KLOKÁNCI A KLOKANI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GIBONI.
Advertisements

JEŽURY A PAJEŽURY.
Primáti = nehetnatci (Primates)
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Vačnatci (Metatheria)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Primáti Martin Man Jan Dresler.
AUSTRÁLIE ZOOSFÉRA ZITOSFÉRA.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Živočichové - obratlovci
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
KLOKANI.
Zjednodušený přehled třídění savců
BANDIKUTI A KUSKUSOVÉ.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Zjednodušený přehled třídy savců
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Orangutani.
Systém savců 2 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
Autoři: David Slapnička Jiří Štrincl
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
SAVCI Největší rozvoj savců = TŘETIHORY (před 65 miliony let = éra savců Pronikali do všech ekosystémů Čtvrtohory = éra člověka.
MALÍ DRAVÍ VAČNATATCI.
Vačnatci Marie Fialová.
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Název projektu: Živá příroda ve škole
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Vejcorodí, vačnatí ČÍSLO.
SAVCI Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/ Vypracovala: Soňa Koukalová ZŠ a MŠ Mladoňovice
Šablona : V/2 Sada: 1/23 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Vejcorodí  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Přírodopis.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
VEJCORODÍ VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.05 © Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Klokani.
VY_32_INOVACE_BOHACOVA.BIOTER.07
Stavba těla savců.
KOALA.
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název projektu: Živá příroda ve škole
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Chobotnatci a damani Martina Koubová 3.C.
VOMBATI.
SAVCI - charakteristika
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Běžci.
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
Živočichové.
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Transkript prezentace:

KLOKÁNCI A KLOKANI

ZAŘAZENÍ V SYSTÉMU: TŘÍDA: SAVCI PODTŘÍDA: ŽIVORODÍ NADŘÁD: VAČNATCI ŘÁD: DVOJITOZUBCI ČELEĎ: KLOKANOVITÍ

ZEMĚPISNÉ ROZŠÍŘENÍ KLOKANŮ: NOVÁ GUINEA AUSTRÁLIE TASMÁNIE

POPIS TĚLA KLOKANŮ VÁHA TĚLA: ROZDÍLNÁ, ZÁLEŽÍ NA DRUHU, OD 0,5 kg PO 100 kg HLAVA: MALÁ, PODLOUHLÁ, DLOUHÉ UŠI POKRYV TĚLA: SRST ZADNÍ KONČETINY: ZADNÍ JSOU ÚZKÉ A DLOUHÉ S NEBEZPEČNÝMI DRÁPY, DRUHÝ A TŘETÍ PRST SROSTLÝ V MALÝ PAHÝLEK SE 2 DRÁPKY (ČISTÍ SI TÍM SRST), SRŮST PRSTŮ SE NAZÝVÁ SYNDAKTILIE PŘEDNÍ KONČETINY: KRÁTKÉ, SROSTLÝ 2. A 3. PRST OCAS: DLOUHÝ, SLOUŽÍ JAKO VYROVNÁVACÍ ZÁVAŽÍ, PŘI SEZENÍ, PŘI POMALÉM CHOZENÍ VAK: OTVOR DOPŘEDU, UVNITŘ 4 MLÉČNÉ BRADAVKY POHLAVNÍ ORGÁNY: JAKO VŠICHNI VAČNATCI MAJÍ SAMICE DVĚ POCHVY A DVĚ DĚLOHY. V KAŽDÉ DĚLOZE MŮŽE MÍT JINAK STARÉ MLÁDĚ. ZADNÍ KONČETINY KLOKANA SROSTLÝ DRUHÝ A TŘETÍ PRST SE 2 DRÁPKY

POHYB KLOKANŮ: SKÁKÁNÍ: SKÁČOU SNOŽMO, VELCÍ KLOKANI RYCHLOSTÍ AŽ 70 km/h, DÉLKA SKOKŮ AŽ 11 m POMALÝ POHYB: CHODÍ PO 5 – OPŘOU SE O PŘEDNÍ KONČETINY A OCAS, POSUNOU ZADNÍ KONČETINY DOPŘEDU, POSTAVÍ SE NA ZADNÍ, POSUNOU PŘEDNÍ KONČETINY A OCAS DOPŘEDU, POSTAVÍ SE NA PŘEDNÍ KONČETINY A OCAS – A TAK DOKOLA CHOZENÍ POZPÁTKU: TO KLOKANI NEDOKÁŽOU

