Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Advertisements

VÝROBNÍ PROCES TRH KONKURENCE
Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
Trh a jeho zákonitosti.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
 V tržním systému se ekonomické subjekty (na jedné straně výrobci, prodávající, na druhé straně nakupující zákazníci (domácnosti, firmy, vláda a státní.
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:TrhAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.4.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Základní elementy trhu Mikroekonomie i
Mikroekonomie I Formování trhu
Trh a tržní mechanizmus
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Mikroekonomie I Základní elementy trhu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Formování trhu Základní elementy trhu.
Mechanismus hospodářské koordinace
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Teorie poptávky a užitek, chování spotřebitele
VY_32_INOVACE_ Nabídka a poptávka.
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Trh a tržní mechanizmus
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
Dokonalá konkurence (DK)
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
2 JAK FUNGUJE TRH.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Celkový a mezní produkt
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
2 JAK FUNGUJE TRH.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
TRH (tržní mechanismus)
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Trh a tržní mechanismus Trh, rozdělení trhu. Trh  je základní prvek tržního hospodářství  je schopen za určitých podmínek koordinovat či přímo řídit.
TRH A JEHO FUNGOVÁNÍ Cíle: Vysvětlit fungování trhu jako interakce mezi poptávkou a nabídkou, vysvětlit pojem cenová elasticita. Anotace: Trh je způsobem.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
MIKROEKONOMIKA Formování trhu Základní elementy trhu.
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Tržní mechanismus. Tržní mechanismus Tržní rovnováha.
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
ZÁKLADY EKONOMIE Nabídka 3. přednáška
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád

Trh a tržní mechanizmus Trh = systém jehož prostřednictvím kupující a prodávající vstupují do vzájemných interakcí, aby určili cenu a množství, které bude nakoupeno a prodáno. Problémy řeší ex post, nedokáže jim předejít Řešení zákl. problémů ek. organizace Co? – určeno peněžními hlasy Jak? – max. efektivně Pro koho? – dáno rozdělením důchodů Tržní versus plánované hospodářství

Typologie trhů Dle množství komodit: dílčí (jednoho druhu zboží) a agregátní (veškerého zboží) trh Dle územního hlediska: trh místní – v současnosti na ústupu národní – trh v rámci státního celku mezinárodní (světový) trh Dle předmětu koupě a prodeje: trh výrobků a služeb, trh peněz, trh výrobních faktorů

Subjekty na trhu Jednotlivci (domácnosti) – vstupují na trh za účelem uspokojení potřeb; jsou kupující na trhu výrobků a služeb a prodávající na trhu výrobních faktorů Firmy – vstupují na trh za účelem prodeje; jsou prodávající na trhu výrobků a služeb a kupující na trhu výrobních faktorů Stát – vstupuje na trh s cílem ovlivnit jej V otevřené ekonomice se uvažuje ještě zahraničí jako další subjekt

Interakce trhů a subjektů na trzích Domácnosti Trh výrobků a služeb Firmy Trh výrobních faktorů Práce, půda, kapitál Výrobní faktory Výrobky a služby poptávané Výrobky a služby nabízené Příjem (důchod)‏ Příjmy (za prodej statků)‏ Výdaje (za statky)‏ Mzdy, renty, zisky

Konkurence

Typologie konkurence Konkurence – proces, ve kterém se střetávají různé zájmy různých subjektů Dokonalá konkurence – abstrakce, předpokládá naprosto rovné podmínky pro všechny její účastníky Předpoklady: Volný vstup do odvětví Stejná míra informovanosti všech subjektů Homogennost produkce  výrobce nemůže ovlivnit cenu  Výrobci maximalizují zisk skrze vyhledávání úspor Nedokonalá konkurence – v reálném ekonomickém světě

Formy nedokonalé konkurence  Monopolní konkurence – volný vstup na trh, velká skupina výrobců, diferencovaný výrobek  ceny se mohou lišit; cenová i necenová konkurence, menší tlak na hledání úspor  Oligopol – vstup na trh je omezen, malá skupina výrobců se značnou ek. silou, mohou omezit nabídku  vyšší ceny  Monopol – jediný výrobce, nejvyšší ceny (limitovány koupěschopnou poptávkou), likvidace konkurence na straně nabídky

Tržní selhání Neefektivnost  Monopol  Externality – pozitivní, negativní  Veřejné statky Nerovnost  Nepřijatelná nerovnost v důchodech a bohatství Nestabilita  Inflace, nezaměstnanost, nízké tempo růstu

Tržní rovnováha poptávané množství = nabízené množství = rovnovážné množství (při rovnovážné ceně)‏

Varianty tržních nerovnováh Převis poptávky: Q D > Q S Převis nabídky: Q S > Q D

Převis nabídky P i D S E P 1 P E Q i Q S1 Q E Q D1 ==

Převis poptávky P i D S E P E P 2 Q E =QSQS QDQD Q i =

Teorém pavučiny Teorém pavučiny:  Dostředivý  Odstředivý  Neutrální Fungovat dostředivě, odstředivě či neutrálně, závisí na vazbě elasticit poptávky a nabídky: E D > E S → dostředivý teorém pavučiny E D < E S → odstředivý teorém pavučiny E S = E D → neutrální teorém pavučiny

P i Q i D S E P 1 P 3 P E P 2 Q S1 Q E Q S3 Q S2 Q D1 Dostředivý teorém pavučiny

Odstředivý teorém pavučiny

Neutrální teorém pavučiny

Státní regulace Důvody existence státní regulace. Státní regulace před rokem Důsledky státní regulace: Mohou představovat vážný zásah do fungování ekonomiky. Nesprávné zásahy mohou trh ještě více destabilizovat (vyvést z rovnováhy). Často velice obtížné určit, který zásah je ten správný (metoda pokus – omyl).

Kontrolní otázky a úkoly Vymezte obsah pojmů trh a tržní mechanismus. Charakterizujte tržní rovnováhu a základní varianty tržních nerovnováh. Demonstrujte fungování tržního mechanismu na dostředivém teorému pavučiny. Jak lze eliminovat nepříznivou realitu odstředivého teorému pavučiny? Zakreslete důsledky stanovení nerovnovážných, resp. maximálních a minimálních cen státem pro ekonomiku. Které ceny v ČR jsou stanoveny jako maximální či minimální? Co je rovnovážná cena a rovnovážné množství? Jaká existuje souvislost mezi elasticitou poptávky a nabídky a fungováním tržního mechanismu? Který z přístupů k ekonomii (dirigistický či liberální) předpokládá autoregulační schopnost tržního mechanismu, tedy dostředivý teorém pavučiny, a proč? Od kterého roku lze charakterizovat české hospodářství jako tržní?