Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"— Transkript prezentace:

1 ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
(1) VY_32_INOVACE_10_ ZOO (SADA ČÍSLO 3)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Věra Kratochvílová, Mgr. Ilona Pauzová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7. – 10. ročník ZŠ speciální Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: významní zástupci vybraných skupin živočichů podle životního prostředí, v němž žijí (země - ZOO). Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámením se s učivem a k opakování učiva. Prezentace obsahuje výukovou část i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, kliparty MS Office, MS Powerpoint

3 Ahoj, kamarádi! Další výprava bude za zvířaty, která v běžné přírodě nepotkáme. Navštívíme je v zoologické zahradě, kde si je můžeme prohlédnout zblízka a dovědět se o nich mnoho zajímavých věcí. „Pozor, nekrmit!“

4 Vítáme Vás v ZOO. Postupujte podle šipek.
Test

5 SLON Slon je největší žijící suchozemský savec. Slona poznáme podle chobotu, který používá k získávání potravy a vody, kterou si chobotem podává do úst. Má dva kly. Jsou dva druhy slonů – slon africký a slon indický. Slon africký je větší a má větší uši. Slon je to býložravec. Žije ve stádech.

6 ŽIRAFA Žirafa je nejvyšší savec s nejdelším krkem. Má velké oči a uši, chůdovité nohy s velkými chodidly a tenký ocas s oháňkou chlupů na konci k odhánění much. Na hlavě mezi ušima má dva růžky. Je to býložravec. Žere trávu, listí. Větvičky si přitáhne dlouhým jazykem a strhne s ním listí. Žije ve skupinách. Žirafa spí většinou ve stoje. Někdy spí krátce v sedě s hlavou položenou na zádech. Dokáže velmi rychle běhat.

7 NOSOROŽEC Nosorožce je druhým největším suchozemským savcem. Jeho tělo je pokryté tlustými pláty kůže. Vypadá jako rytíř v brnění. Na nose má jeden nebo dva rohy. Jejich rohovina je velmi tvrdá. Pytláci je loví právě pro jejich rohy. Je velký, silný a zdá se, že pomalý. Naopak, běhá velmi rychle a je nebezpečný. Nosorožci patří mezi chráněná zvířata. Je to býložravec.

8 OPICE Opic je velmi mnoho je druhů. Liší se vzhledem, velikostí, způsobem získávaní potravy i potravou. Opice jsou nejbližší příbuzní člověka. Jsou šikovné, dovedou k získání potravy používat nástroje. V zajetí se rády opičí – napodobují chování lidí a učí se nové věci.

9 VELBLOUD Velbloud s jedním hrbem se nazývá drabař, dvouhrbý velbloud je dromedár. V hrbech má zásoby tuku. Je to velmi vytrvalé zvíře, vydrží jít pouští bez pití. Vypije najednou až 30 litrů vody. Lidé chovají velbloudy pro maso, mléko, vlnu a využívají je k nošení těžkých nákladů. Je to býložravec.

10 KLOKAN Klokan je vačnatec. To znamená, že jeho mláďata se po narození vyvíjejí a rostou ve vaku, který má klokaní samice na břiše. Ve vaku je malý klokan přisátý k mléčné bradavce a saje mléko. Klokan je savec. Když mládě povyroste, opouští vak, učí se hledat si potravu. V nebezpečí a pro odpočinek se vrací do vaku. Potravu klokanů tvoří byliny, tráva a listy stromů. Přežvykují, jsou to přežvýkavci. Pohyb: klokani skáčou snožmo po zadních končetinách. Jeden skok měří až 11 metrů a skáče rychlostí až 50km/h. Při sezení a pomalém pohybu se opírá o silný dlouhý ocas.

11 ZEBRA Zebra je podobná koni. Má ale větší hlavu a kratší nohy. Je to vytrvalý běžec, dovede běžet na dlouhou vzdálenost rychlostí až 55km/h. Její srst je černo- bíle pruhovaná, má krátkou hřívu a dlouhý ocas. Žije v Africe. Je to býložravec. Zebry žijí v rodinných skupinách, které tvoří jeden samec a několik samic s mláďaty. Samec je hřebec, samice klisna a mládě hříbě.

12 LEV Lev je kočkovitá šelma. Žije v Africe a v Indii. Samec má na hlavě a kolem krku bohatou hřívu, která ho chrání před zraněním v boji s jiným samcem. Lvice hřívu nemá. Lvi mají dlouhý silný ocas. Na jeho konci mají jako jediné šelmy střapec z delších chlupů. Žijí a loví ve smečce, kterou tvoří samci – lvi, samice – lvice a mláďata - lvíčata. Jejich potravu tvoří maso. Loví antilopy, zebry, zajíce i ptáky.

13 HROCH Hroch žije v Africe. Má zavalité tělo, širokou tlamu se stále dorůstajícími špičáky. Má silné nohy. Mezi prsty má plovací blánu. Hroši žijí ve skupině, kterou tvoří samci, samice i mláďata. Je to velmi nebezpečné zvíře. Na souši umí rychle běhat. Hroch je býložravec. Žere vodní rostliny. V noci se pase na břehu. Většinu dne tráví ve vodě, která nadnáší jeho těžké tělo. Při potápění si hroch dovede uzavřít uši a nozdry, pod vodou vydrží až 10 minut.

14 TYGR Tygr je největší kočkovitá šelma. Je to dravec, živí se lovem velké zvěře. Na lov se vydává v noci. Má velmi dobrý sluch, který mu pomáhá při lovu zvěře. Žije samotářským životem. O mláďata se stará pouze samice.

15 Jsme na konci s povídáním a čeká nás opakování a řešení úkolů.
Vzpomeňte si, o čem jsme si povídali a pokuste se vyřešit úkoly.

16 Pojmenuj zvířata a urči, která patří mezi býložravce. Dej je do kroužku. Co o nich víš?

17 Určitě si pamatuješ, která zvířata jsou výhradně masožravá
Určitě si pamatuješ, která zvířata jsou výhradně masožravá Pojmenuj je, vyprávěj, co o nich víš Dej je do klece – do kroužku.

18 Které zvíře patří mezi všežravce. Pojmenuj ho a dej do kroužku
Které zvíře patří mezi všežravce? Pojmenuj ho a dej do kroužku Čím se živí? Vyprávěj o něm.

19 Na závěr několik hádanek. Hádejte, na jaké zvíře myslím
Na závěr několik hádanek Hádejte, na jaké zvíře myslím? Spoj odpověď s obrázkem Správnou odpověď si zkontrolujte pod obdélníkem. Klikněte na něj. Má nejdelší krk. žirafa Místo židle používá ocas. klokan Jídlo si umí podávat nosem. slon Napodobuje chování člověka. opice Pruhovaný masožravec. tygr Má na nose roh. nosorožec Chodí v pruhovaném pyžamu. zebra (obr. Klipart MS Office)

20 Kamarádi, zasloužíte si pochvalu. Dávali jste pozor a pracovali jste velmi dobře. Těším se na další setkání s vámi a s Moudrou knihou. Vaše Agáta.

21 POUŽITÉ ZDROJE: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klipart MS Office


Stáhnout ppt "ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis"

Podobné prezentace


Reklamy Google