POTRAVA KLOKANŮ: TRÁVA, VÝHONKY, LISTY, NEVYHÝBAJÍ SE ANI JEDOVATÝM ROSTLINÁM POTRAVU PŘEŽVYKUJÍ JAKO KRÁVA - LEPŠÍ ZPRACOVÁNÍ POTRAVY ŽALUDEK JE ROZDĚLEN NA NĚKOLIK ODDÍLŮ

CHOVÁNÍ KLOKANŮ: SOUBOJE O SAMICE: KLOKANI DO SEBE BOXUJÍ PŘEDNÍMI KONČETINAMI A SEKAJÍ SE DRÁPY NA ZADNÍCH KONČETINÁCH ROZMNOŽOVÁNÍ: SAMEC CHYTÁ KLOKANICI ZA OCAS, HLADÍ JI, SAMICE JE BŘEZÍ ASI MĚSÍC, NOVOROZENÉ MLÁDĚ JE VELIKÉ JAKO FAZOLE A VLEZE SI DO VAKU, PŘICHYTÍ SE NA BRADAVCE A ZŮSTANE TAM, DOKUD SE NEDOVYVINE JAK MLÁDĚ NAJDE VAK: PODLE ČICHU, VYŠPLHÁ SE TAM POMOCÍ PŘEDNÍCH KONČETIN, CELÁ CESTA MU TRVÁ KOLEM DVOU MINUT, NENÍ PRAVDA, ŽE MU MAMINKA VYLIZUJE CESTIČKU OZNAČOVÁNÍ TERITORIA: PACHOVÝMI ŽLÁZAMI NA KRKU A HRUDI OCHLAZOVÁNÍ: KLOKANI SE NEPOTÍ, TAK SE OCHLAZUJÍ TAK, ŽE SI OLIZUJÍ NOHY AKTIVITA: DENNÍ ZVÍŘATA

PŘIROZENÍ NEPŘÁTELÉ KLOKANŮ: OREL KLÍNOOCASÝ PES DINGO LIŠKY, DIVOCÍ PSI.. ČLOVĚK CHOROBY

KLOKÁNCI KLOKÁNEK KRYSÍ KLOKÁNEK KRÁLÍKOVITÝ Běžný druh. Kriticky ohrožen liškou, králíky, kteří mu vyžírají potravu, člověkem, který vykácel lesy a křoviny kde žil.

PRALESNÍ (STROMOVÍ) KLOKANI: VĚTŠINA JICH ŽIJE NA NOVÉ GUINEI, PROTOŽE V AUSTRÁLII NENÍ MOC VHODNÝCH LESŮ. MNOHÉ DRUHY OHROŽENY KÁCENÍM LESŮ

SKALNÍ KLOKANI: PATŘÍ ZDE NEJVĚTŠÍ POČET DRUHŮ, ŽIJÍ NA SKALÁCH

DALŠÍ KLOKANI: KLOKAN RUDÝ NEJVĚTŠÍ ŽIJÍCÍ VAČNATEC KLOKAN RUDOKRKÝ KLOKAN VELKÝ

CHOV KLOKANŮ NA MASO: KLOKANÍ MASO JE STÁLE ATRAKTIVNĚJŠÍ, PROTO VZNIKAJÍ KLOKANÍ FARMY – JSOU I V ČR

OHROŽENÍ KLOKANŮ: NAPŘ. U HLAVNÍHO MĚSTA AUSTRÁLIE CANBERRY JSOU VELCÍ KLOKANI PŘEMNOŽENI. SKÁKALI DOKONCE PO PARLAMENTU NEBO PROSKOČILI OKNEM DO LOŽNICE S DÍTĚTEM V POSTELI… OHROŽUJÍ AUSTRALSKÉ ŘIDIČE. JINÉ DRUHY KLOKANŮ JSOU KRITICKY OHROŽENY NAPŘ. LIŠKOU, VYŽÍRÁNÍM POTRAVY OD PŘEMNOŽENÝCH KRÁLÍKŮ NEBO JIM FARMÁŘI OTRÁVÍ VODU A ONI HYNOU PO DESETITISÍCÍCH.