Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.-

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Advertisements

Digitální učební materiál
Biologicky významné heterocykly
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice- riskuj.
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Daniela Hasníková.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Heterocyklické sloučeniny
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ARENY.
Aldehydy a ketony.
Karbonylové sloučeniny
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Heterocykly.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice Ročník:1.-
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Exponenciální funkce a.
Digitální učební materiál
Aminy Deriváty amoniaku – jeden, dva nebo tři atomy vodíku v molekule amoniaku jsou nahrazeny radikálem. Proto je dělíme na primární, sekundární a terciární.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Logaritmické rovnice Ročník:2.
Autor:Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast:Fyzika Tematická oblast:Optika Téma:Optické čočky Ročník:4. Datum vytvoření:Prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_ FYZ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Heterocyklické sloučeniny
Heterocyklické sloučeniny
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HETEROCYKLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
VY_32_INOVACE_07.3/01 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KARBONYLOVÉ SLOUČENINY Chemie 9. ročník.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_109_Uhlovodíky a jejich základní rozdělení AUTOR: Igor Dubovan.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_116_Fenoly AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_112_Alkyny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Heterocyklické sloučeniny s pětičlenným cyklem. Charakteristika heteroc.sl. Pětičlenné  bezbarvé kapaliny, zapáchají (připomínají chloroform)  obsaženy.
Autor:Ing. Eva Peterková Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast: Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Lineární funkce Ročník:1.,
Mgr. Richard Horký.  Organické cyklické sloučeniny  Obsahují místo uhlíku heteroatom (O, S, N)  Dělíme je podle počtu, druhu heteroatomů a počtu cyklů.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autor: Ing. Michal Řehulka  Heterocyklické sloučeniny („heterocykly“) jsou organické sloučeniny, které obsahují ve svém uhlíkatém cyklu jeden nebo více.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
H ETEROCYKLICKÉ SLOUČENINY RNDr. Marta Najbertová.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Chemie Tematická.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy organické chemie
Heterocyklické sloučeniny
Zástupci heterocyklů I
Organická chemie Chemie 9. r..
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Areny.
Heterocykly v celé této prezentaci není znázorněn jediný vzorec, očekávám od studentů, že až se budou látku učit, že si vzorce přitom dohledají doporučená.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Heterocyklické sloučeniny
Transkript prezentace:

Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.- 3.ročník Datum vytvoření:leden 2013 Název:VY_32_INOVACE_ CHE Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi a použitím heterocyklických sloučenin v běžném životě. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

Heterocyklické sloučeniny

 sloučeniny s uzavřeným řetězcem  heteroatom (jiný atom) v uhlíkovém řetězci -> podle druhu heteroatomu můžeme tyto sloučeniny rozdělit na kyslíkaté, dusíkaté, sirné, atd..  vliv na strukturu a vlastnosti látek  častý výskyt v přírodních látkách, některé jsou nezbytné pro život  nejčastěji pětičlenné a šestičlenné

Pětičlenné heterocykly 1.) Furan  bezbarvá, vysoce těkavá kapalina vonící podobně jako chloroform  toxický a může být karcinogenní  nejčastější použití je v plastech  tvoří základ cyklických forem sacharidů tzv. furanóz 2.) Kyselina askorbová  vitamin c  antioxidant (vychytává radikálové formy kyslíku), vstupuje do řady syntéz Racionální vzorec Schematický vzorec Racionální vzorec Schematický vzorec

3.) Pyrrol  bezbarvá kapalina, nepříjemně páchnoucí, toxická  v černouhelném dehtu, v produktech suché destilace kostí, rohoviny  stavební jednotkou řady významných látek, např. tetrapyrrolových barviv (chlorofyl, hemoglobin, bilirubin), jejichž základem je porfin Deriváty pyrolu: Prolin  jedna ze základních dvaceti proteinogenních aminokyselin Indol  krystalická látka s příjemnou vůní  vytváří se z něj modré barvivo – indigo, základem řady alkaloidů, součást hormonů, barviv Schematický vzorec Racionální vzorec

Šestičlenné heterocykly 1.) Pyridin  bezbarvá, hořlavá kapalina  využívá se jako rozpouštědlo, v gumárenském průmyslu, při výrobě laků, při výrobě plastických hmot, ve farmaceutickém průmyslu, v průmyslu textilním, v koželužství Deriváty pyridinu: Kyselina nikotinová  vitamín B 3  další forma - > nikotinamid Pyridoxin  vitamín B 6  další forma -> nikotin (rostlinný alkaloid) Schematický vzorec Racionální vzorec

2. Chinolin  bezbarvá ostře páchnoucí kapalina  rostlinný alkaloid 3. Pyrimidin Důležité deriváty: Thymin, uracyl, cytosin – pyrimidinové báze v nukleových kyselinách 4. Purin Důležité deriváty: Adenin, quanin – purinové báze v nukleových kyselinách Kyselina močová – produkt metabolismu

Otázky: 1. Vysvětlete pojem „heteroatom“ 2. Jak se nazývá barvivo tvořené z indolu? 3. Jaká je jiná forma pyridoxinu? 4. Jmenujte důležitý derivát pyrimidinu. 5. Dusíkaté báze jsou jednou ze stavebních jednotek jaké látky?

Použité zdroje: MAJER, Dušan. Dugi.XF.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. 1DNH.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAJER, Dušan. Dugi.XF.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Ben. Furan-CRC-MW-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CRC-MW-3D-vdW.png MILLS, Ben. Furan-CRC-MW-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CRC-MW-3D-vdW.png AUTOR NEUVEDEN. L-Ascorbic acid.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ascorbic_acid.svg AUTOR NEUVEDEN. L-Ascorbic acid.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ascorbic_acid.svg AUTOR NEUVEDEN. Pyrrol2.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Ben. Pyrrole-CRC-MW-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Ben. Pyrrole-CRC-MW-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MARTENS, Jürgen. (S)-Prolin.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Pyridin.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MILLS, Ben. Pyridine-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vdW.png MILLS, Ben. Pyridine-3D-vdW.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: vdW.png AUTOR NEUVEDEN. Motor index.chemické vzorce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Motor index.chemické vzorce [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Taháky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: aromat.html AUTOR NEUVEDEN. Taháky [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: aromat.html AUTOR NEUVEDEN. Idnes.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. 9H-Purine.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Purine.svg AUTOR NEUVEDEN. 9H-Purine.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Purine.svg AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. petaweb.iprostor.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Iveta Semencová