL, antioxidanty v některých nápojích – červené vína ??) -        antioxidační (např. vitamin E), resp. prooxidační faktory

·      diabetes mellitus (glykace proteinů vč. LDL) ·      obezita, nedostatek pohybu ·      homocystein (poškození endotelu, proliferace hladkých svalů) ·      nedostatek estrogenů (lipidy, endotelová funkce – zvyšují produkci prostacyklinu a NO) ·      mužské pohlaví ·      rodinná anamnéza ·      infekce: Chlamydia pneumoniae, cytomegalovirus (kóduje chemokiny), Helicobacter pylori (?) ·      hemostatické faktory (hyperfibrinogenémie, zvýšená reaktivita destiček, PAI) ·      psychické vlivy (stres, deprese ?)

Klinika ICHS ICHDK CMP

Terapie Primární prevence – vyloučení rizikových faktorů Léčba rizikových faktorů Zejm. léčba poruch lipid. metabolismu Ovlivnění průtoku krve myokardem/CNS/tepnami DK Ovlivnění cév (antag. kalcia, vazodilat.) Snížení spotřeby kyslíku (betablokátory) Ovlivnění koagulace (acetylsalic.kys., antikoagulancia) Léčba komplikací Revaskularizační léčba Fibrinolýza Zákroky na tepnách – perkut.: angioplastika, stent Bypass

Angioplastika

Stent

Co by měla obsahovat strava, aby nás ochránila ? Nenasycené mastné kyseliny Vlákninu Antioxidanty vit.E, C, A, Q10 Kys. listová, vit.B6, B12 Nízký obsah cholesterolu

V jakých potravinách jsou obsažené? Luštěniny (sója, fazole, čočka, hrách) Obilniny a celozrnné výrobky (vločky, kaše, musli, pečivo, těstoviny) Zeleninu (syrová, mražená, sušená) Ovoce Rostlinné oleje (s mírou) Považuje se za ideální, pokud je ve stravě poměr omega-3 MK a omega-6 MK: 1/5. Prospěšnost konzumace vína v moderovaném množství je odedávna známá. Ve víně přítomné estery kyseliny vinné, vitamíny, min. látky, resveratrol a flavonoidy chrání před rizikem kardiovask. chorob, mají vliv na srážení krve i protizánětlivé účinky. Resveratrol, který buňky produkují jako odpověď na stresové vlivy- mikrobiální napadení, má vysoký antioxidativní účinek - působí antiaterogenně a antikancerogenně. Nachází se zejména ve slupce vína a zráním se jeho obsah zvyšuje (vína z vyšších a chladnějších nadm. výšek ho mají více). Je obsažen také v hroznových moštech, džemech a dalších výrobcích z hroznů. V červených vínech je jeho koncentrace 6x vyšší než v bílých. Také závisí na technologii výroby vína - vyšší obsah při maceraci slupek.

Sója chrání cévy i efektivně ovlivňuje léčbu sójová bílkovina snižuje hladinu cholesterolu v krvi vláknina bobů tento účinek zvýrazňuje polynenas. MK obsahuje vit. E, A karotenoidy = antioxidanty

Olivy bohaté na Na, K, Ca esenciální omega-6, mononenas. MK vit. E ol. olej je nevhodný na smažení - snadno oxiduje v zaž. traktu mají účinky: antiseptické zrychlují stř. pasáž stimulují vyluč. žluče snižují vyluč. žal. šť. (léčba vředů)

Slunečnicová semínka, slunečnicový olej Vynikající zdroj omega-6 MK

nízké množství nasycených MK a cholesterolu Rybí maso esenciální omega-3 MK snižují TGC v krvi, ale u lidí s vysokými TGC jejich snížení vede ke zvýšení LDL jen některé druhy ryb obsahují omega-3 (losos, makrela, sleď, sardinky, pstruh, sumec) nízké množství nasycených MK a cholesterolu DD 10 dkg losos, štika a pstruh, žralok, sardinky, sleď, makrela,

Česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi působí jako přírodní antibiotikum působí protiplísňově

Preventivní vliv malých dávek alkoholu? Většina dosud provedených studií potvrdila příznivý vliv alkoholu na ICHS. Předpokládá se, že rozumné množství alkoholu zvyšuje hladinu HDL cholesterolu a působí proti tvorbě trombů. Toxické a návykové vlastnosti alkoholu však vylučují doporučování „alkoholové prevence“.