VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLHKOST Eliška VOJÁČKOVÁ.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_01 - ČÍM SE CHEMIE ZABÝVÁ?
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vytvořil: Martin Borek
Elektrický náboj a pole
T E P L O - SKUPENSTVÍ TERMIKA.
VY_32_INOVACE_02 - OCH - POJIVA
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ATMOSFÉRA.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Zdroje energie R O P A VY_32_INOVACE_04 - ROPA.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUCH.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaAtmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Vzduch Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země - atmosféru - sahající až do výše asi 1000 km.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
VY_32_INOVACE_01_CHEMIE_8.ROČNÍK_11_VZDUCH
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
VZDUCH Vzduch je všude kolem nás. Tvoří obal kolem země – atmosféru. Většinou ho nevidíme. Vidíme, když fouká vítr a poletuje listí nebo sněhové vločky.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_15_Atmosféra
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

CO VÍME O VZDUCHU Vzduch je směs látek které vytvářejí plynný obal Země – atmosféru. Atmosféra sahá až do výše asi 100 km. Bez vody a bez vzduchu by prakticky všechny živé organismy nemohly vůbec existovat. Bez vzduchu by nemohl existovat koloběh vody. Bez vzduchu by nebyla udržitelná teplota na Zemi, neboť by na noční straně naší planety byl mráz několika desítek stupňů, kdežto na denní straně by bylo více než stostupňové horko. Vzduch je také důležitou průmyslovou surovinou. Mimo jiné vzduch (resp. kyslík v něm obsažený) také slouží k zahoření paliva ve všech běžných spalovacích motorech, při výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách, při vytápění či ohřevu vody atd. Vzduch tedy slouží coby druhá (prakticky neviditelná) složka každého běžného fosilního paliva. VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

SLOŽENÍ VZDUCHU ZÁKLADNÍMI SLOŽKAMI VZDUCHU JSOU DUSÍK A KYSLÍK, DÁLE VZÁCNÉ PLYNY OXID UHLIČITÝ, VODNÍ PÁRA, ČÁSTEČKY PRACHU A MIKROORGANISMY. DUSÍK 78 % KYSLÍK 21 % VZÁCNÉ PLYNY 0,95% OXID UHLIČITÝ 0,03% OSTATNÍ 0,02% VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

VLASTNOSTI VZDUCHU Vlhkost je základní vlastností vzduchu. Vlhkost vzduchu udává, jaké množství vody v plynném stavu obsahuje dané množství vzduchu. Množství vodní páry je časově velice proměnlivé a liší se také od místa k místu. Pro vyjádření množství vodních par ve vzduchu slouží hned několik charakteristik: tlak vodní páry, absolutní vlhkost vzduchu, relativní vlhkost vzduchu, rosný bod, poměr směsi a měrná vlhkost vzduchu. Změna teploty vzduchu s výškou souvisí s vydělováním jednotlivých sfér (troposféra, stratosféra, mezosféra, termosféra, exosféra), mezi nimiž jsou úzké přechodné pásy zvané pauzy. Vítr je pohyb vzduchu z místa na místo. Větry vždy vanou z oblastí vysokého atmosférického tlaku do oblastí s nízkým tlakem. VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

Vzduch je důležitá surovina pro výrobu některých plynů jako je: Kyslík Dusík Argon, Neon, Helium Dělení probíhá destilací kapalného vzduchu při -196 °C. Tyto plyny se uchovávají v tlakových nádobách označených konkrétním barevným pruhem. VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

DÁ SE VZDUCH VYUŽÍT I JINAK? Zkus uhádnout! Napiš si kde se ještě dá využít vzduch a jeho vlastnosti. Vzducholoď Letadlo větrné elektrárny A ? VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH

ZDROJ VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH Jako tapetu úvodního snímku pro tuto prezentaci byl obrázek z šablony: http://office.microsoft.com/cs-cz/templates/results.aspx?qu=v%C4%9Bda&ex=1&av=all#ai:TC101881423| Snímek č. 5: - Luigi Chiesa, Wikimedia Commons, Creative Commons [18.11.2005] http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Colonne_distillazione.jpg VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH