Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku 1993-2009 J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Koloběh uhlíku.
Kinetika chemických reakcí
Identifikace antropogenních tlaků v české části mezinárodního povodí řeky Odry Odpovědný řešitel Ing. Přemysl Soldán, Ph.D. DÚ III.1 – Produkce znečištění.
Atmosféra Země.
Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Uhlík - více než 1 mil. uhlíkových sloučenin
Aplikovaná hydrobiologie II.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Aktivita Aktivita a – „projevená koncentrace“
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Kontaminace (znečištění) vody
Charakteristika kraje
NAUKA O PODNIKU I.
Náklady Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Potenciometrie, konduktometrie, elektrogravimetrie, coulometrie
Antropogenní vlivy – human impacts
Podélný gradient fytoplanktonu v závislosti na zařazení říční vody do vertikálního profilu nádrže Římov 1,2 Komárková J., 3 Hrubý P., 1 Nedoma J., 1,2.
* Nepřímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Co žáci vědí o koloběhu látek
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Dlouhodobé sledování zatopeného lomu Barbora u Teplic
Atmosféra.
Sluneční záření, světelné klima a tepelný režim vod.
Pákové pravidlo Slitina o složení c0 a hmotnosti m0, která má teplotu t2. Jsou v ní přítomny krystaly tuhého roztoku o hmotnosti mL a koncentraci c2. Bilance.
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
LIMNOLOGIE Evžen Stuchlík, Zuzana Hořická, ÚŽP PřF UK
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Stanovení ceny v marketingu
Atmosféra Země.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Konsolidace Consolidation
Kalibrační křivka.
Transkript prezentace:

Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová

Vývoj kvality vody v n. Lipno-Frymburk průhlednost chlorofyl fosfor Průhlednost je nepřímo úměrná koncentraci fytoplanktonu, popř. koncentraci huminových látek a zvířeného sedimentu. Velikost sezónního maxima koncentrace fytoplanktonu závisí především na meteorologických podmínkách v daném roce. Nárůst konc. P celk od jara do podzimu je důsledkem vypouštění odpadních vod do vzdutí a rybářství. Od r jsou nárůsty nižší, zjevně díky účinnějšímu čištění P v ČOV. změna metody stanovení Chla V období : – nejvyšší průhlednost – nejnižší koncentrace fytoplanktonu – nejnižší koncentrace fosforu od začátku sledování v roce 1993

Složení fytoplanktonu v n. Lipno-Frymburk 2009

Závislost kvality vody v nádrži na množství P vypuštěného do nádrže z velkých ČOV (Horní Planá, Černá v P., Frymburk, Lipno; roční data z období ) Závislosti ukazují, že: - vliv vypouštění P z těchto velkých ČOV je velmi významný, ba klíčový - dřívější odhady exportu P z malých, neevidovaných zdrojů mohou být nadhodnocené - pro další zmírnění eutrofizace nádrže by bylo třeba vysoce účinné čistění fosforu (<0,3 mg/l v odtoku; v r bylo 0,3-0,8 mg/l )

Děkuji za pozornost!

Mikrofotografie fytoplantkonu © Petr Znachor Anabaena crassa Anabeana planctonica Anabeana spiroides Anabeana lemmermannii Woronichinia naegeliana Aphanizomenon yezoense Microcystis aeruginosa Fragilaria crotonensis Aulacoseira italica Asterionella formosa Cryptomonas reflexa Synura sp.

Woronichinia naegeliana Microcystis aeruginosa, Anabaena sp chladný (-0.3°C) průtočný (+65%) 2006 teplejší (+0.3°C) průtočný (+45%) 2007 chladný (-0.7°C) malý průtok (-20%) Fragilaria crotonensis akumulace P v ne- průtočných obdobích Fytoplankton a živiny příval

Zdroje fosforu v období t/rok 3 t/rok 2,2 t/rok 0,8 t/rok ČOV: Lipno + H.Planá + Černá v P. + Frymburk : 0,80 t/rok 2005: 0,38 t/rok 2006:0,33 t/rok 2007:0,39 t/rok 2008: 0,44 t/rok z toho násady minus úlovky ( ): - 0,3 t/rok vnadění: 1,3 t/rok

Fytoplankton a živiny skupiny fytoplanktonu Jaro - dominují rozsivky (Diatoms) nebo pestré uskupení zelených řas (Chlorphytes) s rozsivkami, skrytěnkami (Cryptophytes) a dal. Léto - rozvoj sinic (Cyanophyta), jenž závisí na teplotě a dostupnosti živin (hlavně fosforu, protože dusík některé druhy sinic mohou fixovat z N 2 ) Podzim - setrvačností z léta zůstávají dominantní sinice (druh Woronichinia naegeliana) spouštěče růstu sinic - teplota > cca 18 °C - přísun P - demonstrován nárůstem koncentrace P celk v létě (při setrvání konc. P celk v létě <20mg/m 3 by k růstu masivního vodního květu nedocházelo) - pokles konc. NO 3 -N pod cca 0,2 mg/l, kdy se N stává limitující živinou pro ostatní skupiny řas teplotní limit rozvoje sinic